MED GODE BAKTERIER OG EN GRÜNDER I MAGEN

I går var det en B R A dag på jobb! Min helt egen jobb. Som egentlig bare er i utviklingsfasen enda. Kort fortalt så driver jeg for tiden å kjenner på gründeren i meg. Den er jeg forresten ganske sikker på at jeg har arvet av mamma. Dette er grunnen til at jeg for tiden verken befinner meg fast i Oslo eller Portugal som jeg har gjort før, men er «stuck» her på bygda. (Ikke noe galt med det.. bare litt kjedelig innimellom, for en rastløs og reiselysten 25 åring som helst vil være med på alt. Så satser på at det er verdt det.) Er også med på et etablererkurs for å bli god på nettopp dette med egen bedrift.

IMG_1829IMG_1828

Siden familien allerede driver med forskjellig matproduksjon og salg på gården,  hadde jeg lyst til å prøve meg på egne produkter. Med min ernæringsbakgrunn skulle disse produktene såklart gjøre noe godt for kroppen. Under studiene skjønte jeg viktigheten med en god fordøyelse.  God helse, starter så og si i magen. Visste du at 70-80 % av immunforsvaret sitter i mage-tarmsystemet? Eller at 80-90% av kommunikasjonen mellom tarmen og hjernen faktisk går FRA tarmen TIL hjernen, via vagusnerven? Da er det jo bare 10-20 % av kommunikasjonen som går den andre veien! Tarmen har altså ufattelig mye makt over det som skjer i kroppen vår. Det sier jo ganske mye om hvor viktig god tarmhelse er for vår generelle helse, enten det gjelder immunforsvaret, stoffskiftet, energi eller det psykiske. Uansett hva vi vil her i livet (karriere, familie, fritid, drømmer osv.), er vi avhengig av å ha en noenlunde oppegående helse.

IMG_1837IMG_1515

Med dårlig kosthold, mye sukker, mye stress og mange antibiotikakurer, bryter vi ned det gode miljøt i tarmen. Jeg var derfor ikke i tvil om at det var nettopp her jeg ville starte, og da ble fermentering fort et tema. Fermentering av mat og drikke sånn som det ble gjort i gamledager, øker næringsinnholdet og holdbarheten på maten, gjør det lettere å fordøye, og sist men ikke minst, forer tarmen med  goooode bakterier. Les mer om fermentering –> HER <–. Med støtte fra Innovasjon Norge, og etter mye kursing både i Norge og New York, er jeg altså godt i gang med prøveproduksjon.

IMG_1795 copy

I går var en bra dag på jobben fordi jeg begynte å se resultater. Det er også en fordel at vi har  kokken Jostein på gården, som kan hjelpe til med balansering av smaker. Jeg vil ha det sunt, han vil ha god smak, så når vi kommer til enighet blir det full klaff. I går traff vi blink både på Sauerkrauten (fermentert kål) og Kimchi´en (fermenterte grønnsaker). Jeg fikk også til den absolutt beste kombucha´en (fermenter te) jeg noen gang har smakt! Helt dønn ærlig. Så da håper jeg bare at jeg får til så mye at jeg kan kjøre på med prøvesalg snart.

DSC_4477 copyIMG_1981

Noen som er interessert i å smake?

11 kommentarer

 1. Jeg vil smake, Maren 🙂 Bare så synd jeg ikke er naboen deres lengre ^^

  1. Maren Elise Aasen

   Så gøy at du er interessert Ragnhild! Satser på at vi får dette til å gå rundt så det blir mange muligheter til å smake og kjøpe på Gangstad 🙂

 2. Så morsomt at dere tar dette ut for produksjon 🙂 har syslet litt m dette det siste året og det er så spennende. Alt dette er gode saker som tarmen vil ha. Vi må få tilbake god tarmhelse. Det er superviktig!

  1. Maren Elise Aasen

   Enig! Flott at flere får sansen for dette. Veldig viktig som du sier. Vi har et lite stykke igjen å gå enda, men håper på å få til noe salg av det etter hvert 😉

 3. Hege Beate

  Spennende! Stikker innom og smaker når som helst jeg 🙂
  Lykke til!

  1. Maren Elise Aasen

   Skal prøve å få til en smaksdag på Gangstad snart, så da er du velkommen 🙂

 4. kjæm gjerne på smaksdag på Gangstad! E jo nesten nabon din for tia vettu;) Har jo vorti Sanvolling;)

  1. Maren Elise Aasen

   Herlig Sigrid! Da ska du få beskjed når vi får til smaksdag på Gangstad 😉

 5. […] MED GODE BAKTERIER OG EN GRÜNDER I MAGEN […]

 6. […] Tidligere i høst drev jeg jo også på med fermentering av kål og andre grønnsaker, med en idee om å kunne selge dette i tillegg til Kombucha´en. Jeg fikk til mye godt, men syntes ikke det var like gøy å holde på med som Kombucha. En ting er å lage det for seg selv, men å produsere i større mengde for salg blir jo noe helt annet. Jeg kjente at jeg brant mest for å lage Kombucha, og la derfor kålen litt på hylla. Selv har jeg såklart spist fermentert kål nesten hver dag, da dette er probiotika av ypperste klasse! […]

 7. […] Det får komme et innlegg litt senere, med litt mer info rundt HVA kombucha egentlig er. Om du er interessert kan du jo lese litt mer om noe av det jeg har skrevet om fermentering før, her. […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *