FÅ TILBAKE DET GODE KOSTHOLDET ETTER FERIEN

Den deilige hverdagen er tilbake, men det kan fortsatt være litt vanskelig å legge fra seg feriekosen, sant? Litt ekstra god mat, litt ekstra alkohol, litt ekstra søtsaker, uregelmessig søvnrytme, mindre trening og flere late timer på solsenga. Det hører med i ferien, men mye vil ha mer, og det kan være vanselig å komme ut av den vonde sirkelen. All ekstra kosen gjør noe med hormonene og kroppen vår. Særlig blodsukkeret blir satt litt ut av spill. Både ekstra karbohydrater/søtsaker, dårlig søvn og alkohol forstyrrer, og det kan være utfordrende å komme tilbake til gode rutiner.

Du er ikke svak eller har dårlig selvdisiplin, det er bare hormonene dine som fortsatt er på ferie!

Så her kommer noen tips til hvordan snu den trenden, så du kommer deg kjapt og smertefritt inn i en sunn og energisk høst igjen. Noen punkter er ganske obviouse, men alltids fint med en påminnelse. Dessuten er det særlig ett punkt jeg synes ofte blir litt glemt…

Spis mer grønt og farger!
Nå er det jo bare å nyte høstens deilige grønnsaker, bær og salater som gir fiber og gode næringsstoffer!

Kutt ned på søtsaker 
Denne vet vi jo, men som jeg skrev ovenfor kan det være vanskelig å komme ut av den vonde sirkelen. Har man først startet på søt-/snacksekjøret vil man gjerne bare ha mer på grunn av svingende blodsukker. Derfor er neste punkt kanskje mint like viktig…

Spis mer proteiner, og ikke minst; FETT! 
Proteiner vet vi, og er som regel heller ikke noe problem å få i seg nok av, så just keep it up. Men fett, det blir så ofte glemt. Jeg hører eller leser det gang på gang; «spis mer grønnsaker og proteiner»… det sier liksom alle. Men HVA MED FETTET? Hvor blir det av? Hvorfor er det ingen som sier husk mer fett også! Det eeer så viktig for oss, og særlig viktig for oss jenter å få en påminnelse om det, da mange kanskje har hatt fettskrekk i maaange år. Sliter du med å bli kvitt søtsuget og komme inn i gode kostholdrutiner etter ferien skal jeg loove deg det ikke hjelper stort å bare spise mer grønnsaker og proteiner. Fettet øker ikke bare næringsopptaket av flere næringsstoffer, og gjør at maten smaker bedre, men det er også med å stabiliserer blodsukkeret, holder deg mett lengre, og sørger for at du ikke går på en smell allerede første uka. Bare prøv; litt mer fett av god kvalitet til hvert måltid.

Spis MER mat
Det typiske er jo at man vil prøve å spise mindre fordi man har spist så mye i ferien. Men det vil ofte bare gjøre vondt verre. Spis heller nok, og skikkelige måltider, så slipper du å gå å sulte deg for så å overspise, eller å småsnackse heele dagen.

Kjøp BRA mat
Du spiser det du har tilgjengelig, så handle inn masse god og sunn mat, og la resten ligge. Tøm skapene for junk.

Planlegg uka
Planlegging er nøkkelen til å komme seg gjennom uka uten de store smellene. Planlegg måltider og handlelister en-to ganger i uka, da slipper du å bli stående med et tomt blikk inn i kjøleskapet, eller med grandisen i ovnen fordi du ikke aaaner hva du skal spise og du er sååå himla sulten.

Drikk mer vann mellom måltider
Trenger ikke overdrive altså, men å drikk litt vann mellom måltider gjennom hele dagen kan hjelpe. Kanskje er du ikke fysen på noe likevel, bare tørst?

Ikke gjør for mye på en gang 
Ikke gå så drastisk til verks å tenkt at NÅ dere, nå er tiden inne for en storforandring!! Den motivasjonen holder som regel ikke så veldig lenge, og du havner fort ett skritt frem, og to tilbake. Fortsett heller som før, men gjør gradvis små justeringer på veien. Legg til/ta bort nye vaner/uvaner litt etter litt så du selv klarer å holde følge. Og husk, det er fortsatt lov å kose seg med «no ekstra» innimellom, når den rette anledningen byr seg.

Dette fikser du, jeg har trua! 🙂 Om du fortsatt føler du at du er heeelt ute og kjører kan du jo se om DETTE hjelper…

4 kommentarer

 1. Hei. Digger å lese bloggen din og følge deg på sosiale medier, du sitter inne med så mye kunnskap og er veldig inspirerende! Men jeg synes å huske å ha sett at du skulle prøve Castor Oil på øyenbrynene og vippene, hvordan effekt synes du det har hatt? 🙂

  1. Maren Aasen

   Takk, så kosleig å høre! <3
   Ja stemmer, jeg har brukt castoroil lenge og synes det funker kjempebra, særlig på vippene! Bruker det hver kveld, men nå har jeg vært tom en stund og merker veldig godt at de blir kortere da. Brukte serum for noen år siden og det funket så klart enda litt bedre, men ble rød og hoven rundt øynene så skjønte at det kunne ikke være så veldig bra… 😉

 2. Mange gode tips, har selv klart å komme tilbake til gode rutiner igjen denne uken og det føles godt 😄

  1. Maren Aasen

   Så bra å høre! Det føles veldig bra 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *