Hvorfor søvn er så viktig, og tips til å få den bedre!

På ettermiddagen går stresshormonene ned og søvnhormonet melatonin skilles ut i kroppen. Da blir vi avslappet og det er tid for å roe ned slik at vi får en god natts søvn. Før elektrisiteten kom stod folk opp med dagslyset, og la seg når mørket kom, og fulgte derfor også hormonrytmen i kroppen. Nå er vi eksponert for så mye kunstig lys, særlig på kvelden, at det forstyrrer døgnrytmen og søvnen vår. Når sola har gått ned, og det er på tide å roe ned, har vi likevel mange timer til med lamper, TV og andre skjermer som reduserer utskillelsen av melatonin. Det er særlig det blå lyset på skjermene som er forstyrrende. Dette gjør at vi sover lite og dårlig.

Hvorfor er søvn så viktig? 

På natta reparerer kroppen seg. Visste du at roppen din bruker første del av natten til fysisk reparasjon og siste halvdel til psykisk reparasjon. Hvis vi over lang tid stadig forstyrrer disse hormonene og prosessene, kan det blant annet gå utover fysisk prestasjon, immunforsvaret, og kan føre til både hjerte- og karsykdommer, diabetes, depresjoner og vektproblemer. Lite søvn gir også økt sultfølelse, og du blir særlig fysen på karbohydrater.

Noen tips til bedre søvn: 

  • Stopp kaffedrikkinga midt på dagen. Bytt ut kaffekoppen med koffeinfri, beroligende te, f.eks. fra yogi eller pukka
  • Ro ned og gjør rolige aktivteter på ettermiddagen og kvelden
  • Skru av, dimme lys og tenn stearinlys på kvelden
  • Sov i et mørkt og kaldt rom
  • Installer/last ned programmer/apper som gjør at du får gult lys på skjermene på kveldstid,  i stedet for blått! Jeg har intallert flux på mac´en, som automatisk endrer lyset på skjermen på kvelden.
  • Ha siste måltid minimum 3 timer før leggetid, gjerne med litt karbohydrater. Karbohydrater reduserer stresshormonet kortisol, og øker serotonin som gjør oss avslappet og søvning. Men ikke overdiv med karbohydratene heller, og ikke glem proteiner og fett som senker blodsukkerutskillelsen. Hvis du kun spiser sukker og raske karbohydrater i siste måltid, får du en rask blodsukkerstigning, men også et raskt blodsukkerfall. Dette fallet kan føre til at du sover urolig eller våkner på natta.
  • Ha en fast rytme der du står opp tidlig og legger deg tidlig. (Her har jeg forbedringspotensiale for å si det sånn. SÅ kjedelig å legge seg tidlig!!)
  • Ta B-vitaminer og magnesium før du legger deg. Disse er lett beroligende.
  • Vær ute i dagslys på dagtid, det vil øke lykkehormonet serotonin som igjen øker utskilelsen av melatonin når mørket kommer.
  • Fysisk aktivitet øker også serotonin. Men ikke tren alt for sent på ettermiddagen/kvelden. Stresshormonene vil gjøre det vanskeligere å roe ned og sovne.

Søvn har alltid vært viktig! Men nå settes det mer fokus på det i media også.

IF har blant annet laget et søvneksperiment, og oppfordrer alle til å gå offline (skru av pc, mobiler og nettbrett) kl. 22.00 hver kveld:

I Ingegær Podcast episode 19, snakker også Sara Lossius og Børge Fagerli blant annet om biorytme, søvn og hormoner. Om hvordan vi har forskjøvet døgnrytmen med lyseksponering og mat seint på kvelden, og hva det gjør med kroppen. MYE bra info her. Check it out!

Skjermbilde 2016-04-15 kl. 08.21.51

Maren

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *