HVORFOR JEG IKKE ER VEGETERIANER

I oppveksten på gården har dyr, slakting, jakting, fiske og matlaging hatt en sentral rolle. Jeg kan ikke tenke meg noe mer naturlig enn å spise animalsk mat, så tanken på å bli vegetarianer/veganer har faktisk aldri slått meg. I løpet av ernæringsstudiene fikk jeg bekreftet mine tanker om dette. Jeg har full respekt for de som velger å være vegeterianere/veganere, og vet at mange lever godt med det i mange år – til og med hele livet. Mange kan nok klare seg veldig bra, så lenge man er flink å passer på at man får i seg nok av de forskjellige næringsstoffene. Mens for andre tror jeg det kan være direkte skadelig. Personlig har jeg det rett og slett ikke bra med for mye vegetarmat, og noen grunner til det skal du få se nedenfor.

Jeg leste nettopp boka ”The Vegetarian Myth” for å prøve å sette meg inn i  vegeterianerenes verden. Boka er skrevet av ei dame som levde som vegetarianer og etter hvert veganer, i 20 år! Det endte med at hun ødela kroppen sin helt, og måtte til slutt få hjelp av en som jobbet med rehabilitering av vegeterianere. Hun tar også opp moralske, politiske og miljøaspekter, men jeg referer bare til kapitlet om ernæring, da jeg ikke har satt meg så mye inn i de andre temaene. Boka har som forventet fått mye kritikk fra vegeterianere. Dette er en av de temaene innen ernæring som man bare må bli enig om å være uenig om. Jeg synes i alle fall hun oppsummerte mange viktige punkter, så jeg har plukket ut noen av de:

BLODSUKKER

For det første så vil et vegetarisk kosthold bety mye frukt, grønnsaker, korn, ris, bønner, soyaprodukter, brød og bakverk. Disse inneholder mye karbohydrater, noe som vil føre til et ustabilt blodsukker og insulinutskillelse. Jeg skal ikke gå mer inn på dette nå, men du kan lese mer om det HER.

FYTINSYRE – ANTINÆRINGSSTOFFER

Korn, bønner, linser, soya og potet inneholder giftstoffer, kalt fytinsyre eller anti-næringsstoffer. Noen av antinæringsstoffene lager en slags betennelsestilstand i tarmen, mens andre binder seg til vitaminer og mineraler slik at ikke kroppen får tatt de opp (blant annet jern, magnesium, kalsium og sink). Med andre ord – det hjelper ikke hvor næringsrikt dette fullkornsbrødet liksom skal være, når kroppen ikke får tatt opp næringsstoffene som er i det. Vi kan deaktivere noe av antinæringsstoffene ved  blant annet varmebehandling, fermentering, spiring og bløtlegging, men alt blir ikke borte. Langtidshevet surdeigsbrød er et eksempel på et bedre alternativ det vanlige brødet. Da er fytinsyren delvis brutt ned, mindre skadelig for tarmen, og næringsstoffene mer tilgjengelig. Mer om fermentering HER.

ENZYMHEMMERE

Planter produserer også enzymhemmere. Fordøyelsen vår bruker enzymer til å bryte ned og absorbere maten. De vanligste enzymhemmerne i korn er proteasehemmere. De hindrer proteasene i å gjøre jobben sin med å bryte ned proteinet, og hemmer opptaket av aminosyrer i kroppen. Dette er også en av årsakene til at gluten er så vanskelig å fordøye. I tillegg kan gluten forhindre andre viktige enzymer (laktase, sukrase, dipeptidyl pepsidase) og hindrer fordøyelsen av karbohydrater. Når karbohydratene ikke blir brutt ned skikkelig, skaper de ubalanse i tarmfloraen.

LEKTINER

Slimhinnen i tynntarmen bestemmer hvilke stoffer som får lov å komme inn til blodbanen og ikke. Bindingen mellom disse cellene kalles ”tight junctions”. Når maten er helt fordøyd slippes små, snille partikler som vann, ioner, aminosyrer og sukker gjennom og inn til blodet. ”Tight junctions” hindrer store, farlige partikler som giftstoffer, fremmedstoffer og ufordøyd mat i å komme inn i blodet. Mat som korn, bønner og soya inneholder proteiner som kalles lektiner. Lektiner kan skade tarmen ved at de åpner ”tight junctions”, og skadelige stoffer slipper inn til blodet. Der trigger de immunforsvaret og skaper inflammasjon i kroppen. Det er også dette som skjer ved lekk tarm, autoimmune sykdommer som matvareintoleranser, diabetes type 1, chrons sykdom, ulcerøs kolitt, leddgikt og stoffskiftelidelser osv.

VITAMINER

Vitamin A og D er fettløselige, og de aktive formene er bare tilgjengelig i animalsk fett. Planter inneholder provitamin A – karotenoider, som må konverteres til vitamin A – retionol. Selv for friske voksne kan dette være vanskelig, så for barn og eldre enda verre. Alle matkilder til vitamin vitamin D3, den aktive formen, er animalske; for eksempel lever, eggeplomme, fisk og smør. Noe D2 finnes i planter, og ellers dannes det i huden ved eksponering av sollys. Vitamin D regulerer blant annet kalsiumabsorpsjonen og er viktig for beinbygningen. Det finnes ingen ikke-animalske kilder til vitamin B12, så vegetarianere er derfor avhengig av å ta tilskudd.

FETT

Vi trenger fett, også animalsk mettet fett og kolesterol. Fett er foretrukket av nervesystemet vårt, og kolesterol er essensielt for hjernens serotoninreseptorer. Lavt kolesterol betyr lavt serotoninnivå, som kan fører til depresjon. Lav-fett dietter øker angst, depresjon og sinne. Mangel på omega-3 kan også fort bli et problem, da de beste kildene er fisk, egg, kjøtt og melkeprodukter (så lenge det kommer fra gressforde dyr). Omega-3 finnes også i enkelte vegetabilske matvarer, som linfrøolje og rapsolje, men disse har ikke vist seg å gi samme helsegevinsten som omega-3 fettsyrene EPA og DHA fra fisk.

ESSENSIELLE AMINOSYRER

Alle våre nevrotransmittere er laget av aminosyrer. Ta for eksempel aminosyren tryptofan, som er forløperen til serotonin, som blant annet sørger for vår vellvære og selvtillit. Det meste av vegetabilsk mat inneholder mindre tryptofan enn animalsk mat. Lavt serotonin kan føre til blant annet spiseforstyrrelser, depresjon, migrene, fibromyalgi, bipolar lidelse, tvangs- og angstlidelser.

SPISEFORSTYRRELSER – BIOKJEMISK

Vegetarianere har dobbelt så stor risiko for å få spiseforstyrrelser, og mellom 30-50 % av kvinner som søker hjelp for anorexi og bulemi, er vegeterianere. De har ofte mangel på tryptofan, serotoning og sink. Tryptofan og serotonin har jeg allerede nevnt. Sink spiller også en rolle i blant annet sinnslidelser og spiseforstyrrelser. Sink er med på å styre appetitten vår, så et lavt sinknivå vil derfor gi dårlig appetitt. Mangel på vitamin B1 senker også appetitten. Vi får altså en ond sirkel med mangel på næringsstoffer, som fører til tap av appetitt, og igjen enda mindre matinntak og næringsstoffer. Rødt kjøtt og eggeplomme er de beste kildene til sink.

SOYA

Vegeterianere bytter ofte ut kjøtt med soya, for eksempel i form av tofu, soyapølser, soyamelk osv. Soya som ikke er fermentert, inneholder både mye antinæringsstoffer og enzymhemmere, i tillegg til fytoøstrogener som senker testosteronnivået (og libido/sexlyst). Soya er også et goitrogen som kan ødelegge skjoldkjertelen og føre til stoffskiftesykdommer.

***

Det er mange sterke meninger om dette temaet, og igjen er det flott at vi står fritt til å velge selv det som føles best for kroppen vår – vegetarianer eller ei. Så for all del, er du vegeterianer/veganer og har det bra med det – frisk og rask, glad og fornøyd – så kjør på!  Det er jo forskjellige typer vegeterianere, noen spiser egg, noen melk, noen fisk, og andre ikke noe animalsk i det hele tatt. Så det er nok fult mulig å leve godt som vegeterianer også. Skaff deg uansett litt kunnskap slik at du blir en «god» vegeterianer.

Er du skeptisk til kjøtt, les mer HER.

Er du i tvil, og oppttat av miljøet og dyrene, så spis gjerne mindre billig, prossesert industrikjøtt, og støtt de som driver smått, lokalt og gjerne økologisk, slik at de får mulighet til å fortsette med det den gode jobben de gjør. Bruk hele dyret – så er det bærekrftig også.

I tilleg til mye grønt, fett og fermentert mat, sverger jeg selv til viltkjøtt, villfisk, lokalproduert kjøtt, og gjerne økologisk hvis jeg har valget.

IMG_1512IMG_1535 copy

Dette er våre glade kyr som går ute på beite så lenge de kan!

Ref.

The Vegeterian Myth – food, justice, and sustainybility. Lierre Keith.

https://tunmed.wordpress.com/2015/10/27/nok-en-gang-kjott-dreper/ 

Näringsmedicinska Uppslagsboks. Peter Wilhelmsson.

1 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *