HØSTKONFERANSE – LILLE MÅNE

I helga har jeg vært i Oslo på høstkonferansen til Lille Måne, der diverse eksperter var samlet for å snakke om ernæring. Jeg synes innholdet var litt både og.. noe bra, noe mindre bra. Ikke veldig mye nytt stoff for min del, men uansett en veldig fin helg, og alltid gøy å møte likesinnede. Ny inspirasjon og motivasjon!

IMG_2167IMG_2168IMG_2169

Å få goodie bag er jo gøy nok i seg selv det… Litt lesestoff til jul.

IMG_2177IMG_2174

Fikk tatt litt tester. Både fettsyreprofil og mineral- og tungmetalltest fra SanHelse. Svaret på fettsyreprofilen kommer om et par uker, da får jeg blant annet se hvordan omega-3 og 6 balansen er, i tillegg til nivået av transfett.

Den andre testen viste at jeg hadde lave nivåer av magnesium og jod. Jeg smører meg med magnesiumolje, og spiser mye nøtter, frø og rå kakao som inneholder magensium. Men opptaket av magnesium i kroppen er nemlig ikke veldig effektivt, så likevel om man spiser og tar tilskudd av det, er det ikke sikkert at det blir tatt opp nok. Det tappes også lett under trening og stress, så mange går rundt med lave nivåer. Testen understreker godt det jeg skrev her, om viktigheten med å ta magnesiumtilskudd! Husk at du kan ha lave nivåer selv om du måler hos fastlegen og han sier alt er normalt! Fastlegen måler i serum (væsken som er i blodet når blodcellene er fjernet). Magnesiuminnholdet i serum er veldig stabilt og strengt regulert, og bare ved betydelig mangel får man lave magnesiumverdier i serum. Under 1 % av magnesiuminnholdet i kroppen finnes i serum. En helblodsprøve vil være mere nøyaktig. Ellers kan det måles i hud, hår og døgnurin.

Nå skal jeg altså legge meg i magnseiumbad en gang i uka, i tillegg til å smøre meg med oljen, og ta tilskudd. Magnesium er stort sett greit å ta uten å teste, mens når det gjelder jod og de andre mineralene, er dette noe som bør testes før man tar tilskudd, eller i alle fall diskuteres med noen som kan det. Det trengs i bare små mengder, og for mye av det kan skape problemer.

IMG_2165IMG_2166 IMG_2170

Foredraget med Berit Nordstrand var abosultt det beste med helga. Anbefaler alle å høre henne snakke hvis sjansen byr seg. Hun er bare helt rå på formidling og å fange publikum!

«90 % av cellene i kroppen din er bakterier fra tarmen din». Tenk på det da! 90 % av hele oss er bakterier fra tarmen. Så bare 10 % er resten av oss. Da kan man spørre seg hvem det er som lever for hvem? Er vi egentlig bare et transportmiddel for bakteriene våre? 😉 Sier jo mye om hvor viktig det er å ta vare på fordøyelsen vår.

IMG_2195

Jeg for min del ble egentlig mest inspirert til å prøve å tvinge meg selv til å bli god på noe av det skumleste som fins – nemlig å holde foredrag. Undersøkelser viser at vi har mer angst for å holde en tale enn å dø. Det er derfor ingen overraskelse at hjernen vår styres mer av følelser enn logikk.

IMG_2194

Lege Joakim Øien Iversen om melkesyrebakterterier. Det øverste tallet er hvor mange bakterier vi har (skal ha). De andre er hvor mange det er i probiotikatilskudd man kjøper. På den skeia det er bilde av, er det såklart fermentert kål! Man vet ikke helt hvor mye melkesyrebakterier det inneholder, men mye tyder på at det er mye! Kanskje mer enn mange av tilskuddene. Flaks at det er dette jeg driver å lager nå da, så slipper jeg å bruke masse penger på tilskudd 😉

IMG_2190

Dag V. Poleszynski

IMG_2171

Lege Erik Hexeberg med litt helsestatistikk.

IMG_2173

Truls Isaksen, rektor ved Tunsberg Medisinske Skole  med en enkel forklaring på forskjellen på ernæringsfysiolog og ernæringsterapeut for den som lurer på det. I tillegg til min utdanningen som ernæringsterapeut, har jeg en bachelor i ernæringsfysiologi. Min behandlingsmetode er likevel ernæringsterapi.

“La din mat være din medisin, og din medisin være din mat” som legekunstens far,  Hippokrates, sa for omlag 2500 år siden.

Dette var litt av det som skjedde i helga. Alt i alt en fin faghelg!

Ref.

http://www.frisksomenfisk.com/blogg/2014/11/09/magnesium-testing

Grip Ordet. Dale Carnegie

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *