Lev livet uten bekymringer!

For en stund tilbake leste jeg boka «Lev livet uten bekymringer» av Dale Carnegie, og syntes den var ganske fin. Vi bekymrer oss ofte unødvendig mye.

«Hva hvis…? «Tenk om..?» «Er jeg ikke bra nok?» «Hva tenker de om meg om jeg gjør sånn»? «Tenk om det ikke fungerer om et år…»?

Dette kan vi bruke eeeevig lang tid på å kværne rundt på opp i topplokket. Men hva hjelper det egentlig? Vi får jo verken gjort noe med det dumme som skjedde i går, eller det som kanskje kan skje i morgen, eller om et år. Det meste av våre bekymringer skjer ikke i det hele tatt når alt kommer til alt. Da var jo all bekymringen til ingen nytte.

Nå er ikke jeg den som bekymrer meg mest akkurat, og det har jeg aldri vært. Tar ofte ting litt på sparket og tenker «jaja… sjitt au.. går det ikke så går det ikke. Jeg vet jo ikke før jeg har prøvd», og «det ordner seg sikkert». Jeg har flyttet mye, hatt mange forskjellige jobber, reist mye, bruker alltid opp det lille ekstra jeg (ikke) har av penger og bekymrer meg ikke så mye for neste år. Å planlegge litt mer er vell kanskje lurt, av og til, men å bekymre seg er uansett ikke noe vits! 

I boka er det mange fine historier fra det virkelige liv, i tillegg til oppsummering etter hvert kapittel. Tenkte å dele noen av oppsummeringene her. (Parantesene er mine kommentarer).

10974317_592185390926552_8901699841945722887_o
Photo: Dan Smarg

LUKK JERNDØRENE MOT FORTIDEN OG FREMTIDEN. LEV I DAGTETTE ROM.

(Lukk døren til i går, og lukk døren til i morgen! Det betyr ikke at du ikke skal planlegge og forberede deg på neste dag, eller lære av feilene du har gjort, men bekymringen er nytteløs. Lev I DAG, ta problemene når de kommer – for de kommer mest sannsylig ikke.) 

Still deg selv disse spørsmålene, og skriv ned svaret:

 1. Har jeg det med å unngå å leve i nået og isteden bekymre meg for fremtiden, eller drømme om en ”magisk rosehage på den andre sigen av horisonten”?
 2. Gjør jeg min egen tilværelse bitter fordi jeg stadig angrer på ting som er skjedd i fortiden – og som det ikke kan gjøres noe med?
 3. Står jeg opp om morgenen fast bestemt på å ta vare på dagen og få mest mulig ut av disse 24 timene?
 4. Kan jeg få mer ut av livet ved å ”leve i dagtette rom”?
 5. Når skal jeg begynne å gjøre dette? Neste uke, i morgen eller i dag?

  

Neste gang problemene presser deg opp i et hjørne PRØV DENNE TRYLLEFORMELEN:

 1. Spør deg selv: ”Hva er det verste som kan hende dersom det du bekymrer deg for inntreffer?”
 2. Forbered deg mentalt på å akseptere det verste.
 3. Prøv så rolig å gjøre det beste ut av det verste

Å akseptere er viktig! Som regel skjer jo ikke det verste, men OM det skjer, tenkt: GREIT, det har skjedd… hvilke alternativer har jeg nå? Og kom deg videre.

Minn deg selv på at du kan komme til å måtte betale en fryktelig pris dersom du i ikke slutter å bekymre deg. Du kan ødelegge din egen helse. ”Den som ikke vet hvordan man skal bekjempe bekymringer dør ung.”

Her vil jeg gjerne linke til et inlegg jeg skrev før, om hvordan tankene våre påvirker våre gener. Dette gjelder jo også bekymringer. Vi kan bekymre oss syke.

DE GRUNNLEGGENDE PRINSIPPER FOR Å FINNE UT AV BEKYMRINGER

 1. Skaff fakta! Halvparten av de bekymringer som finnes i verden, skyldes at folk prøver å ta avgjørelser før de har tilstrekkelig kunnskap til å foreta en beslutning
 1. Etter å ha vurdert alle fakta nøye, kom fram til en beslutning
 1. Så snart en beslutning er tatt, gjør det du har bestemt deg for! Sett din beslutning ut i livet – og begynn ikke å bekymre deg for konsekvensene
 1. Når du arbeider med en vanskelig sak og begynner å bekymre deg, skal du straks skrive ned disse spørsmålene:

    a) Hva er problemet?

    b) Hva er årsaken til problemet?

   c) Hvilke løsninger finnes på problemet?

   d) Hva er den beste løsningen?

1614571_592188727592885_4386109169032592689_o
Photo: Dan Smarg

Det er jo veldig logisk! Hvorfor gidder vi å bruke så mye tid på å bekymre oss? Vi aaaaner jo ikke hva som kommer til å skje… hvis det i det hele tatt skjer! Og det gjør det som regel ikke… heldigvis. Det som har skjedd får vi heller ikke gjort så mye med.

Ha en fin og bekymringsfri uke!

Maren

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *