Spiring – hvorfor og hvordan!

I tillegg til å lære om krydder og urter, lærte vi om spiring kurset på Tunsberg (sponset). Jeg hadde spiret en gang før, men fikk  motivasjon til å sette i gang en ny runde. På snapchat´n min (mareneaa) den siste uka har det derfor vært hyppig oppdatering fra spiringen. Har fått flere tilbakemeldinger på at «WOW det så jo mye lettere ut enn jeg trodde!» og «hvordan gjør du det?»….og deeet skal jeg forklare nuh! 🙂

Fra snapchat:

IMG_3570IMG_3594IMG_3593IMG_3689IMG_3687

Men først; HVORFOR spire?

  • Spiring øker næringsverdien
  • Du får høy-kvalitetsmat til en billig penge
  • Proteinet blir mer lettfordøyelig
  • Fytinsyre (hindrer opptak av næringsstoffer og hemmer enzymer) brytes ned
  • Det gjør seg stort sett selv, og det er lett å lykkes 🙂

…i alle fall med de jeg har prøvd meg på. Det er mye du kan spire; frø, korn, belgvekster, grønnsaker, nøtter, liljer, tomater, urter… you name it. Jeg er ingen spireekspert, så startet derfor med det letteste, nemlig alfalfa og kløverspirer. Linser og mungobønner er visst også lett å starte med.

Så her er HVORDAN jeg gjorde det da… og som sagt, ingen ekspert, med jeg fikk det da til!

Jeg kjøpte en sånn tre-pack med spirer fra sanabona.no, i tillegg til en gratis spireguide.

Dag 1

Først la jeg frøene i vann i glass med klede over, og lot de stå over natta i et mørkt rom/skap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 2

Neste dag hadde de begynt å spire, så da slo jeg ut vannet, skyldte de en gang i nytt vann, og satte de opp ned / på skrå. Nå satte jeg de ut på kjøkkenbenken i dagslys. Så skal de bare stå slik å spire for seg selv. Det man må passe på er å vanne de 2-3 ganger om dag. Jeg vannet en gang om morgenen og en gang om kvelden. Da fylte jeg bare på litt vann, også helte det ut igjen gjennom kledet, og satte glassene opp ned. Jeg gjorde det sånn for at de hele tiden skal være fuktige, men ikke svømme i vann. Man kan bare sette de opp ned på et håndkle også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her kan du se de har begynt å spire
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Helte ut vannet og satte de opp ned på kjøkkenbenken

Dag 3

Bare å gjenta prosessen hver dag. Skylle spirene morgen og kveld, og sette de opp ned.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 6

Jeg tror jeg endte opp med 6 dager før jeg var fornøyd. Da satte jeg på lokk, og nå står de i kjøleskapet, så da er det bare å spise litt hver dag. Får se hvor lenge de holder seg, men har lest at en uke går fint, så lenge man fukter de litt om de begynner å bli tørre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man kan spire i spireposer, kasser, skap og jord. Det letteste er å starte sånn som jeg gjorde, og heller utforske litt etter hvert.

Og hva kan de brukes til?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her lagde jeg en salat med spinat og spirer, sammen med en oransje saus som jeg laget av….
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…spirer, hvitløk, soltørket tomat, paprika, olivenolje, havsalt, pepper og chilikrydder – i blender.

..på brød / knekkebrød…

IMG_3687

..eller som her, på kikertpannekake.

IMG_3728 copy

Nøttene lot jeg forresten bare ligge en natt, og lagde nøttemelk av noe, og fryste ned resten til jeg skal lage nøttemelk en annen gang.

IMG_3582IMG_3585

Lykke til, SPIR i vei! 😀

Maren

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *