Surdeigspannekaker // Sourdough pancakes

15609226_10154609384095027_553106779_o-copy

English – scroll down 

Pannekaker er noe jeg har savnet når jeg ikke har kunnet spise egg. Da har kikertpannekaker vært helt gull å ha! Har brukt det så mye til alt mulig. Men nå som jeg kan ha egg igjen, kan jeg endelig ha litt vanlige pannekaker av og til også. For å gjøre pannekakene enda sunnere, lagde jeg surdeigspannekaker, ved å tilsette et par spiseskjeer surdeigsstarter i røra med mel og vann på lørdagskveld. Jeg lot det stå over natta, så søndags morgen da jeg våknet (i overraskende bra form etter julebordet kvelden før), tilsatte jeg bare egg og resten av ingrediensene, og stekte herlige pannekaker. Når røra får stå sånn å fermentere i noen timer blir pannekakene mer magevennlige, blodsukkervennlige og næringsrike, på samme måte som surdeigsbrød. Tar ikke noe lengre tid å lage enn vanlige pannekekaer heller, du trenger bare en surdeigsstarter, og å huske å gjøre klart i god tid før de skal spises.

På søndag spiste jeg med smør, blåbær og bacon, og smør, peanøttsmør og honning. Var liksom det som fristet mest dagen derpå. Alkohol forstyrrer nemlig hormoner og blodsukker, og man blir mer fysen på sukker og karbs. I dag, på en knakende god mandag, spiste jeg de med smør, avokado og reinsmorr. Da var det mer salt som fristet. Med dette pålegget får du også en god dose fett og proteiner, og dermed et måltid for stabilt blodsukker og mye næring!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften er fra den flotte fermenteringsboka til Gry Hammer

SURDEIGSPANNEKAKER / SOURDOUGH PANCAKES 

5 dl siktet fin spelt / 5 dl fine spelt flour 

4 dl vann / 4 dl water 

2 ss surdeigsstarter / 2 tbs sourdough starter 

4-6 egg / 4-6 eggs 

2 dl smeltet smør / dl melted butter 

1/2 ts salt / 1/2 ts salt

1 ts kardemomme / 1 ts cardamom

  1. Bland spelt, vann og surdeigsstarter og la det fermentere (la stå i en bolle fremme på kjøkkenbenken) i 8-18 timer / Mix spelt, water and sourdough starter and let it ferment (leave in a bowl on the kitchen counter) in 8-18 hours
  2. Bland deretter inn egg, smeltet smør, salt og kardemomme og la røra stå å svelle i en liten halvtime / Then mix in the eggs, melted butter, salt and cardamom and let it swell for half an hour
  3. Stek tynne pannekaker på medium varme med smør / Fry thin pancakes on medium heat with butter.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

FB Maren Aasen     IG maren_aasen    Snapchat mareneaa    YouTube Maren Aasen    Hjemmeside marenaasen.no


Since I now can have eggs again, I can finally have some regular pancakes sometimes too. To make the pancakes even healthier, I made sourdough pancakes, by adding a few tablespoons sourdough starter in the dough of flour and water on Saturday. I left it overnight, and Sunday morning when I woke up (in surprisingly good shape after the Christmas party the night before), I just added eggs and the rest of the ingredients, and fried delicious pancakes. When you ferment the dough like this, the pancake gets more stomach friendly, blood sugar friendly and nourishing, just like a   sourdough bread. It takes no longer time to make than usual pannekekaer either, you just need a sourdough starter, and to remember to prepare it some hours before you are going to eat them. 

On Sunday I had with butter, blueberries and bacon, and then butter, peanut butter and honey. That was what I was craving with the (very) little hangover. Alcohol disturb hormones and blood sugar, and you crave sugar and carbs. Today, on a  killer Monday, I hade with butter, avocado and reindeer sausage. I was craving more salty food than sweet. With this  you also get a good dose of fat and protein, and a meal for stable blood sugar and more nutrients. 

Scroll up to see the recipe. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *