Kylling med peanøttsaus, og wok med sursøt chilisaus

Jada, jeg er glad i peanøttsmør.

I Portugal i fjor sommer bodde vi i en bitteliten landsby der det ikke skjedde så mye mer enn surfing. Det som var så fint, var at vi var en god, matglad gjeng, som alle bodde et steinkast fra hverandre (Raposeira cooking crew). Jeg husker en gang vi skulle grille fersk fisk hos naboen, som han selv hadde fanget med harpun og snorkel. Jeg gikk opp på taket hans, ropte til en annen kompis som bodde litt lengre oppi gata, om at maten var klaaar!! Fem minutter etterpå kom han og joinet resten av gjengen som var godt i gang med nok en amaaazing tapas. Alle tok alltid med litt vin og mat hver, og i løpet av sommeren hadde vi mange slike spontane, koselige kvelder, hverdag som helg, med utrolig god hjemmelaget mat av ferske råvarer.

IMG_0863 copy

Når Luca og jeg mimret tilbake til dette i går, kom vi på en sinnsykt god satay-saus / peanøttsaus som ble servert en gang. Vi sendte melding og spurte om oppskriften til han som lagde den, men fikk ikke noe svar. Han er visst for øyeblikket i India på healing-kurs…

Vi prøvde oss uansett på en slags peanøttsaus, og den ble ikke så aller verst. I tillegg til kylling satay, ville vi ha grønnsakswok med chilisaus. Denne gang valgte vi den lettvinte varianten, ved rett og slett å bruke ferdig grønnsakswok-blanding. Men chilisausen, den lagde jeg, ut i fra denne sukkerfrie oppskriften. Den man kjøper i butikken er jo omtrent bare sukker! Så den fristet lite. Her kommer oppskriften på det hele, og sorry.. men som vanlig mye på slump. Beregn en kyllingfillet per pers, og smak til med resten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til kylling i peanøttsaus trenger du: 

 • Kyllingfillet (1 per pers.)
 • 1-2 løk
 • 2-4 fedd hvitløk
 • Peanøttsmør (økologisk, uten sukker)
 • Soyasaus
 • Fersk chili
 • Honning
 • Havsalt (smak til her, soyasausen er veldig salt)
 • Pepper
 • Spisskumin

Slik gjør du: 

 1. Stek først løk og hvitløk i panna
 2. Finhakk chili, del opp kylling i terninger, og stek sammen med resten
 3. Ha i en god dose peanøttsmør og smak til med soyasaus, honning, havsalt, spisskumin og pepper
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til sursøt chilisaus trenger du: 

 • 2-3 ferske chili
 • 3 fedd hvitløk
 • 0,5 dl eplesidereddik
 • 2,5 dl vann
 • ca. 70 g sukrin gold (evt. annen søtning som tilsvarer ca. 100g sukker)
 • 1-2 ss maisenna

Slik gjør du:

 1. Putt alt bortsett fra maisenna i en blender. Fjern frøene i chilien om du ikke vil ha den så sterk. Start med to chili, og vent med den siste til du har smakt om du vil ha den sterkere eller ikke.
 2. Ha sausen over i en kjele, og la det småkoke i 5-10 minutter
 3. Bland ut 1-2 ss. maisenna i bittelitt vann, og rør inn litt og litt i sausen mens den koker til du får den tykkelsen du ønsker. Den blir også litt tykkere når den avkjøles.
 4. Ha sausen i en skål og server ved siden av f.eks. wokede grønnsaker. Du kan også ha litt saus på grønnsakene når du woker. Hvis ikke alt blir spist opp, kan sausen oppbevares i glass i kjøleskapet.

Tilbehør: 

 • Wokede grønnsaker
 • Ris, quinoa eller byggryn
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maren

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *