Surf Kombucha på kostholdskonferanse med tarmhelse i fokus

I går stod jeg på stand med Surf Kombuchakostreform sin kostholdskonferanse i Trondheim. Temaet for dagen var tarmhelse, og derfor midt i blinken for Surf Kombucha!  I pausene mellom foredragene var mange nysgjerrige og interesserte folk innom standen å smakte, slo av en prat og handlet kombucha. Det var også flere av mine følgere som kom og hilste på, og det er jo bare såå koselig <3 Jeg tok snap av den fine standen min, men glemte så klart å lagre bildet det før det ble borte..

img_6187

Jeg fikk også med meg alle foredragene. Kanskje det jeg syntes var mest interessant å høre på (siden dette er noe jeg ikke leser og jobber like mye med); Mone Eli Sæland, klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved HiOA snakket om hvorfor underernæring og feilernæring er en langt viktigere årsak til psykisk uhelse og avhengighet enn hva vi har trodd tidligere. Her var det rusmisbrukere det var lagt mest vekt på, og viktigheten med å behandle næringsmangler og feilernæring før man prøver å få de rusfri. Vi hadde jo litt om ernæring og mental helse på studiet, og det synes jeg er så spennende! Selvfølgelig sammenhengen mellom tarm og det mentale, men også mangler av viktige næringsstoffer som B12, B-6, D-vitamin og omega-3 og psykiske lidelser. Åhh jeg får så vondt med tanken på hvor mange som så lett får tildelt en diagnose og medisiner, uten at det snakkes om kosthold og livsstil!

untitled2

Når det gjelder tarm var det stort sett ting jeg har lært, lest og skrevet om før, men selvfølgelig fortsatt like viktig og interessant. Lege Joakim Iversen (frisksomenfisk) fortalte om hvordan han behandler irritabel tarm med kosthold og tilskudd. Her er det blant annet viktig å gjøre rede for matintoleranser, kroppens produksjon av magesyre og enzymer, sopp eller infeksjoner og balansen mellom gode og dårlige bakterier i tarmen. Anders Kindberg (paleopappa) fortalte om hvordan har har spist seg frisk fra chrons sykdom. En kronisk betennelsessykdom i fordøyelsessystemet som legene sier er noe du bare må lære og leve med resten av livet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ernæringsfysiolog Inge Lindseth snakket om at søtsug og dårlige valg i matveien ikke bare skyldes dårlig impulskontroll. Matvalgene vi tar blir i stor grad påvirket av følelser og hormoner, men også tarmfloraen. I tarmen har vi noen kravstore leieboere som også skal ha mat. Nyere forskning tyder på at disse bakteriene er helt avgjørende for helsa vår. Gjennom kostholdet kan vi påvirke tarmfloraen i positiv eller negativ retning. Han snakket blant annet om acellulære og cellulære karbohydrater. Acellulære karbohydrater fra sukker, mel og ren stivelse, for eksempel fra brød eller brus, inneholder høy konsentrasjon lett tilgjengelige karbohydrater til tarmen , og lite av stoffer som hemmer dårlige bakterier. Dette påvirker tarmfloraen negativt, og er betennelsesfremmende. Dette kan igjen blant annet føre til endring av fettmassen på kroppen, økt apetitt og overvekt. Trine Dahlmo avsluttet med et fint foredrag om NLP, motivasjon og livsstilsendringer.

untitled

Det ble altså mye mye snakk om melkesyrebakterier, så Surf Kombucha ble tatt godt i mot. Det var også andre stands, så jeg fikk blant annet med litt snacks fra soma.no, som jeg hadde i smoothie i dag. Nam! Jeg måtte stå opp 04.30 for å kjøre til Trondheim, rigge stand og være klar til det startet. Var derfor riimelig trøtt i går kveld. Også får jeg ofte vondt i nakken etterfulgt av dundrende hodepine hvis jeg sover lite… Lurer på hvordan det skal gå den dagen jeg blir småbarnsmamma? Håper man samtidig får noen ekstra superkrefter med på kjøpet?!! Jeg sov i alle fall lenge i dag, og skal ta en treningsøkt nå. Det pleier å hjelpe for å få løsnet opp i nakken.

Ha en finfin søndag da <3

FB Maren Aasen     IG maren_aasen    Snapchat mareneaa    YouTube Maren Aasen 

2 kommentarer

  1. Der skulle jeg vært! Flotte foredragsholdere og flotte stands ser jeg.

    1. Maren Aasen

      Absolutt! Ny mulighet neste år 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *