UNNGÅ FORDØYELSESPLAGER OG HALSBRANN I JULA

Jeg spiser stort sett ganske fett- og proteinrik mat året rundt, så julemat passer meg midt i blinken. Fordøyelsen ser også ut til å trives med det. Julegodisen derimot, det er den som slår knock out på meg. Det problemet løses ved å spise mer av julematen, inkludert fettet (!!), slik at ikke godtesuget blir for sterkt.

Dessverre er det slik at mange sliter med halsbrann, sure oppstøt og andre fordøyelsesplager i jula, på grunn av mye tung mat, i tillegg til mye sukker og alkohol. De fleste løser problemet med syrenøytaliserende-/blokkerende midler. KRISE spør du meg!

Jeg har skrevet litt om magesyre og problematikken rundt dette før, men tenkte at det passet midt i blinken med en liten reprise nå i disse julemat-tider.

istockphoto

Det er nemlig ikke for mye magesyre som gir sure oppstøt og halsbrann, men faktisk for lite magesyre.

Lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret er avhengig av syre for å få ordentlig kraft til å lukke seg. Hvor lurt er det da å hive i seg syreblokkerende eller syrenøytaliserende midler? Syrenøytraliserende midler vil i beste fall bedre en akutt situasjon ved å legge et lokk over ubehaget, men det kan gjøre store skader på sikt. Det er bare i noen få situasjoner at man har for mye magesyre, og behov for syrenøytraliserende midler.

Vi trenger også magesyre for at maten skal bli skikkelig fordøyd, og ikke skape oppblåsthet, forstoppelse, diare, gass osv.

Høyt insulinnivå og stress hemmer produksjonen av magesyre.

Magesyre stimuleres blant annet av histamin, som er avhengig av noe som kalles «cAMP». cAMP hemmes av… wait for it… INSULIN!

Det betyr at mye sukker og karbohydrater = mye insulin = lite magesyre = halsbrann, sure oppstøt og andre fordøyelsesproblemer.

HVA KAN MAN GJØRE? 

Kluet er at vi ønsker å få i gang magesyreproduksjonen før et måltid. Vi kan ta noe som stimulerer produksjonen, nemlig bitterstoffer. Det er altså ikke uten grunn at den gode damle snaps´en hører med til tunge måltider. Akevitt, Underberger, Fernet og Gammel Dansk for eksempel. Disse inneholder bitterstoffer som stimulerer fordøyelsen.

Eller du kan spørre på helsekosten etter bitterurter. Bitterstern inneholder 17 bitterstoffer, blant annet karve, fennikel, kanel, løvetann, koriander, nellik. Det er en liten, søt flaske som passer perfekt i håndveska…

Hvis ikke denne hjelper, og man er hyppig plaget med sure oppstøt, vil jeg anbefale å spørre etter saltsyretabletter (Aciglumin) på apoteket. Dette er tabletter som både inneholder syre, i tillegg til å øke egen syreproduksjon. Spør meg gjerne om grundigere veiledning her!

Noen andre tips:

 • Spis mindre sukker og raske karbohydrater
 • Drikke mindre vann til måltidet – det nøytraliserer magesyren. Drikk heller godt mellom måltidene.
 • Har du lite galle (som fordøyer fett), ta lecitingranulat til hvert måltid. Artisjokkekstrakt og mariatistel er også bra for å stimulere lever og galle.
 • Spis noe fermentert mat som surkål eller kombucha til måltidet

Ref.

http://www.kk.no/allers/gode-tips-til-fordøyelsen-32554
https://tunmed.wordpress.com/2009/10/21/magesyre-–-har-vi-ikke-alle-for-mye/
http://soma.no/produkter/bitterstern/
http://blogg.super-nature.no/supernature-premium-bitter-dette-er-produktet-magen-din-har-ventet-pa

2 kommentarer

 1. Hei! Ser at dette er en gammel post, men prøver likevel 🙂
  Er det slik at disse bitterurtene inneholder alkohol? Ser det står på ingrediens-listen inne hos helsekostsider. Fins det evt. noen uten?

  1. Maren Aasen

   Hei Hanna =D Bitterurter i tinktur, som Bitterstern, inneholder alkohol ja. Tinktur er uttrekk av friske eller tørkede urter. Da brukes alkohol, og den medisinske virkningen av urtene forsterkes. Du kan jo også drikke urtenen i form av te, eller bruke de i mat, men da er de ikke like effektive. Ellers kan du spise annen mat med bitterstoffer, som fermenterte grønnsaker, kombucha, vannkefir, grønnkål, ruccola, mangold, spinat, persille, løvetann, rosenkål og rødbeter 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *