NATURENS BESTE SKJØNNHETS- OG PROTEINDRIKK

Nå hadde du sikkert håpet at dette vidundermidlet skulle være en ferdig 1-2-3 pulverblanding, som du kunne blande i shaken din i en travel hverdag? For alt må jo skviiises inn i timeplanen. Da må jeg dessverre skuffe deg, for det jeg snakker om er nemliiiiig:   K R A F T   og  G E L A T I N !!  

Hæ? Ja.. kraft. Sånn som du koker selv. På bein. Sånn som før i tida liksom. Og hvorfor? Jo… Kraftdama Gry Hammer har full kontroll på dette, og her er noe av det hun sier om saken (teksten er noe  forkortet og endret):  

Gelatin og kraft, to sider av samme sak Gelatin er det samme som delvis nedbrutt kollagen. Kollagen er det viktigste proteinet i bindevevet. Kollagen blir brukt i skjønnhetsindustrien. Mange betaler en formue for å sprøyte det inn i både lepper og rynker. Det er et antiaging-middel som også brukes i blant annet dyre kremer, sjampo og lipgloss.   Gelatin utvinnes ved å koke svinehud, fiskeskinn eller kraftbein av fisk, fugl eller storfe og vilt lenge nok til at kollagenet trekkes ut fra sitt opphav. Om du koker/trekker knokler og skinn lenge nok, trekkes kollagenet ut og du sitter igjen med en gelatinrik kraft. Det kan også kjøpes i helt vanlige butikker i form av plater eller pulver, eller økologisk gelatin i hobbybutikker og helsekost. Disse kan du bruke i matlaging. Det er et vidundermiddel som bygger opp alt bindevev i egen kropp – FRA INNSIDEN.  

Proteintilskudd og medisin for tarmen Gelatin/kollagen/kraft er ikke noe bare huden trenger, men også bindevevet ellers i kroppen vil styrkes og bygges opp av regelmessig inntak av gelatin/kollagen/kraft. Ikke minst vil inntak av gelatin normalisere magesyreproduksjonen og reparere tarmskader du måtte ha. Utrolig mange som lever på standard vestlig kosthold har oppblåste mager, allergier og intoleranser som stammer fra mineralmangel og en stressa tarm. Kraftdrikken inneholder gode mengder næringsstoffer i form av proteiner, enzymer, vitaminer, mineraler og godt fett.  

Perfekt antiaging-mat Konklusjonen er at om du vil myke opp rynker eller hindre at de kommer, har et kranglete kne eller en dårlig rygg, osteoporose, puslete muskelmasse eller trasig mage, et barn med dårlig vekst og apetitt; ja da anbefaler jeg deg å få kraft/gelatin/kollagen/protein inn i maskineriet!     …sååå da prøvde jeg meg likeså gjerne på langtidskokt kraft! Da er det jo flott å ha en bror som jakter elg, og disse karene her, jeger og slakter, gjorde elgbeina klare til koking.

image1


Slik lager du kraft på tradisjonelt vis (av Gry Hammer)

 1. Skaff deg bein fra elg, kalv, okse, fisk, kylling, høner, lam, sau osv…. Det eneste jeg ikke anbefaler at du koker kraft på er konvensjonelt produsert gris på grunn av tungmetaller som lagres i beina på grunn av dårlig fôr.
 2. Legg beina i kaldt vann tilsatt 1/2-1 dl eddik. Jeg lar det stå i noen timer i eddikvann for å åpne porene slik at mineralene lettere trekkes ut. Hell så av vannet (eller kok i bløtevannet om du ønsker å beholde den næringen som kan ha havnet der) og ha over nytt vann som dekker beina godt.
 3. Kok så opp, skum av og la det stå og trekke (det skal ikke koke eller boble) så lenge du bare gidder. Jeg lar knokene trekke dag og natt i 2-3 døgn. Har du nerver nok til å la mat stå og koke over natten kan du gjøre det på denne måten
 4. Etter 2-3 døgn, la det så kjøle seg ned til neste morgen og ha over i glass, fryseposer eller annet og frys ned.
 5. Kraften blir ekstra god om du har i krydder, urter løk og andre smaksfremhevere mot slutten av trekketiden.
DSC_4519 copyDSC_4523 copy

Nå har vi fryseren full av små bokser med gelatinrik kraft, så da er det bare å ta opp, varme opp, og drikke en kopp buljong hver dag, eller bruke det som kraft i supper og sauser. Prøv for eksempel å lage denne gresskarsuppa eller denne tomatsuppa med kraft. MEN, jeg skjønner jo at dette ikke er noe alle og en hver kommer til å holde på med, men synes uansett det er en såpass viktig tradisjon at jeg uansett ville spre budskapet. Hvem vet, pluttselig en dag kommer du over litt bein som er til overs, og benytter sjansen til å koke deg litt av denne fantastiske skjønnhets- og proteindrikken! Kanskje kjenner du noen jegere eller slaktere du kan spørre? Eller har snille besteforeldre som fortsatt driver med kraftkoking?     Les mer om kraft og detaljene rundt kokingen på Gry sin blogg: Mot i brøstet, vett i pannen, kraft i ben og armer Svar på spørsmål fra lesere om kraft Gjør som samene og drikk buljong      

9 kommentarer

 1. Margrete

  Hei!

  Lurer litt på dette med mer tungmetaller i konvensjonell gris enn økologisk gris, hvorfor mener du det er slik? Hva er forskjellen på fôret?
  Om det er så mye tungmetaller i gris, uansett konvensjonell og økologisk, at det er farlig er det vell ikke lov å selge det som mat?

  Mvh Margrete.

  1. Maren Aasen

   Hei!

   Beklager så mye for sent svar, er ikke helt inne i dette med kommentarene enda, så jeg så rett og slett ikke spørsmålet før nå 😉

   Konvensjonell gris blir foret med kraftför som kan være forurenset med tungmetaller. Tungmetaller lagres først og fremst i fettvev, men blir det overflod kan det også lagres i annet vev og skjellet. Økologisk gris får för som er strengt regulert og skal være uten tilsetningsstoffer og forurensning. Hvor vidt mengden tungmetaller er farlig eller ikke er det delte meninger om, og du finner studier som mener både det ene og det andre. Det samme gjelder jo sprøytemidlene på frukt og grønt, noen mener dette ikke har noe å si for oss, mens andre sverger til økologisk. Derfor mener jeg det er opp til hver enkelt å vurdere hvor viktig nettopp du syns dette er. Grunnen til at det ble nevt spesielt i denne oppskriften er nok fordi beinene skal ligge i eddik, og varmes lenge. Da trekkes mineralene, og eventuelt tungmetallene ut i krafta, så da er det kanskje enda viktigere å tenke på dette.

   Oppskriften og anbefalingen kom i utgangspunktet fra kraftekspert Gry Hammer. Så har du mer spørsmål om detaljene rundt dette med tungemtaller og för så spør gjerne henne 🙂

   http://www.matportalen.no/uonskedestoffer_i_mat/tema/biologiske_gifter/dyrefr
   http://www.matmerk.no/no/okologisk/fakta/vil-du-vite-mer-om-okologisk-mat-her-finner-du-det-mest-nodvendige
   http://gryhammer.blogspot.no/2013/01/mot-i-brstet-vett-i-pannen-kraft-i-ben.html

 2. […] forrige uke, ble like så greit frokost i dag. Tykk og næringsrik, særlig fordi jeg brukte superKRAFT! Har man ikke det sånn tilfeldigvis for hånden, kan man så klart bruke […]

 3. […] i går, med det jeg hadde for hånden. Grønn ble den, og ganske god også. Hvitløk, løk, KRAFT, grønnkål og brokkoli… asså… SUNNERE og mer NÆRINGSRIK tror jeg faktisk ikke det […]

 4. […] passer også på å få i meg kraft, fermentert mat (eller probiotikatilskudd), olivenbladekstrakt, en god dose D-vitamin og […]

 5. […] å ha skrevet så varmt om kraft, fikk jeg spørsmål om hva med de man kjøper på butikken, er de bra nok? Jeg har ikke sett noe […]

 6. […] drikke det som varm buljong rett fra koppen. Den er liksom ikke så mektig på smak. Som jeg har skrevet om før, så er kraft ekstreeeemt næringsrikt, og gjør underverker for en kropp, tarm, hud og hår. Finn […]

 7. […] mer om kraft og hvordan man lager det i innlegg jeg har skrevet før; HER og […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *