KIMCHI

IMG_1018 copy

For english, scroll down.

Kimchi – fermenterte grønnsaker, kan brukes som tilbehør til alle slags retter, og er faktisk Koreas nasjonalrett (tilbehør). Ved å fermentere grønnsakene før du spiser de, reduseres karbohydratinnholdet, næringsinnholdet øker, det blir lettere og fordøye, og næringsstoffene blir mer tilgjengelig. Det blir også dannet melkesyrebakterier som forer de gode bakteriene i tarmen vår, og gir oss en bedre fordøyelse. (Les mer om fermentering HERE og HERE).

IMG_0001 copyIMG_0008 copy

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på kimchi, og du kan bruke de grønnsakene du måtte ønske! Basisen pleier å være kinakål med hvitløk, chilli og reddiker. Jeg brukte vanlig kål, en hvit og en lilla, og derfor fikk jeg det sterke rosafargen. Jeg merket at den lilla kålen ikke gav fra seg like mye væske som den hvite, så det er nok lettere å bruke to hvite, eller to kinakål.

Du trenger ca:

 • 2 stk. kålhoder
 • 2 løk
 • 3 gulrøtter
 • 3 små chilli
 • 3 fed hvitløk (eller mer)
 • 1 tommelfingerstørrelse ingefær (eller mer)
 • 2 neper
 • 2 vårløk
 • 2-3 ss uraffinert

Slik gjør du:

 1. Skyll og hakk grønnsakene i passe store biter og ha alt i en stor bolle (evt. en fermenteringskrukke om du har det). Du kan også raspe de hvis du vil ha det finere, men jeg synes det er best med grovhakket.
 2. Strø over et par skjeer salt, og begyn å kna grønnsakene med hendene. Målet er å få ut væske fra grønnsakene. Hvis det ikke kommer særlig væske med en gang, kan du vente litt, så saltet får jobbe litt først.
 3. Grønnsakene skal så over i en passe stor beholder – f.eks. et stort norgesglass eller en fermenteringskrukke. (Jeg brukte rett og slett en stor glassvase da det var det eneste jeg hadde.) Press grønnsakene godt ned med knyttneven. Væsken skal dekke grønnsakene! Hvis det ikke er nok væske kan du helle i litt vann.
 4. Legg gjerne press på grønnsakene slik at de holder seg under væsken, f.eks. et glass eller en ren stein.
 5. La grønnsakene stå sånn i 4-7 dager på kjøkkenbenken. Jo lengre de står, jo sterkere/mer syrlig blir smaken.
 6. Når du er fornøyd med smaken, tar du grønnsakene over i glass med tett lokk, og oppbevarer det i kjøleskapet. De holder seg lenge!
copyIMG_0032 copy

ENGLISH

Kimchi – fermented vegetables , can be used as anside dish for all kinds of dishes , and it´s actually Korea’s national dish (side dish). By fermenting vegetables before eating them, carbohydrate content reduces, nutrient content increases, it becomes easier to digest , and the nutrients gets more available. It is also created lactic acid bacteria that feeds the good bacteria in our gut, and gives us a better digestion. (Read more about fermentation HERE and HERE) .

There are many different recipes for kimchi and you can just use the vegetables you want! The basis tend to be chinese cabbage with garlic, chilli and radishes. I used cabbage, one white and one purple, that´s why I got the strong pink color. I noticed that the purple cabbage didn´t  give as much liquid as the white, so it’s probably easier to only use two white, or two chinese cabbage.

You need about: 

 • 2 pcs. cabbages
 • 2 onions
 • 3 carrots
 • 3 small chilli
 • 3 fed garlic ( or more )
 • 1 thumb size ginger ( or more)
 • 2 turnips
 • 2 scallions
 • 2-3 tablespoons unrefined sea salt

How you do it:

 1. Rinse and chop the vegetables into chunks and put everything in a large bowl (or a fermenting jar if you have) . You can also shred the vegetables if you want, but I think it’s best with coarsely chopped.
 2. Sprinkle a few spoons of salt over the vegetables, and start to knead the vegetables with your hands. The goal is to get the water out from the vegetables. If it´s difficult to get the water out, you can wait a little, so the salt can do its job first.
 3. Put the vegetables over in an appropriately sized container – a large glass or a fermenting jar. Press the vegetables down with your fists. The liquid should cover the vegetables! If there is not enough water, you can pour in some water to cover the vegetables.
 4. Put some pressure on the vegetables so that they remain below the water, for example a glass or a clean stone.
 5. Let the vegetables be like this for 4-7 days on the kitchen counter. The longer you leave them there, the stronger/more acidic the taste will get. Once you are satisfied with the taste, put the vegetables over in a glass with a tight lid and store it in the refrigerator.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *