Gullimunn Urkorn – det snille melet

I går var jeg på ”lanseringsfesten” av «Gullimunn Urkorn»! Kan vell ikke akkurat si at glamfaktoren var like høy som i byen, men god stemning var det uansett! Sjampis, rød løper og glitter… var byttet ut med nissekledde hornmusikere, og saft og brød på låven på Bjerkem Gård.

DSC_4722 copy
Hornmisukk og Gullimunn logo
DSC_4731 copy
Gullimunn-gjengen og Inderøys ordfører Ida Stuberg

Fire gårder i Innherred har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn. Urkorn er gamle kornsorter som ikke har vært utsatt for moderne foredling. Gullimunn-gjengen dyrker spelt, Fram landhvete, svedjerug, Dala landhvete, nakenbygg og emmer.

DSC_4746 copy
Urkorn
Skjermbilde 2015-12-10 kl. 19.24.32
Det kommende designet

..og hva er poenget med det? Jo…

…du vet de moderne kornsortene, altså det melet du får kjøpt billig i butikken? Det som er så lette å bake med, og gir så skinnsykt luftig og godt bakverk? De er dyrket fram får å gi deg nettopp denne bakegleden. Det kan jo være gøy i seg selv det, men det gjør ikke så godt for magen. Dette gjelder også de brødene du får kjøpt ferdige i butikken, og rundt om i de fleste bakerier. Bakerne velger dette fordi det er billig, og gir gode og luftige boller og brød.

Mange melsorter blir for øvrig også tilsatt EKSTRA gluten, for å gjøre deg, eller bakeren eeenda mer bakeglad. KRISE! I ferdigbrød brukes det i tillegg ofte  ekstra mye gjær, bare sånn for å toppe det hele! DOBBELKRISE!

DSC_4742

Jeg synes ikke det er noe rart i det hele tatt at irritabel tarm, lekk tarm, intoleranser osv. har blitt en ”folkesykdom”….

DSC_4739 copy

Det moderne kornet er dyrket fram med fokus å gi volum og høyt gluteninnhold. Gluten er en proteinfamilie som fins i korn, der proteinene gliadin og glutenin er to av de viktigste medlemmene. Gliadin er den slemmeste skurken som skaper mest problemer for oss.

Ved økologisk dyrking av de gamle kornsortene, urkornet, blir det ikke brukt sprøytemidler og kunstgjødsel, og det krever litt mer tid, arbeid og kjærlighet fra bonden. I gjengjeld får du et mer næringsrikt korn med mye smak. Glutenstrukturen i urkornet er også mykere, og dermed lettere å fordøye og snillere for tarmen.

Gamle kornsorter har større andel skall og mindre andel stivelse. Gullimunn-damene har vært og snakket med diabetesforbundet, og det viser seg at flere hevder lavere blodsukkerstigning av urkornet.

DSC_4741 copy

Gullimunn-gjengen maler også melet selv, med egen steinmølle. Da behandles kornet mer skånsomt, med mindre varme, og næringsstoffene bevares bedre.

I dag har mange problemer med fordøyelsen, og svært mange viser til å tåle de gamle kornsortene bedre enn moderne sorter. (Her er det ikke snakk om de med Cøliaki. De skal holde seg unna gluten.)

DSC_4745

HEIA GULLIMUNN, og andre som gir oss økologisk urkorn! Dette trenger vi mer av!

Kanskje er det verdt å bruke litt mer penger på et brød av litt bedre kvalitet, og heller spise litt mindre? Jeg tror i alle fall kroppen din ville gitt deg en high five for det!

Er brødet du baker/kjøper et surdeigsbrød av urkorn i tillegg, ja da har du et enda snillere og mer næringsrikt brød. Dette er en av mine mål i løpet av nyåret – å lære meg å bake et skikkelig godt og saftig surdeigsbrød av urkorn!

Ref.

Blir du syk av maten du spiser? Patrick Holford og James Braly.

6 kommentarer

 1. Der var jeg også. Har som mål å prøve og smake bittelitt en gang og se reaksjonen. Dette må nesten prøves ut.

  1. Maren Aasen

   Flott! 🙂 Absolutt verdt å teste i alle fall. Det kommer jo helt ann på hvor sensitiv man er om man tåler det eller ikke. De som er aller mest sensitive tåler det nok ikke, men for mange går det bra. Gi gjerne tilbakemelding om hvordan det går!

   God helg!

 2. Fint skrevet. Takk for at dere kom og delte dagen sammen med oss. Ved gluten allergi skal man være veldig forsiktig for melet er jo ikke gluten fritt, men er lettere å fordøye enn tradisjonelt mel. Ellers vil jeg tilføye at det lønner seg å spise av dette melet over en liten tid for å se helsegevinsten av den.

  1. Maren Aasen

   Takk for en fin kveld! 🙂
   Ja, her er det såklart snakk om at de med glutenintoleranse forsiktig kan teste det ut. De med glutenallergi/Cøliaki bør fortsatt holde seg unna.
   Flott, takk!

 3. […] på surdeigsbrød, men har aldri fått ut fingern og satt i gang med bakinga. Etter jeg var på åpningen av GULLIMUNN i høst, fikk jeg øynene opp for urkorn, og da de satte opp nytt bakekurs, var det bare å slenge […]

 4. […] For de som bor på Inderøy og omegn, har vi GULLIMUNN urkorn til salgs i gårdsbutikken på Gangstad. Resten av dere kan google urkorn for å finne ut hvor du kan kjøpe. Du finner også andre oppskrifter og tips. Ler mer om urkorn HER. […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *