Norsk, smakfri og topp kvalitet – dette er tranen jeg sverger til

I samarbeid med Havfruenes Tran

Høyere kvalitet enn alle andre oljer på markedet, både ren og fersk, norskprodusert, kun naturlige (og viktige) tilsetninger, smakfri og bærekraftig – dette produktet slår alle andre produkter langt ned i støvlene, og det er også grunnen til at jeg sverger til det så mye som jeg gjør, både for meg selv og klientene mine.

Jeg har tatt omega-3 tilskudd fast i mange år, blant annet for myk og fin hud, sterkt immunforsvar og for å dempe betennelser i kroppen. Hvilken type jeg har tatt, har variert litt avhengig av hvor jeg har vært i verden, men jeg har alltid syntes det har vært litt vanskelig å stole på hvilke som er bra og ikke. For her er det faktisk STOR forskjell. Jeg får spørsmål fra klienter om”Er det ikke bedre å ta en hvilken som helst tran, enn ingen?” Ja, er det egentlig det?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I gårdsbutikken på Gangstad selger vi tran fra Havfruene. Denne har jeg brukt de siste årene, uten egentlig å ha visst så mye om den. Jeg har likt den fordi den er mild og god, og smaker ikke ekkel fisk. Den er rapefri, som de sier selv. Den har blitt med både til Oslo og til Portugal når jeg har bodd der. Luca sverger også til denne tranen. Jeg tror faktisk vi hadde med en flaske i kofferten både til Hawaii, California og New York også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det beste av alt er jo at disse flotte damene som står bak Havfruenes Tran, faktisk er mine naboer. Hva er det vi IKKE har på Inderøya, sier jeg bare! Jeg tenkte at det jammen meg var på tide at jeg tok turen og besøkte dem, så de fikk fortelle litt om tranen sin, og DET er jeg veldig glad for at jeg gjorde. Det var så spennende å få høre om hvordan denne prosessen fungerer, og nå skjønner jeg enda litt mer av hvor stor forskjell det er på fiskeolje av god og dårlig kvalitet. Jeg fikk utrolig mye nyttig informasjon, som har blitt avgjørende for meg når jeg skal velge hvilken fiskeolje som får komme inn i kroppen min.

HAVFRUENE

Havfruene-damene består av fire, flotte damer bosatt på Inderøy i Nord-Trøndelag. (Les mer om deres historie her).De er opptatt av hvordan en kan forebygge sykdom og beholde god helse med blant annet riktig ernæring. Etter hvert som de fikk kunnskaper om verdien av essensielle fettsyrer, ble det viktig for dem å finne en kvalitetsolje. Den fant de i Norge, og bestemte seg for å lage et produkt og tilby oljen til flere. Produktet deres, Havfruenes Tran, er ferskpresset fiskeolje laget av ekte, vill Lofottorsk.

Ferskhert er viktig, og ikke mange produsenter kan tilby det. 

Rein fiskeolje uten giftstoffer snakker mange om, og det klarer de fleste å få til. Men ferskhet, snakker ikke så mange om – Havfruenes fiskeolje er helt fersk. Når fiskebåten kommer i land i Lofoten, sløyes fisken og levra legges i containere. Normalt venter man til containeren er fylt opp med å kjøre den til produksjonen. Dette kan ta 1-10 dager. I havfruenes tilfelle derimot, står det en bil og venter på kaia. Levra blir kjørt rett til produksjon, uavhengig av mengden som kommer inn, og produksjonen skjer samme dag. Det er dette som gjør at de får en helt fersk fiskeolje, som aldri rekker å bli harsk, i motsetning til olje produsert av lever som har stått i flere dager.

Kjøper du en tran av dårlig kvalitet, er den kanskje grei med en gang du åpner den, men det går ikke mange dager før den blir dårlig. På grunn av den effektive prosessen til Havfruenes Tran, fra fisken er fisket, bilen på kaia og rett til produksjon samme dag, har oljen aldri vært harsk, og den trenger ingen koking. Du får en fersk tran av god kvalitet, som også tåler mer når du har kjøpt den og satt den i kjøleskapet. Havfruene får oljen fraktet med Hurtigruta fra Lofoten til Trøndelag i løpet av 2 dager, hvor de så tapper en og en flaske selv. Både under produksjon og tapping bruker de nitrogendekke som beskytter mot harskning.

Det umettede fettet vi finner i fisk er nemlig ekstremt ømfintlig for lys, luft og varme. I fiskeolje er det særlig Omega-3- fettsyrene DHA og EPA som lett harskner og blir dårlig. Når olje harskner, dannes en rekke oksidasjonsprodukter og nedbrytningsprodukter. I tillegg til at disse stoffene gir dårlig lukt og smak, som for eksempel når man raper ekkel fiskesmak utover dagen etter å ha tatt tranen, er de ikke bra å få i kroppen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så for å svare min kjære klient på spørsmålet «Er det ikke bedre å ta hvilken som helst fiskolje, enn ingen?», ville jeg svart nja. Oksidert fiskeolje er skadelig for kroppen. Harsk fiskeolje stjeler C- vitaminer og E-vitaminer (våre viktigste antioksidanter) fra kroppen for å prøve å nøytralisere den oksiderte oljen. Oksidering/harskning øker frie radikalers angrep på vevet og er grunnlag for mange sykdommer og tidlig aldring. Så nja, da kan du jo velge selv…

Hvis oljen har begynt å bli harsk, lukter og smaker den dårlig. For å få bort en del av disse harskningsproduktene kokes oljen i timevis. Ved harskningsgrad på over 10, smaker og lukter det fisk, og da bør man ikke spise oljen. Før i tida var det jo vanlig å få tran på skolen (noe som i grunnen burde vært innført igjen, spør du meg). Her har vi hørt mange skrekkhistorier om dårlig tran og dårlige opplevelser. Mange har nok fortsatt litt skrekken for å ta tran, nettopp på grunn av slike opplevelser. De klarer rett og slett ikke den ekle fiskesmaken. Dette var nok dessverre en dårlig tran. Det samme gjelder om du raper ekkel fiskesmak etter du har tatt tran, flytende eller i kapsler, da er det stor sjanse for at den er harsk.

Jeg syns enhver forbruker både burde og fortjener å vite alt om produktet man putter i kroppen sin. Derfor har jeg samlet sammen all den viktige infoen dere trenger for å bli grundig kjent med Havfrue-produktet. Nederst i teksten finner dere bestillingsinfo, hvis dere ønsker å teste selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KVALITET OG PRIS

De skiller fiskeoljer mellom Functional Food-olje (FF) og Dietary Supplement-olje (DS). Kun FF-oljer har bra nok kvalitet til å kunne bli brukt som tilsetning i mat, for eksempel omega-3-beriket brød, margarin, juice og yoghurt (mye brukt blant annet i Sverige, Danmark og Frankrike). Denne oljen kan så klart ikke ha noe smak eller lukt av fisk. Hvem er gira på juice med fiskesmak liksom? Den samme FF-oljen som brukes til berikning i mat, er det Havfruene bruker i tranen sin. Da skjønner vi at denne oljen er av god kvalitet, den er fersk og smaker ikke fisk. Siden det meste av tran du får kjøpt på markedet er DS olje, er faktisk Havfruene de eneste som tapper denne fine FF- oljen på flaske og selger til forbrukeren. Luksus!! Dette forklarer også da så klart den litt høyere prisen enn annen fiskeolje. (Når vi skal se på helsefordelen med bra olje kontra dårlig olje i neste innlegg, skjønner vi også at det er verdt de ekstra kronene).

 

KAPSLER ELLER FLYTENDE?

Mange foretrekker nok kapsler, nettopp fordi det er lettere å få i seg. Havfruene hadde i en periode kapsler, men da de oppdaget at selv deres ferske olje fort ble harsk, tok de tilbake kapslene og sluttet med dem. De ønsker på sikt å få til kapsler, men dette er vanskelig å få til bra nok, på grunn av at oljen blir utsatt for flere prosesser. Da tåler oljen mindre, og blir fortere harsk. Dette kamufleres jo så klart med at du ikke smaker eller lukter noe når du tar en kapsel.

 

KUN NATURLIGE TILSETNINGER

Dårlig olje varmes opp til 240 grader og kokes i flere timer for å få bort dårlige harskningsstoffer som gir smak og lukt. Dette skjer ikke med FF-olje, som aldri har vært harsk. Men oljen må renses for eventuelle miljøgifter. For å fjerne PCB (kjemikalier fra plast), og PCB-lignende stoffer, må oljen varmes opp. Havfruenes olje trenger bare å varmes opp til 180 grader i 3-4 sekunder, under veldig lavt tykk. Under denne prosessen går A- og D-vitaminer ut, så disse må tilsettes etterpå. I DS-oljer tilsetter de kunstig A- og D-vitamin, mens Havfruene tilsetter selv naturlig A-vitamin fra palmeolje (fra Greenpeace- sertifisert produksjon), og D-vitaminer fra lanolinen i saueull. Skal du ha en PCB-fri (giftfri) fiskeolje, kan du nemlig ikke bruke A- og D-vitamin fra fiskekilder. Havfruene tilsetter også timianolje som antioksidant for å beskytte oljen. Denne gir i tillegg en god og frisk smak.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HVORDAN TA HAVFRUENES TRAN?

Hvis du har en dårlig opplevelse med tran, anbefaler jeg deg å teste Havfruenes Tran. En fiskeolje av høy kvalitet skal ikke smake fisk. Tenk heller på det som en matolje, en skje med olivenolje for eksempel.

Hvis tranflaska står i et veldig kaldt kjøleskap, kan du i noen flakser se litt hvite klumper i bunnen av flaska. Dette er stearin, som naturlig finnes i olje. Dette er ikke noe farlig, snarere tvert i mot. For å unngå klumpene kan du ta flaska ut av kjøleskapet 10 minutter før du skal ta tranen, og snu den opp ned en gang. Da smelter de hvit klumpene og stearinen blandes inn i resten av oljen. I tillegg til at det blir mer appetittlig, fører det også til at du får i deg disse gode fettsyrene hver gang du tar tran, og ikke bare når flaksa begynner å bli tom.

Dosering: 5 – 15ml (1 barneskje = 5ml). Spedbarn: 2,5 ml (økning til 5 – 15 ml ved 6 mnd.)

KVALITET OG DOKUMENTASJON

Havfruenes olje testes for harskhet i laboratorium, i tillegg til at de selv alltid smakstester. Er ikke smaken bra nok, sender de den tilbake. De har nettopp fått et merke fra et landbrukslaboratorium i Nederland der de tester TOTOX (harskningsgrad/oksidasjon) på tran. Jo lavere, jo bedre. Havfruenes tran hadde en TOTOX på 2,9, altså noe av det lavest du kan finne i fiskeolje. I Norge kan fiskeolje ha TOTOX på opp til 130 og fortsatt være godkjent!! Disse dårlige oljene blir som regel brukt i kapsler, slik at dårlig smak og lukt er skjult. Produsenten i Lofoten som Havfruene kjøper fiskeoljen fra, har også «Friends of the Sea»-sertifikat, som forsikrer at både fiske og produksjon er bærekraftig.

Omega-produkter som inneholde mer enn 33 % omega-fettsyrer, er konsentrater. Naturlig torskelevertran inneholder ca. 27% omega-3, og med det naturlige forholdet 12:8 mellom fettsyrene DHA og EPA, slik som Havfruenes Tran.

Les mer om dokumentasjon og rubin-rapporten her. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tranen fås kjøpt i noen butikker, se deres hjemmeside, facebookside eller ta kontakt med Havfruene direkte. De har også en nettbutikk der du kan bestille å få tranen rett hjem! Fyr løs om du lurer på noe.

Hvilken type tran tar du? Har du testet Havfruenes Tran?

Maren

Instagram: maren_aasen

Snapchat: mareneaa

4 kommentarer

  1. […] I mitt forrige innlegg om hvorfor jeg velger denne tranen skrev jeg mer om viktigheten av kvaliteten på tranen du velger. Sjekk det ut HER.  […]

  2. […] ekkel fisk. Tran inneholder også de viktige vitaminene A og D. Les mer om kvaliteten på tranen HER, og hvorfor det er viktig for å holde seg frisk i vinter […]

  3. […] jeg så klart mine søte naboer og sverger til Havfruenes Tran, grunnen til det kan dere lese HER og HER. Men pleier å anbefale både den og denne fra Omega Cure til klienter, siden det er veldig […]

  4. […] Tran (min favortitt HER)   […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *