Matintoleranse – hva det er, og min historie

Dette er et tema jeg synes er kjempeviktig, både fordi jeg har erfaring med det selv, og vet at det er MANGE andre som har det også. Enten de vet om det eller ikke…

Jeg skal dele min erfaring, og prøve enkelt å forklare hva det er.

MIN HISTORIE:

Fram til 20 årene hadde jeg aldri noe problem med magen… (eller tarmene… men det er det liksom ikke så kult å skrive. «Jeg har vondt i tarmene mine” liksom… eeeh) Jeg kunne spise hva jeg ville uten at jeg merket noen ting, og magen var flat som en pannekake, alltid. Men så skjedde det noe. Jeg ble ofte oppblåst og fikk vondt, kunne våkne høygravid, fikk mye slim i halsen, mye vann i kroppen, kunne plutselig føle meg veldig trøtt, ble alltid forkjøla flere ganger i året, og det kunne henge i lenge… gjerne flere uker. Legene fant så klart ingenting, alt var tipp topp.

Så, for 2 år siden (da jeg begynte å lære om dette på skolen), tok jeg en matvareintoleransetest, som testet hvordan jeg reagerte på rundt 100 forskjellige matvarer. Resultatet viste nesten maks utslag på alt av melkeprodukter (som jeg hadde spist hver dag hele livet) og mye utslag på egg (som jeg også spiste mye av).

Skjermbilde 2016-01-18 kl. 07.47.18
Matintoletansetest. Mye utslag på melk og egg.

Jeg kuttet ut ALT av melk og egg, i tillegg til å sette i gang en del andre tiltak for å rense ut og reparere tarm (i samarbeid med EUBiotek som jobber med nettopp dette). Allerede etter en uke merket jeg store forbedringer! Jeg fulgte en streng diett i 3 måneder. Jeg kan fortsatt ikke spise noe særlig av egg og melk. Litt går bra, men det skal ikke mye til før jeg får skikkelig reaksjon, og nå kjenner jeg denne reaksjonen lett, det gjorde jeg ikke før, da den på en måte alltid var der.

HVORFOR SKJER DETTE?

Vil bare understreke at nå er det ikke akutt allergi jeg snakker om, sånn som nøtteallergi der du får en kraftig reaksjon ganske kjapt etter du har spist matvaren. Det er snakk om forsinket matallergi. Her kan reaksjonene komme fra to timer til flere dager (!!) etter at du har spist matvaren. Migrene for eksempel, opptrer gjerne 48 timer etter at maten er spist. Det kan derfor være veldig vanskelig å finne ut hva man reagerer på.

Slimhinnen i tynntarmen er fungerer som en selektiv barriere mellom tarmen og blodbanen. Bare de snille partiklene slipper gjennom: blant annet vitaminer, mineraler, aminosyrer og vann. Normalt slipper ikke giftstoffer eller ufordøyd mat inn i blodet. Det hører ikke til der. Men hvis slimhinnen er gjennomtrengelig, eller ”lekk”, da slippes inntrengerne inn i blodet.

Immunforsvaret vårt kan da oppfatte dette som farlige inntrengere, og gå til angrep. Immunsystemet produserer en overflod antistoffer mot allergenet fra mat, for eksempel melkeprotein. Disse antistoffene binder seg direkte på matpartiklene etter hvert som de kommer inn i blodet, og skaper immunkomplekser. Når det er mange nok av disse kompleksene som flyter rundt i blodet sendes fagocyttene (typ storspiserne/kakemonstrene i troppen) ut på oppdrag. De sendes ut for å spise opp immunkompleksene. Da er immunforsvaret på vei inn i en alarmsituasjon.

 

HENGER DU MED? ALTSÅ: 

– Ufordøyd mat som ikke skal være i blodet kommer inn i blodet

– Antistoffer (fra immunforsvaret) fester seg til allergenet (det proteinet i maten du reagerer på)

– Når det er nok antigener til stede, altså at du har spist en del av den maten du ikke tåler, dannes immunkomplekser

– Immunkompleksene fester seg til fagocytcellene som spiser dem opp, vokser seg store og fete, og noen ganger sprekker de. BOM!

– Histamin (det samme som skilles ut i nesa når du nyser), skilles ut, og sim sala bim: vi har en allergisk reaksjon – en betennelse – en innflammasjon i kroppen!

…og videre kan det skje mye rart. Du trenger faktisk ikke en gang å ha noe problemer med magen. Det kan gå utover andre deler av kroppen. Reaksjonene kan påvirke omtrent alle organer eller vev i kroppen og kan tenkes å fremprovosere over 100 allergiske symptomer og er involvert i over 100 medisinske sykdommer og tilstander.
Her er de mest vanlige tilstander som kan forårsakes eller forverres av forsinket matvareallergi:

Neseallergi utenom pollensesongen, bekhterev, nervøsitet og panikkangst, astma, ADHD, autisme, depresjoner, diabetes type 1, eksem, kronisk utmattelse, hodepine, leddgikt, søvnforstyrrelser, betennelser i fordøyelsessystemet osv.

«MÅ HA DET, BARE MÅ HA DET»

Man er ofte litt avhengig av den matvaren man reagerer på, og spiser det gjerne nesten hver dag. Som Tine sier: Må ha det, bare MÅ ha det… vell, det stemmer i alle fall godt for de som reagerer på melkeprotein….

Når man spiser matvaren hver dag, er alarmsystemet i kroppen alltid på tå hev og jobber, og til slutt ”orker” det ikke å reagere like kraftig (men det er fortsatt like skadelig i kroppen). Hvis man kutter ut matvaren 2-3 uker, for så å prøve å spise den, kan man merke en kraftig reaksjon.

HVORFÅR FÅR VI MATINTOLERANSER? HER ER NOEN ÅRSAKER:

  • Økt gjennomtrengelighet i tarmen (lekk tarm)
  • Dårlig fordøyelse
  • Dysbiose – ubalanse i tarmens bakterieflora
  • Næringsmangel på grunn av dårlig kosthold
  • Alkohol
  • Stress
  • Mye sukker og karbohydrater
  • Bruk av syrenøytaliserende medisiner og antibiotika
  • Betennelsesdempende medisiner uten kortison (NSAIDS)

 

 

…vell, i dagens samfunn finner vi jo mye av både stress, sukker og karbohydrater, dårlig kosthold (dårlig kvalitet på maten, mye ferdigmat og tilsetningsstoffer), alkohol, ANTIBIOTIKA (!!!) og andre medisiner. Jeg synes derfor ikke det er noe rart at intoleranser har blitt en ”folkesykdom”.

 

Jeg har en misstanke om at for min del var det nok de 2-3 matforgiftningene og antibiotikaen i løpet av reiseårene etter videregående som startet det hele.

 

VEKTØKNING: 

Ofte merker man kjapp vektøkning og mye vann i kroppen bare på noen timer eller dager.

  • Den ene årsaken til dette er fordi histamin, stoffet som killes ut under en reaksjon, gjør de små blodkarene mer lekk. Det åpner for at de hvite blodcellene til immunforsvaret kan trekke inn i vevet ditt. Samtidig vil væske følge med de hvite blodcellene inn i vevet, der den vil bli holdt i dagevis, kanskje uker. Hvis dette skjer flere ganger om dagen – her gang du spiser noe du ikke tåler, blir du bokstavelig talt fylt opp med vann.
  • Stadige reaksjoner betyr mye avfallsstoffer som må ryddes opp i av avgiftningsorganet vårt, leveren. Etter hvert blir leverens evne til å fjerne giftstoffer overbelastet, og kroppen må dumpe giftstoffene der de gjør minst skade, nemlig i fettcellene. Jo mer forgiftet fettet blir, jo saktere er kroppen i stand til å bryte ned fett til energi, og desto mer fett holdes tilbake. Det betyr vektøkning og store problemer med å kvitte seg med de ekstra kiloene.

Okey, jeg tror vi runder av der. Gratulerer hvis du kom deg gjennom alt. 10 poeng. Du kan samle de neste 10 i neste innlegg om samme tema. Da skal jeg fortelle litt mer om hvordan man finner ut om man har en intoleranse, og hva man kan gjøre med det.

= Maren =

Ref.

Blir du syk av maten du spiser? Patrick Holford og James Braly.

Fordøyelse en fornøyelse. Marianne Fjordgård og Eva Lydeking-Olsen.

12 kommentarer

  1. […] Innlegget om matintoleranser ble tatt godt i mot, så dette er tydeligvis et tema som flere interesserer seg for. […]

  2. […] Matintoleranse – hva det er, og min historie […]

  3. […] reagerer som regel enten på melkeproteinene (oftest kasein), eller laktosen (melkesukkeret) (se HER og HER). Så selv om du reagerer på melk i utgangspunktet, kan du med stor sannsynlighet spise […]

  4. […] til dårlig søvn og kosthold. Har man ubalanser i kroppen eller f.eks. går rundt med uoppdaget matintoleranse som senker immunforsvaret, er man ekstra utsatt. Det viktigste er jo å pleie immunforsvaret hver […]

  5. […] det hele tatt. So… poenget var.. det kommer mere informative innlegg slik som f.eks. DETTE og DETTE. Jeg må bare finne litt tid til det.. Uansett lurer jeg altså på hva DU ønsker mer av? Noen […]

  6. […] Da er det deilig å få så fine tilbakemeldinger! Les tidligere innlegg om matintoleranser HER og HER, og se info om ernæringsterapi HER. Og apropo STRESS… i morgen kommer det et innlegg […]

  7. Jeg har slitt en del med magen. Har i høst spist lavFODMAP uten hell, og har nå prøvd å spise glutenfritt i et par uker. Jeg har blitt noe bedre, men ikke helt – redd jeg kan være intolerant mot noe mer enn gluten. Har lest litt om disse matintoleransetestene – er det sånn at jeg må ha spist gluten før jeg tar den for at det eventuelt skal få utslag? Vil du anbefale meg å gå til lege eller ernæringfysiolog for å få hjelp? Finnes det andre løsninger man kan prøve ut før man tar en sånn test? – Var veldig dyrt for en studentlommebok! :O Håper på svar 🙂

    1. Og hvor lenge i så fall bør jeg spise gluten igjen før jeg tester meg?

      1. Maren Elise Aasen

        Hei Suzanne 🙂
        Beklager så mye for sent svar. Så ikke kommentaren før nå.
        Leger tar ikke slike matintoleransetester, så da bør du heller finne noen som driver med nettopp dette ja. Ikke alle ernæringsfysiologer gjør det heller. Du kan ta test, det er dyrt med du får et konkret svar. Da bør du ha spist gluten og ellers annen mat de siste ukene før du tar test ja (2-3 uker ca). Hvis ikke vil du ikke få noe utslag som du sier. Du kan også teste selv med eliminasjon-reintroduksjonsdietten. Det er helt gratis, kan i noen tilfeler være lik så effektivt, men krever mer av deg og kan i noen tilfeller være vanskelig å tolke/få riktig svar. Send meg en mail om du ønsker mere hjelp: post@marenaasen.no <3

  8. Camilla Kittelsen

    Hei Maren <3 Jeg har akkurat tatt en slik test selv, og jeg fikk samme resultater som deg. Sterkt utslag på alt av meieriprodukter og egg. Jeg har også utviklet diabetes type 1, og dette tror jeg har en sterk korrelasjon mellom melkeprotein og min autoimmune sykdom (sykdommen debuterte i en alder av 19, og nå er jeg 23). Jeg har de siste årene slitt mye med inflammasjon i kroppen uten og vite helt hvorfor. Jeg har slitt med å gå ned i vekt, dårlig konsentrasjon osv. Selv om jeg holder blodsukkeret mitt stabilt, og spiser lavkarbo har jeg fortsatt hatt symptomer på andre ting. Denne intoleransetesten har gitt meg en åpenbaring, og fått meg på bedre veier. Det er utrolig kjipt og ikke kunne spise egg og meieriprodukter, men følelsen uten er ubeskrivelig. Jeg skeier litt ut når det er "nødvendig", men har det aller best uten. Jeg studerer også ernæring, men jeg synes det er synd at vi ikke fokuserer mer på tarmhelse og nyere forskning! Jeg føler at jeg noen ganger lyver på eksamen, og har kommet frem til å lese nyere forskning og trekke konklusjoner må jeg gjøre på egenhånd! Budskapet i dette innlegget er enormt viktig for folkehelsen, og jeg håper det blir mer fokus på nettopp dette!! Ha en fortsatt fin dag 🙂 Mvh Camilla

    1. Maren Aasen

      Hei Camilla <3 Vet hva du mener, følte det samme selv på det første studiet jeg tok. Mye av det vi lærte stemte ikke i det hele tatt av hva jeg kjente fungerte og ikke på min egen kropp. Jeg fikk det også SÅ mye medre uten egg og melk, og har jobbet mye med fordøyelsen min de siste årene, og kan nå heldigvis spise egg igjen! Så det er håp, men det ordner seg ikke selv, en må også hjelpe fordøyelsen, ikke bare kutte ut det man ikke tåler. Helt klart viktig å lese seg opp og holde seg oppdatert på egenhånd 🙂 Bare send meg en mail om du ønsker veiledning <3 post@marenaasen.no

  9. […] hudproblemer. Jeg har skrevet om fordøyelse og intoleranser flere ganger før, blandt annet HER, HER og […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *