TIPS TIL Å FINNE LØPEGLEDEN // RUNNING TECHNIQUE

Nå som dagene har blitt lengre og lysere, har jeg i det siste ukene gledet meg sååå mye til å løpe mere ute igjen. Det har virkelig kriblet i hele kroppen! Jeg løper jo ute året rundt, også på vinteren med piggsko på snø og is. Men det blir så klart sjeldnere, kortere, mer klær og kaldere. Så det er noe annet å knyte på seg joggeskoa å ta en tur ut når vårsola begynner å titte frem.

I går, endelig, hadde jeg en skikkelig skikkelig digg løpetur ute, på bar bakke! En av de bedre på så lenge jeg kan huske faktisk. Det ble 1,5mil, og det gikk som en  d r ø ø m ! FOR en følelse. Lever lenge på den ass. Jeg tror det var to grunner som spesielt gjorde at det gikk så bra i går; det ene er noen justeringer jeg har gjort med kostholdet. Jeg har de siste to ukene drevet og testet ut litt med tanke på karbohydrattiming i forhold til treningen. Og en kan trygt si jeg traff blink. Skal ikke si så mye mer om det nå. Får heller komme tilbake til det når jeg har testet litt mer, OM jeg føler det er verdt å dele.

17455183_10154899270210027_876053237_o copy17474110_10154899270830027_503775933_o copy

Det andre som gjorde løpeturen til en drøm, var forbedret løpsteknikk, og disse tenkte jeg å dele med dere. Med litt bevisstgjøring og små justeringer på hvordan du løper kan nemlig gjøre stor forskjell, og virkelig øke løpegleden, kanskje til og med om du er en av de som hater å løpe. Jeg fortalte jo at vi hadde løpetime på stranda i Dubai med Pernille Kaldhussæther. Da fokuserte vi på teknikk, noe som jeg kjenner jeg har hatt veldig god nytte av i ettertid. (Sjekk forresten ut bloggen til Pernille og Tommy! De har flyttet til Australia og tipser om mange gode treningsøkter)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pernilles råd (sånn som jeg tolket de og har tatt de med meg videre):

 • Hold blikket fremover hele tiden. Når man blir sliten er det lett at blikket faller ned i bakken. Da blir man gjerne krum og fremoverlent i overkroppen. Ved å løfte blikket og se fremover får du med en gang en rettere og bedre holdning. Dette må jeg konsentrere meg om å huske på. Blikket går fort i bakken når jeg blir sliten. 
 • Senk og slapp av i skuldrene, og la armene gå frem og tilbake langs siden nært kroppen. Pass på at du ikke veiver hit og dit med hendene og pass på at albuene ikke stikker rett ut til siden, eller at du roterer overkroppen/skuldrene så mye. Denne var grei for min del. 
 • Hoftene skal være mest mulig rett, så ikke så mye vrikking på rompa når du løper dessverre. Både hofter og skuldre skal altså være stabile, og minst mulig rotasjon. Du skal tross alt rett frem, ikke rundt deg sjæl. Det ville blitt en slitsom tur…. Yes, got it, no problem. 
 • Selve tråkket, altså i det øyeblikket når foten treffer bakken, skal skje mest mulig rett under resten av kroppen. Ikke langt foran, eller langt bak. Yepp, den var også grei. 
 • Sparke godt bak. Etter foten treffer bakken og du skyver deg fremover skal foten sparkes godt bakover, til  knehøyde, og til og med nesten opp i rompa. Dette gjelder så klart ikke på en rolig joggetur, det ville vært slitsomt, men når du løper fort, særlig intervaller er dette viktig. Dette er på en måte en liten pauseposisjon for foten. Veldig uvant, but working on it.. 
 • Også til det viktigste for min del; å LANDE PÅ FORFOT! Det betyr ikke at du skal løpe på tå, men på forfot, IKKE lande på hælen. Da får du best og mest mulig framdrift. Når du som meg typ hele livet stort sett har landet på hælen føles det veeldig rart og tungt å skulle lande på forfot. Jeg har vært klar over dette lege, men gammel vane vond å vende, særlig når det føles ekstra tungt. Jeg fikk også dette tipset av Adele som satte opp treningsprogram til meg før jul. Da skulle jeg legge inn litt tå-løping nå og da i løpinga mi. Jeg begynte med noen minutter her og der når jeg skulle løpe intervaller. Det føltes rart, men det ble bedre for hver gang. Etter hvert ble det plutselig greit å løpe alle intervalldragene på «tå», og i går løp jeg hele 1,5 mil på forfot uten problem. Jeg prøvde til og med å lande litt på hæl bare for å kjenne, og da kjente jeg virkelig hvor mye det bremset!
DSC_0327 copy

Sååå tenk litt på disse teknikkene neste gang du flyr av sted. Ellers er jo intervaller fint å løpe om du ikke liker å løpe langt. Sjekk ut økta vi gjorde på timen til Pernill HER. Også MUSIKK da. Jeg MÅ ha musikk. Oppdaterer treningslista mi jevnlig, så det er bare å følge:

Finn frem joggeskoene dere, nå kommer våren!!! (I dag har det snødd og regnet om hverandre her…. #Trøndelag) GOD LØPETUR! <3

FB Maren Aasen     IG maren_aasen    Snapchat mareneaa    YouTube Maren Aasen    Hjemmeside marenaasen.no


Spring is comming, days are longer and brighter, and I´ve been longing for running outside again. It really tingles  in my body! I run outside all year round, even in the winter with spike shoes on snow and ice. But ofs. less frequently, shorter, more clothes and colder. So there is something else to tie on the sneakers and go for a run outside when the sun finally is out, and no snow on the ground. Yesterday, finally, I had an aaaawesome run! One of the better ones as long as I can remember actually. It was 15km and it went like a  d r e a m ! WHAT a feeling.  

One of the things that made the run great was improved running technique, and these I´m going to share with you. With a little awareness and small adjustments in how you run can actually make a big difference, and really increase the run experience, maybe even if you are one of those who hate running. I wrote before that we had a running session on the beach in Dubai with Pernille Kaldhusæther, where we focused on technique which I´ve  had very good advantage of. Pernilles advices; 

 • Keep your eyes forward constantly. When one gets tired it is easy that the glance falls into the ground. Then you often get this bad posture in the upper body. By lifting your head and look forward you immediatly get a straighter and better posture. (This I have to concentrate to remembering). 
 • Lower and relax your shoulders and let your arms go back and forth along the side close to the body. Make sure you do not waving here and there with your hands and make sure your elbows are not sticking straight out to the sides, or that you rotate your torso / shoulder so much. (That one I got). 
 • The hips should be as straight as possible. So both hips and shoulders should be stable, and the least amount of rotation. The purpose is to go straigt, not around your self… that would have been a tiering trip…. (Yes, got it, no problem). 
 • The step; the moment when the foot hits the ground, should be as straight down under the rest of the body as possible. Not far ahead or far behind. 
 • Kick back! After the foot hits the ground and you push forward, the foot should be kicked well backwards, in   knee hight, and even almost up till your ass! Not of course if you´r on a slow run, it would have been tiring, but when you run fast, especially intervals, this is important. When the foot comes hight up in the back like this, it´s kind of a short break for the foot. (Still feels a bit weard for me, but working on it)
 • Then the most important one for me; to LAND ON THE FOREFOOT! That does not mean you should run on your toes, but the forefoot, NOT land on the heel. Then you get the best and most efficient propulsion. When you like me the entire life mostly have been landing on the heel, it feels very strange and hard to land on the forefoot. I’ve been aware of this for a while, but old habits hard to break, especially when it feels so much harder to run. I also got this tip of Adele who set up my training program before Christmas. I was going to add a little toe-running now and then. I started with a few minutes here and there when I would run intervals. It felt strange, but it got better each time. Eventually it was suddenly okay to run all the intervals on the «toes», and yesterday I ran the whole 15km on forefoot without problem. I even tested landing on the heel, and now I really felt how much it slowes down!! 

So, hope you liked this tips. Try it out next time you are out running. Have great run! <3 

3 kommentarer

 1. […] Men nå skinner sola! Så jeg vet i alle fall at jeg må ut på en liten luftetur snart. Lurer på om det begynner å bli tørt nok i skogen til at jeg kan løpe favorittskogsløypa mi.. Hvis du trenger litt motivasjon til å komme deg ut i helga anbefaler jeg deg å høre på ukas ingefærepisode om hvordan fysisk aktivitet, som for eksempel bare det å gå en tur, styrker hjernen din! Les også noen løpetips HER. […]

 2. […] Yaaaah håper du fikk noen tips der, det er jo snart sommeeeer (skriver hun mens det SNØR ute) og ferietiiiid! Kommer noe mer løpegreier på bloggen veldig snart! Og mer om løpsteknikk HER.  […]

 3. […] at løpeformen har blitt bedre, og det er nok mye på grunn av forbedret teknikk som jeg skrev om HER. Selv om det var uvant og rart i starten kjennes nå hvert steg så mye […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *