Byttetips 3: kjøtt! Hvordan velge riktig kjøtt?

Det var jaggu på tide. Ja, for dette ble jo på en måte et nytt byttetips, om KJØTT. Les også:

Byttetips 1: salt 
Byttetips 2: sukker 

Jeg kom over denne artikkelen fra Framtiden i våre hender i går, der det er en fin oversikt over trygt kjøtt – rødt og hvitt, i Norge. Det er stort sett økologisk, dyrene har mer plass, får gå ute, leve lengre, blir behandlet godt, og får godt för. Da får vi en bedre fettsyresammensetning i kjøttet, og vi slipper rester fra antibiotika og narasin.

MEN, nå skal det også nevnes at selv om de har fått stempelet «økologisk», er det ikke sikkert at alt er så ryddig og bra som det gir seg ut for å være. En lokal bonde som ikke er økologisk kan være vell så bra, og kanskje bedre enn en økologisk som «jukser». Her tror jeg bare man må se hva er dine nærmeste valg, hvem er produsenten, og gjøre litt research.

Når det er sagt…

Kjøtt er en super kilde til protein, fettsyrer og andre gode næringsstoffer. Det er god grunn til å ikke kutte ut kjøtt helt, men heller spise mindre av det prosseserte av dårlig kvalitet, og legge inn litt ekstra penger når man først skal kjøpe kjøtt. Da støtter vi også bonden som gjør en god jobb og tar vare på dyrene sine.

Artikkelen tipser om å gå i de største supermarkedene som Ica Maxi, Meny, Mathaller, Ultra og Rema 1000, og spør etter kjøtt fra f.eks. Grøstad Gård, Holte Gård, Stange eller Liveche. (Flere er nevnt i artikkelen).

Renmat.no har lister over økologisk kjøtt fra svin, fjørfe, lam og kje og geit.

Bor du lengre sør enn meg, kan du også bestille økologisk kjøtt på nett, levert rett hjem fra 123levert.no.

Skjermbilde 2016-02-11 kl. 08.55.13
Bildet hentet fra artikkelen. Photo creds: Foto: Impuls/Grøstadgris

Jajaja, dyrt og mye å tenke på sier du? Det er som de sier… hvis du ikke bruker tid og penger på helsa NÅ, må du bruke det hos legen senere… eeeller noe i den duren? eehe

Les også denne flotte artikkelen i Harvest, om Gry Hammer som reflekterer over hva vi skal spise, kjøtt, vegetarisme, tradisjonsmat og bærekraft! 

Les mer om:

Skepsis til kjøtt

Kjøtt VS. vegetarisme 

Maren

1 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *