Fermentert julekål redder magen i jula // Fermented christmas cabbage

English – scroll down

Nå har jeg en skikkelig julegave til julemagen deres altså! De som fulgte med på snappen til kostholdsdamene fikk se at mamma og jeg laget denne herlige fermenterte julekålen. Vi brukte denne oppskriften fra naturligliv.no, og den eeeer sååå good! Og med julekrydderet passer den perfekt til julematen.

Her får du både krydder og syrer som stimulerer fordøyelsen, og gode bakterier til tarmen. Dette er derfor et supert tips å ha som tilbehør til den fete julematen, for å unngå fordøyelsesplager i jula. 

Nå har den stått bare to dager på kjøkkenbenken, men jeg har allerede måttet begynne å småspise litt av den. #klarerikkevente. Hadde det nettopp sammen med laks og salat.. mmmmmhm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FERMENTERT JULEKÅL / FERMENTED CHRISTMAS CABBAGE 

Du trenger / you need: 

En fermenteringskrukke (evt. norgesglass eller lignende) / a fermentation jar or a big glass

Et stort kålhode / a large cabbage

5dl tyttebær / 5dl cranberries

1 økologisk sitron / 1 organic lemon

1 ts malt nellik / 1 teaspoon ground cloves

1 ts malt allehånde / 1 teaspoon ground allspice

1 ts revet muskatnøtt / 1 teaspoon grated nutmeg

½ ts tørket malt ingefær / ½ teaspoon dried ground ginger

1 ss fersk revet ingefær / 1 tablespoon freshly grated ginger

2 % Uraffinert havsalt (ca 20g/kg grønnsaker) / 2% unrefined sea salt (about 20g / kg vegetables)

Slik gjør du / how you do: 

 1. Ta først av et stort kålblad og legg til siden. Dette skal du bruke som ”lokk” før det vanlige lokket etterpå / First remove a large cabbage leaf and keep it for later. You will use it as a «cap» before the ordinary lid afterwards.

2. Finhakk resten av kålhodet med kniv eller i kjapt et par sek i foodprosessor / Finely chop the rest of the cabbage with a knife or just a few seconds in the food processor.

3. Ha kålen i en stor bolle, tilsett saltet og bland godt. Vei kålen du rasper så vet du hvor mye salt du skal ha i. For å gjøre jobben videre litt lettere, kan du bare vente 20-40 min, så saltet får begynt å trekke ut vann fra kålen. Du kan begynne å kna med en gang, men lager du mye av gangen, blir det da litt ekstra knajobb / Put the cabbage in a large bowl, add salt and mix well. Weigh the bowl with cabbage so you know how much salt you need.To do the job on a little easier, you can now just wait for 20-40 minutes, so the salt starts extracting water from the cabbage. You can begin to knead right a way, but if you are making a lot, it´s easier to wait a bit. 

4. Så kan du begynne å kna kålen med hendene. Poenget er å få en del væske ut av kålen / Then you can start kneading the cabbage with your hands. The point is to get some water out of the bowl.

5. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt / Now add the rest of the ingredients, and mix well. 

6. Stapp kålen og væsken ned i et stort glass, for eksempel et norgesglass, og presse kålen ned til væsken dekker alt / Pack the cabbage and water into a large glass,  and squeeze the cabbage down till the liquid is covering.  

7. Legg så det kålbladet du tok av i starten som et lokk over, og sørg for at kålen ligger under væsken. Dette er for å hindre at det dannes mugg / Then put the cabbage leaf you took off at the start like a lid over and ensure that the cabbage is covered with liquid. This is to prevent mold. 

8. Ha på lokket, men la det gjerne bare ligge litt lett på, slik at litt luft kan sive ut så det dannes gass / Put on the lid, but leave it just a little open, so that some gas may go out. 

9. La det stå på kjøkkenbenken, på badet eller et rom med litt varme i 3-7 dager. Smak på den, og la smaken avgjøre. Jo lengre den står, jo surere blir den. Når den er ferdig, skru igjen lokket og sett det i kjøleskapet. Her kan det oppvevares i månedsvis! / Leave it on the kitchen counter, the bathroom or a room with a little heat on, in 3-7 days. Let the taste decide when it´s finished. The longer it stands, the more acidic it becomes. When it is finished, turn on the lid and place it in the refrigerator. Here you can keep it for months!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spis litt hver dag. Kan skape litt urolig mage i starten om man har ubalanser i tarmfloraen, men det vil stabilisere seg etter hvert. Dette er den beste probiotika du kan få! Spis for eksempel et par ss. til hvert måltid, eller bruk det i salater, som tilbehør til kjøtt og fisk eller til brødskiva. Vi brukte fem store kålhoder, så håper det holder hele jula!

FB Maren Aasen     IG maren_aasen    Snapchat mareneaa    YouTube Maren Aasen    Hjemmeside marenaasen.no


This is a true gift for the stomac during the christmas! Fermented cabbage, with a taste of Christmas. Here you get both spices and acids that stimulate digestion and a lots of good bacterias for the intestine. This is therefore a great tip to have as an accessory to the fat Christmas food, to avoid digestion problems during the holiday. 

Eat some every day. It can create some stomach upset at first if you have an imbalance in the intestinal flora, but it will stabilize eventually. This is the best probiotics you can get! Eat a couple of tablespoons at every meal, or use it in salads, as a garnish for meat and fish or for the bread meal. 

5 kommentarer

 1. veronikan

  Jeg prøvde meg på fermentert kål med litt annet snacks oppi i helgen, og kastet det i går.. Jeg oppdaget at etter det har stått et par dager har alle grønnsakene begynt å flyte oppå væske som har skilt seg ut og lagt seg på bunnen, og dermed begynt å mugne. Så synd!
  Jeg skal prøve din oppskrift og din metode med et kålblad oppå, for du mener det skal holde? Jeg har lest flere steder at det er lurt å legge en stein eller noe annet tungt oppå der igjen, men det blir av en eller annen merkelig grunn for mye jobb for meg 🙂 Ting må være lettvint!
  Fermenterer den bare av seg selv, trenger jeg ikke å putte oppi noe med bakterier i, Molkosan eller annet?

  1. Maren Elise Aasen

   Ja, hvis du fyller glasset nesten helt fult, presser kålen godt under væsken, legger på et kålblad også et logg, da skal det gå bra 🙂 Veldig lettvint 😉 Du kan også skvise litt sitronsaft på toppen, det skal også hjelpe. Hvis du ikke fyller et helt glass kan det være lurt å bruke noe tungt som presser ned kålen, som et kjøkkenglass, en ren stein eller lignende. Ja prøve igjen, når du først er i gang og får det til så går det unna 😉 Lykke til!

 2. […] for det. Frøknekkebrød med smør, morrpølse og makrell i tomat. Pluss en salat med den supergode fermenterte julekålen, litt valnøtter og så klart olivenoje og litt eplecidereddik som vanlig. Kjøtt, fisk, fett, […]

 3. GunnHilde

  Hei 🙂 er dette lavfodmap ?

  1. Maren Aasen

   Hei 🙂 Ja, det e det, og veldig positivt om man har problemer med magen

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *