GJØR HAVREGRØTEN MER NÆRINGSRIK

Mandag og ny uke weee, who´s ready? Det er jeg! Mye jobb i vente, pluss tar sikte på nytt innlegg her inne hver dag hele uka, så det er bare å titte innom, mye spennende på planen. Har dere forresten sett den beskjeden som popper opp nederst til høyre? Der kan du skrive inn mailadressen din også får nyhetsbrev  en gang i uka med de siste innleggene fra bloggen rett i mailboksen 😉

Jeg har jo allerede tipset om hvordan du kan gjøre smoothien mer næringsrik (her). Så nå er det tid for en annen poppis; nemlig havregrøten.

Det er jo veldig smak og behag hvordan man liker havregrøten. Personlig kan jeg ikke tenke meg noe kjedeligere enn en helt plain havregrøt kokt på vann, toppet med.. tjaa jeg vet ikke.. bare syltetøy? Guud så kjedelig, og ikke minst lite næringsrikt. Men en skikkelig pimpet havregrøt derimot, det kan være godt det, og ikke minst veldig næringsrik!


Her er noen tips til hvordan gjøre havregrøten enda mer næringsrik, så kan du jo velge selv hvor mange av punktene du vil bruke på en gang:

  • Legg havregryna i bløt i vann eller melk noen timer før de skal brukes, for eksempel over natta. Da blir en del av fytinsyra i kornet brutt ned, så de blir enklere å fordøye og næringsopptaket bedre.  Fytinsyre er ufordøyelig, og det også hindrer fordøyelse og opptak av andre stoffer i kornet gjennom å virke hemmende på enzymer.
  • Når du legger de i bløt kan du også tilsett litt surdeigsstarter, eplecidereddik eller salt. Det gir samme effekt som ovenfor, men er enda mer effektivt.
  • Kok grøten på helmelk, mandelmelk, kokosmelk eller fløte
  • Rør inn et rått egg mot slutten av koketida – gir en fyldig og god smak, mer proteiner, fett, viktige næringsstoffer og metthet
  • Rør inn kollagen eller proteinpulver
  • Tilsett kokosolje eller mct-olje
  • Tilsett knuste linfrø eller andre frø
  • Søt med kokosblomstsukker, honning eller banan
  • Topp med for eksempel bær, frukt, nøtter, frø, nøttesmør, bipollen og avokado (jepp, why not?)
  • Bruk godt med kanel (gjerne ceylonkanel for mindre kumarin som kan være skadelig for leveren i store mengder)

Nå ser du kanskje at en havregrøt også kan være veldig næringsrik. Hvordan liker du å lage havregrøten, har du noen must-haves?
 

4 kommentarer

  1. Takk for gode tips 🙂 Skulle ønske alle visste om dette, spesielt det med egg. Så enkelt, godt og mye mer næringsrikt!

    1. Maren Aasen

      Ja ikke sant! Helt genial måte å få inn mer næring 🙂 Synes også det smaker mye bedre.

  2. Når du bløtlegger korn/gryn, koker du det da i det samme vannet/melken eller bytter du det ut? 😄 Har dilla på havregrøt med mandelmelk, men bruker havremel i stedet for gryn. Topping er blåbær, kanel og masse smør + litt honnig eller kokosblomstsukker👌🏻

    1. Maren Aasen

      Ja da kan du bare koke det i det du har bløtlagt, enkelt og greit 🙂 Du trenger ikke ta mere væske enn at det blir akkurat passe til å koke senere. Evt. spe på litt mer om det trengs ved oppvarming. Så det er jo genialt å sette klart en kjele med gryn og melk i kjøleskapet på kvelden, også rett på plata neste dag =D

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *