Fertilitet, ufrivillig barnløshet, p-piller og hormoner

Ufrivillig barnløshet (at man sliter med å bli gravid) er mer vanlig enn vi kanskje tror. Nettopp fordi det er et ganske vanskelig tema å snakke om for de det gjelder. I siste episode av Ingefær Podcast tok de opp nettopp dette temaet, da Sara snakket med damene fra fertilitetsklinikken Frøyaklinikken. Det syns jeg er veldig fint, da det helt sikkert er mange føler seg ganske alene med disse problemene. Anbefaler deg å høre hele episoden HER. Jeg likevel har samlet sammen noen av hovedpoengene.

Vi er mest fertile i 20 årene,  fortsatt ganske fertil i 30 årene og mindre i 40 årene. Dette gjelder både kvinner og menn. Det er flere årsaker til ufrivillig barnløshet, som PCO, endometriose, myomer (knuter på livmoren), alt for høy FSH, lav AMH og lavt progesteron. Alt i alt: UBALANSE I HORMONER! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stress er en av årsakene til at det kan være vanskelig å bli gravid.

Stresshormonene, som adrenalin, tar nemlig plassen til kjønnshormonene og det er vanskelig å bli gravid. Når stresshormonene går ned, er det bedre plass for kjønnshormonene igjen, og det er lettere å bli gravid. Husk at stress kan være så mangt, ikke bare tidsklemma, men også lite søvn, og dårlig kosthold og livsstil. Dette er jo ganske logisk sånn evelosjunært sett. Hvis kroppen er under en stresset situasjon (en eller flere av situasjonene nevnt ovenfor) tenker den at nå er det en fare på ferde, altså et veeldig dårlig tidspunkt å bli gravid på. Kroppen beskytter rett og slett det kommende fosteret <3

Kroppsvekt og blodsukker påvirker fertiliteten. Har man en BMI på under 18 eller over 30 kan det være vanskeligere å bli gravid. Med en BMI mellom 20-25 er man som regel mest fertil. Dette har igjen med hormonbalansen å gjøre, og om kroppen er klar for bære fram et foster. Hormonbalansen styres mye av blodsukker og insulin. Insulinresistens henger sammen med PCO, som ofte er en årsak til ufrivillig barnløshet. For å få blodsukret og hormonene i balanse er det viktig med et blodsukkerstabilt kosthold – mindre karbohydrater, mer fett og proteiner. Fysisk aktivitet er også viktig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P-piller, lurt eller ikke lurt? 

P-pillen har kunstig progesteron. Det stopper kroppens egen produksjon, og det hindrer egget i å løsne. Når man slutter å gå på p-pillen etter mange år, skjønner ikke kroppen helt hva som skjer når den pluttselig må begynne å produsere progestron selv. Lavt progesteron kan gi humørsvingneer, hovne bryster, oppblåsthet, mellomblødninger osv. Etter at man slutter på p-pillen kan det være vanskelig å få syklusen tilbake, eller den er veldig uregelmessig. Det kan bli problemer med eggløsningen og det kan bli syster på eggstokkene.

Hormonprøver kan se fine ut, fin livmor, fine eggstokker, men syklusen er fortsatt ikke der. Det kan ligne på at det er en kommunikasjonssvikt mellom hypofysen i hjernen, og eggstokkene. Hypofysen er den som sender signaler til eggstokkene om at egget skal produseres. Det kan være normale verdier av hypofysehormonene LH og FSH, men det er akkurat som at eggstokkene ikke klarer å respondere på det.

Naturlig syklus

Selv sluttet jeg på p-pillen for over 3 år siden, da jeg ønsket å få tilbake min naturlige syklus, og ikke utsette kroppen for kunstige hormoner. Det tok faktisk nesten 6 måneder før jeg fikk mensen igjen, og minst ett år før syklusen var stabil. Siden har jeg brukt en app som heter Natural Cycles, hvor jeg hver morgen måler kroppstemperaturen med et termometer, og registrerer tallene i appen. Kroppstemperaturen varierer nemlig  etter hormonene i syklusen. Når progesteron skilles ut etter eggløsningen, øker kroppstempersturen. Etter ca. 3 måneder med registrering begynner appen å ha ganske kontroll på syklusen, og det er røde og grønne dager i forhold til når eggløsning er. Dette er jo så klart ikke 100% sikkert, men hvis kroppen får lov å jobbe naturlig og komme inn i sin naturlige syklus, skal man klare å ha litt oversikt over når man kan bli gravid og ikke. For Luca og meg er det jo ikke verdens undergang om det pluttselig skulle skje at vi ble gravide nå, og da føles det trygt nok å gjøre på denne måten. Andre igjen, har det kanskje best med å gå på p-piller eller annen hormonprevensjon. For de aller fleste går tross alt dette veldig bra, og de har ikke problemer med å bli gravid. Dette er en vurdering man må gjøre selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mat for stabilisere blodsukker, hormoner og booste fertiliteten

Redusere karbohydrater og sukker. Mer FETT og proteiner. Fisk, kjøtt, egg, fete og naturelle melkeprodukter, innmat, fermentert mat, fargerike grønnsaker og bær, nøtter, frø, smør, avokado, olivenolje og kraft. Dette er næringsrik mat som ikke får blodsukkeret til å skyte i været. Da får hormonene lov til å jobbe i fred og ro.

Å spise blosukkerstabilt, næringsrikt og sunt er altså ikke bare viktig NÅR man har blitt gravid, men også i månedene før, for å bygge opp kroppen så den er sterkest mulig for fosteret. Dette gjelder ikke bare kvinnen, men også mannen for å få en god sædkvalitet. Sædcellen bruker rundt fire timer på å trenge inn i egget. Det betyr at sædcellen må også være frisk og sterk!

Maren

Instagram: maren_aasen

Snapchat: mareneaa

2 kommentarer

 1. Katrine

  Hei! Bare lurer, her skriver du i slutten av innlegget:

  «Etter at man slutter på p-pillen kan det være vanskelig å få syklusen
  tilbake, eller den er veldig uregelmessig. Det kan bli problemer med
  eggløsningen og det kan bli syster på eggstokkene.

  Hormonprøver kan se fine ut, fin livmor, fine eggstokker, men
  syklusen er fortsatt ikke der. Det kan ligne på at det er en
  kommunikasjonssvikt mellom hypofysen i hjernen, og eggstokkene.
  Hypofysen er den som sender signaler til eggstokkene om at egget skal
  produseres. Det kan være normale verdier av hypofysehormonene LH og FSH,
  men det er akkurat som at eggstokkene ikke klarer å respondere på det»

  – Er dette mens man går på p-piller eller etter at man har sluttet?

  Har selv sluttet på p-pillene etter 8 år på microgynon, (som har svært høyt nivå av østrogen og progesteron), og tenkte å ta pause til min egen syklus kommer igang igjen. Ingenting har skjedd etter 1 mnd, men det uroer meg forsovidt ikke. Bare lurer på om dette kan føre til cyster på eggstokkene?

  Ellers veldig fin blogg, digger kostholdet ditt, hvis man kan si det, hehe!

  Mvh,
  Katrine

  1. Maren Elise Aasen

   Hei Katrine! Takk for det 😀
   Jeg refererer her til ingefær podcastepisoden som jeg har linket til i innlegget, og der er det damene fra fertilitetsklinikken Frøyaklinikken som snakker om dette. Her var det etter man har sluttet på p-pillen de snakket om ja. Til meg tok det også flere måneder før syklusen var tilbake. Angående cyster bør du nok heller spørre de på Frøyaklinikken, de kan dette 🙂 Anbefaler deg også å høre podcast-episoden 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *