Hvordan man lager GHEE – smøret for de som ikke tåler melk

Ghee er rett og slett klarnet smør. Du kan kjøpe det fix ferdig, eller lage det enkelt selv:

  1. Smelt smør (helst usaltet, økologisk) i en kjele
  2. Når det er ferdig smeltet, lar du det stå stille en liten stund, 5-10 min
  3. Bruk en skje og skrap forsiktig av det hvite laget som ligger på toppen
  4. Nå kan du se at smøret har skilt seg. Det øverste laget som her helt klart og gult, det er det du vil ha! Det er nemlig rent fett. På bunnen ligger det et hvitt lag, det er proteinene, de vil du ikke ha. Hell forsiktig det klare, gule smøret over i et glass, og la det hvite ligge igjen (det kan du kaste). Vil du være ekstra nøye kan du helle gjennom et kaffefilter.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du har nå laget ghee! But whyyyyy?

De som ikke tåler melk, reagerer som regel enten på melkeproteinene (oftest kasein), eller laktosen (melkesukkeret) (se HER og HER). Så selv om du reagerer på melk i utgangspunktet, kan du med stor sannsynlighet spise ghee, da dette bare er fett.

Du kan oppbevare ghee lenge i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken. I kjøleskapet blir det hardt, så da funker det egentlig best bare til steking og i sauser osv. Jeg liker å ha det stående på kjøkkenbenken, for da holder det seg mykt, så det blir perfekt å smøre på brødskiva/knekkebrødet. På grunn av at ghee er rent fett, er det velig stabilt, og tåler høy varme. Det passer derfor perfekt til steking.

Maren

4 kommentarer

  1. […] 1-2 ss. smør (helst økologisk, usaltet) eller ghee […]

  2. […] noe mer, ikke noe mindre. Luca liker for eksempel best olivenolje på, jeg liker best smør (eller ghee da). Det må helst være surdeigsbrød, og er det ikke ferskt, må det være ristet. Også MÅ jeg […]

  3. […] 1 kopp smør eller ghee […]

  4. […] Klarnet smør kan du enkelt lage selv, hvordan kan du se HER. Eller du kan bruke 100g smør, 100g kokosolje, 50g mct-olje i […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *