Et av mine beste tips for å holde deg frisk i høst

I samarbeid med Havfruene Tran

Kortere, mørkere og kaldere dager. Snufsete neser og vonde halser. Høsten er her! Du tenker kanskje at det er tilstrekkelig å spise «sunt og variert» for å styrke immunforsvaret, men for mange er det rett og slett ikke nok. Et optimalt samspill mellom viktige omega 3-fettsyrer, vitamin A og vitamin D er ditt viktigste våpen mot basselusker i høst- og vintermånedene. Jeg har prøvd både det ene og det andre, men har til slutt landet på Havfruenes tran som det beste valget for å få i seg alle tre.

Det er ingen tvil om at omega-3 er viktig for kroppen. Omega-3-fettsyrene EPA og DHA spiller en stor rolle i mange prosesser i kroppen, blant annet immunforsvar, betennelser og ikke minst i utviklingen av foster, babyer og små barn. Hver eneste celle trenger omega-3. Dessverre klarer ikke kroppen vår å lage nok av det selv, og trenger derfor å få det tilført gjennom kosten.

Problemet er bare at dagens kosthold ikke gir kroppen vår så mye som den trenger. Gjennomsnittstallene for daglig inntak i EU er skremmende: Barn: 0,32 gram omega-3 = 25% av anbefalt daglig dose. Voksne: 0,4 gram omega-3 = 32% av anbefalt daglig dose.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

I tillegg til at vi spiser for lite fisk, og derfor får i oss for lite omega-3, får vi samtidig i oss for mye av omega-6. Omega-6 er en annen fettsyre vi må tilfører gjennom kosten. Omega-6 har også viktige oppgaver i kroppen, så litt er bra, og for de fleste voksne er det optimalt å ha omtrent et likt forhold mellom omega-3 og 6. Kroppen kan riktignok tolerere 3-4 ganger mer omega-6 enn 3, men i dag ser vi at mange er oppe i 10-20 ganger mer omega-6 enn omega-3. Vi vet at begge bygges inn i cellene våre, der omega 6 «seirer» over omega 3 ved en såpass skjev fordeling. I praksis er dette uheldig, da omega 3 er langt bedre egnet til å dempe betennelser i kroppen, beskytte mot hjertesykdommer, og generelt beskytte oss mot sykdommer grunnet innflammasjon. Mege enkelt forklart kan man si at omega 3 er betennelsesdempende, og omega 6 er det motsatte – betennelsesfremmende. Og selv om det aldri vil være så svart hvitt i praksis er det ikke langt fra sannheten..

Du kan selv gjøre noen enkle grep for å rett opp ubalansen. På den måten gir du egen kropp langt bedre forutsetninger for å holde seg frisk. Det lønner seg å redusere inntaket av vegetabilske oljer som solsikkeolje og soyaolje, margarin, kornvarer, hurtigmat som pommes frites, ferdigmat, posesupper, kjeks og ferdigkaker, buljongterninger, potetgull, tortillachips og påleggsalater. Spis heller mer fet fisk, kaldpresset olivenolje, innmat og økologisk kjøtt, egg og melkeprodukter. Og ikke minst.. ta tran.

I mitt forrige innlegg om hvorfor jeg velger denne tranen skrev jeg mer om viktigheten av kvaliteten på tranen du velger. Sjekk det ut HER

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omega-3 gjør av vi får smarte barn! Spesielt for nyfødte er det viktig med nok omega-3, da hjernen og sentralnervesystemet vokser raskt den første tiden. Omega-3-fettsyren DHA er spesielt viktig her, da den bidrar til utvikling av beinbygning, øyne og syn hos foster, spedbarn og barn. Hvis du har dårlig erfaring med å gi tran til spedbarn på grunn av at de gulper det opp igjen, kan du teste Havfruenes Tran. Hvis tranen er harsk/dårlig, vil babyen respondere med å gulpe det opp ved en naturlig refleks. Det skal ikke skje når tranen er av god kvalitet. Mange mødre velger D-vitamindråper i stedet for tran på grunn av gulping, dårlig lukt og ødelagte klær. Da går barna glipp av de svært viktige Omga-3- fettsyrene for hjerne-og nerveutvikling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I tillegg til omega-3 får du vitamin A og D i Havfruene sin tran. A-vitamin er viktig for immunforsvaret, i tillegg til syn, hud, slimhinner og utvikling av fosteret. D-vitamin er viktig for kalsiumabsorpsjon og en sterk beinbygning, og ikke minst immunforsvaret. Immunforsvaret aktiveres nemlig av noe som heter T-celler. De er en angrepshær som bekjemper virus, bakterier og kreftceller. Enkelt forklart, om kroppen mangler D-vitamin aktiveres ikke T-cellene, det blir fritt frem for fienden, og du kan fort bli syk. Det kan være lurt å få sjekket D-vitaminnivået ditt hos legen minst en gang i året, særlig på vinteren (både så man ikke får for lite eller for mye). Optimalt nivå etter funksjonelt referansenivå er 50-150nmol/L, og en bør helst ligge på rundt 100-120nmol/L.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som nevnt tidligere, Havfruenes Tran er så fersk og fin at den ikke smaker fisk i det hele tatt, som er mye av grunnen til at jeg liker den så godt. For det første er dette et av de beste tegnene på at oljen ikke har harsknet. I noen tilfeller blir fiskeolje kokt i timesvis, for å få bort fiskesmaken. Dette kan i mange tilfeller gjøre at den er ok på smak i starten, men at den ganske raskt blir dårlig etter du har åpnet den. I tillegg gjør den nøytrale smaken at jeg kan bruke den på andre måter enn bare å ta den med spiseskje. Jeg blander ofte oljen i matretter, for eksempel i en smoothie. 2 store spiseskjeer i smoothie kjennes ikke på smaken i det hele tatt. Et supert tips om du eller barna har problemer med å ta tran!

Denne fiskeoljen er en gullpakke når vi nå går inn i høst- og vintermånedene, hovedsakelig fordi du får omega 3, vitamin D og vitamin A i ypperste kvalitet, i ett produkt. Jeg anbefaler Havfruenes tran til alle kundene mine, og da gjør jeg det selvfølgelig til deg også 🙂

Du kan bestille Havfruenes Tran HER. Sjekk også gjerne ut deres facebookside. 

Maren

Instagram: maren_aasen

Snapchat: mareneaa

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kilder:

http://havfruene.no

http://www.nofima.no/filearchive/lite-oksiderte-omega-3-oljer-og-potensielle-helsefordeler.pdf

http://tidsskriftet.no/2005/05/kommentar/kosthold-og-smerte#reference-6

http://tidsskriftet.no/2009/10/oversiktsartikkel/bruk-av-omega-3-fettsyrer-i-forebygging-av-hjertesykdom 

Näringsmedicinska Uppslagsboks. Peter Wilhelmsson.

http://illvit.no/mennesket/helse/vitamin-d-nokkelen-til-kroppens-forsvar

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684798/

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *