Surdeigspannekaker

Pannekaker er noe jeg har savnet når jeg ikke har kunnet spise egg. Da har kikertpannekaker vært helt gull å ha! Har brukt det så mye til alt mulig. Men nå som jeg kan ha egg igjen, kan jeg endelig ha litt vanlige pannekaker av og til også. For å gjøre pannekakene enda sunnere, lagde jeg surdeigspannekaker, ved å tilsette et par spiseskjeer surdeigsstarter i røra med mel og vann på lørdagskveld. Jeg lot det stå over natta, så søndags morgen da jeg våknet (i overraskende bra form etter julebordet kvelden før), tilsatte jeg bare egg og resten av ingrediensene, og stekte herlige pannekaker. Når røra får stå sånn å fermentere i noen timer blir pannekakene mer magevennlige, blodsukkervennlige og næringsrike, på samme måte som surdeigsbrød. Tar ikke noe lengre tid å lage enn vanlige pannekekaer heller, du trenger bare en surdeigsstarter, og å huske å gjøre klart i god tid før de skal spises.

På søndag spiste jeg med smør, blåbær og bacon, og smør, peanøttsmør og honning. Var liksom det som fristet mest dagen derpå. Alkohol forstyrrer nemlig hormoner og blodsukker, og man blir mer fysen på sukker og karbs. I dag, på en knakende god mandag, spiste jeg de med smør, avokado og reinsmorr. Da var det mer salt som fristet. Med dette pålegget får du også en god dose fett og proteiner, og dermed et måltid for stabilt blodsukker og mye næring!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oppskriften er fra den flotte fermenteringsboka til Gry Hammer

SURDEIGSPANNEKAKER 

5 dl siktet fin spelt
4 dl vann
2 ss surdeigsstarter
4-6 egg
2 dl smeltet smør
1/2 ts salt
1 ts kardemomme

  1. Bland spelt, vann og surdeigsstarter og la det fermentere (la stå i en bolle fremme på kjøkkenbenken) i 8-18 timer
  2. Bland deretter inn egg, smeltet smør, salt og kardemomme og la røra stå å svelle i en liten halvtime 
  3. Stek tynne pannekaker på medium varme med smør

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *