KETOGENT KOSTHOLD – HVA ER DET?

OBS: nå kommer en litt for lang intro, men det var så viktig å få med.

Jeg har gått rundt meg selv sååå mange ganger for om jeg skal skrive om dette temaet eller ikke, ja faktisk i et helt år har jeg veiet for og i mot (helt serr). Temaet er ketogen diett/kosthold. Det er absolutt ikke noe nytt, og mange har nok både hørt om og kanskje til og med prøvd selv. Grunnen til at jeg har vurdert opp og i mente for om det var riktig å skrive om her, er at det fort kan bli litt for spesielt, strikt, sært og snevert for mannen i gata, og det siste jeg ønsker er å skape forvirring eller fortvilelse over at sunt kosthold er komplisert.

Men siden jeg det siste året har vært helt oppslukt i å lære mer om dette, særlig i forbindelse med trening, og finner det såå himla interessant (!! vet ikke HVOR mange timer  jeg har lyttet (podcast) og lest om dette)… Så var det liksom litt rart å ikke skulle si noe som helst om det. Jeg snappet for noen uker siden at jeg drev å målte blodsukker og ketoner i blodet, og fikk SÅ mange spørsmål om å få høre mer, og til og med kommentarer på at mange hadde prøvd selv.

Jeg skal ikke bruke mye tid på dette på bloggen, bare ett innlegg nå der jeg forklarer kort og enkelt HVA ketogent kosthold er, også ett i morgen om hvorfor JEG har testet, og hva jeg har fått ut av det. Også får vi se om det evt. er interesse for mer senere. Men relax, bloggen blir akkurat som før, med all salgs mat, både keto, lavkarbo, høykarbo, sunt-søtt og snacks, vegetar, fermentering, bakst, smoothies, you name it.. dere har fått servert alt  dette før, uten å ha tenkt over det. Jeg setter nemlig ikke noe «merkelapp» på det jeg legger ut, og det jeg legger ut gjenspeiler heller ikke alltid mitt personlige kosthold, for jeg blogger ikke for meg selv, jeg blogger for dere.

Så VIKTIG: Jeg mener ikke at dette er noe bedre enn noe annet, eller nødvendig for noe som helst, jeg er bare nysgjerrig på å teste. Jeg vil også «ufarliggjøre» det litt, for det er faktisk en ganske naturlig prosess… ketose altså. Ehh ja, les videre.

FETTFORBRENNING 

Kroppen vår bruker både fett og sukker (glukose) som drivstoff. I løpet av et døgn bytter vi hele tiden på om vi forbrenner fett eller sukker, alt etter hva vi spiser, hvor ofte, og aktivitetsnivå. Vi har blitt lært opp til å spise hyppige måltider, og hele tiden fore kroppen med bensin, gjerne karbohydrater, og da er det jo nettopp det kroppen foretrekker å forbrenne, nemlig sukker. Derfor er de fleste av oss hovedsakelig sukkerforbrennere.

Når vi spiser karbohydrater (og protein) skilles det ut et hormon som heter insulin som forteller kroppen at det kommer mat inn, og den skal lagres (eller forbrennes). Hvis blodsukkeret og insulin stadig vekk er høyt, får vi liksom aldri beskjed om at vi skal forbrenne fettet lagret på kroppen. Over lang tid på dette viset blir vi gode sukkerforbrennere og dårlige fettforbrennere. Hvis vi da går mange timer (eller bare 2-3 til og med) mellom måltider blir vi veldig sulten siden kroppen sender ut signal om at det er lite bensin å ta av, vi er sulte, spis mer… selv om vi egentlig har store energilagre å ta av, nemlig fettcellene våre.

Jeg shamer ikke karbs altså (!!), men det er ikke tvil om at hver enkelt har forskjellig toleranse for karbohydrater. Eksempelvis vil de som er veldig aktive, trener mye og har mye muskler gjerne tåle mere karbohydrater og kan likevel være gode fettforbrennere.

KETOSE
Ketogen diett går ut på at man spiser minimalt med karbohydrater, moderat med protein, og MYE fett. Når man har gjort dette i noen dager vil karbohydratlagrene i kroppen være tømt, og kroppen må switche fra å hovedsaklig forbrenne sukker til å forbrenne fett og ketoner. Ketoner dannes når fett brytes ned, og vi kan måle i blodet hvor mye ketoner vi har. Når det ligger på over 0,5 mmol/l er man i ketose. (Optimalt ketose er 0,5-3,0 mmol/l)

Å være i ketose er ikke noe farlig, tvert i mot en helt naturlig tilstand, og vi har alle vært det. Hvis du har gått lenge mellom måltider, hoppet over frokost etter 8-10 timer faste på natta, eller trent hardt og ikke fått i deg noe mat på noen timer etterpå, har du vært i ketose. Men som regel kommer vi ikke særlig høyere enn 0,5 mmol/l, og ikke særlig lenge, siden vi som regel spiser ganske hyppig, vi har jo tross alt ubegrensede mengder mat tilgjengelig døgnet rundt.

SÅ HVA ER POENGET MED KETOSE? 
Ketogen diett blir blant annet brukt ved epilepsi, insulinresistens, leptinresistens, for vektnedgang , hormonforstyrrelser som PCOS eller i forbindelse med trening. Det blir gjerne brukt som en kort diett fordi det er så strikt, og vanskelig å følge over lang tid. Problemet er at overgangen fra å primært forbrenne sukker til å primært forbrenne fett gjerne tar 1-3 uker, på grunn av at kroppen må omstille seg, og blant annet oppregulere en del enzymer som skal gjøre jobben. I staren vil man derfor ofte føle seg slapp og dårlig, før det etter hvert gradvis blir bedre når kroppen endelig skjønner at fett er den nye bensinen. Men det kan fortsatt ta litt tid før kroppen er skikkelig fettadaptert, og de som bruker dette i forbindelse med idrett og trening kan trenge flere måneder før de får maks effekt. Dette er altså ikke noe man prøver i noen dager eller én uke for så å kunne si at det ikke funker eller at man ikke trives med det. Jeg vil si man må holde på i minst tre uker før man kan bestemme seg om det er noe man trives med eller ikke.

Målet er at man skal kunne utnytte de store energilagrene på kroppen, fettlagrene, effektivt. Da vil man kunne gå lengre uten å ha behov for mat, ikke gå tom på trening, ikke få blodsukkersvinginger og humørsvigninger osv. Og siden ketoner er en bra energikilde for hjernen, føler man seg ofte mer mentalt opplagt, kvikk, konsentrert og energisk.

Etter det jeg har skjønt begynner ketogent kosthold å bli ganske populært i USA (igjen), og de sier kosthold, ikke diett, nettopp fordi de følger dette kostholdet året rundt, ikke bare noen få uker. Men alle har sin tilnærming til det, og sin måte å løse det på i hverdagen og livet, og det synes jeg er veldig interessant å høre mer om.


Okei.. det var en liten smakebit. Det er SÅ mye mer å si, men dette skulle altså ikke være en lang utredning om ketogent kosthold, det får du finne en annen plass. Jeg måtte bare… få ut NOE. Anyways, følg med i morgen, da forteller jeg om mine erfaringer så langt, og hvor du kan finne ut mer, om du vil vite mer.

Men jeg er veldig spent på hva dere tenker om dette, og kanskje har noen erfaringer??

Fortell fortell! 


Ref.

The Art and Science of Low Carbohydrate Living, Stephen D. Phinney, Jeff S. Volek
The Art and Science of Low Carbohydrate Performance, Stephen D. Phinney, Jeff S. Volek 
Keto Clarity: Your Definitive Guide to the Benefits of a Low-Carb, High-Fat Diet, Jimmy MooreEric Westman MD 

28 kommentarer

 1. Jeg syns også dette er veldig spennende! Det jeg lurer på er muskler iforhold til dette, hvordan bevare muskelmassen? Man går jo naturligvis ned i vekt av å være i ketose(?) 🙂

  1. Maren Aasen

   De første dagene/ukene mister man gjerne en del vann og vekt på grunn av det. Ketose er effektivt får vektnedgang også pga. mindre fett på kroppen, MEN det er alltid SÅ mye mer som spiller inn for vektnedgang, blant annet stress, søvn og hormoner. De første dagene/ukene i omstillingsfasen kan man miste noe muskelmasse, men når kroppen har omstilt seg og er fettadaptert er ketogent kosthold muskelbesparende.

 2. Vil ikke periodisk faste og gjøre at kroppen spiser av fettlagrene? Hva er da forskjellen på periodisk faste og ketose?

  1. Maren Aasen

   Faste er en effektiv måte å komme i ketose på, og faster du ofte/lenge er du nok også noe i ketose, og forbrenner fett. Men du TRENGER nødvendigvis ikke å være i ketose hvis du faster. Det kommer helt ann på hvor mye karbohydrater du spiser i «spisevinduet». Hvis du spiser masse karbs når du først spiser, fyller du opp glykogenlagrene og ikke sikkert du kommer i ketose mens du faster. Om man «bare» spiser lavkarbo eller faster vil man som regel også forbrenne mer fett, men siden stoffskiftet er tilpasset glukese, forbrenner den ikke fett og ketoner like effektivt, da dette er en litt mer energikrevende prosess. Men om systemet får litt tid på å omstille seg, og sku opp enzymene som forbrenner fett, blir det gradvis mer effektivt.

   Det vil forresten også være lettere å faste om man er i ketose, fordi man ikke føler man trenger mat hele tiden.

 3. Kristine

  Hei 🙂
  Eg har venta lenge på dette innlegget. Kjekt at du ville fortelle om det. Synes også du kan fortelle meir, sidan du allerede er godt i gang. Har prøvd det ut sånn halveis, men har aldri målt ketose.
  Kan du fotelle hva som eventuelt skjer når man slutter å faste? Og komme med tips om hva du spiser ila dagen?

  1. Maren Aasen

   Hei 🙂 Det kan være lurt å måle de første dagene til man kommer inn i det, men så kjenner man det på en måte på kroppen, og lærer seg hvor mye karbs DU kan spise og fortsatt være i ketose, eller komme raskt tilbake i ketose igjen.
   Ang. faste så får det evt. bli et eget tema senere. Tror ikke jeg kommer til å skrive om hva jeg spiser ila. dagen foreløpig, men kanskje det kommer etter hvert 🙂

 4. Jeg synes det er kjempeinteressant at du skriver om det og deler dine erfaringer. Jeg tenker at man ikke bør ha mye stress i livet sitt om man vil spise et ketogent kosthold. For da tror jeg kroppen kan oppfatte det ketogene kostholdet også som stress -om du skjønner tankegangen min. Og det tror jeg kan skape krøll for hormoner.
  Selv trives jeg med gode fettkilder, men har både litt bær, søtpotet og banan i kostholdet mitt. Får litt lyst til å prøve meg på mer ketogent kosthold når du skriver dette ? Gleder meg til fortsettelsen!

  1. Maren Aasen

   Enig med deg ang. stress! Det er jo viktig uansett hvilket kosthold man spiser. Det hjelper jo ikke hvor sunt man spiser om man bare stresser og ikke har det bra. Denne omstillingsfasen kan helt klart være stress for kroppen, men videre kan det også være positivt for stress, da det stabiliserer hormoner, og man tross alt ikke trenger å spise så ofte og styre med mange måltider. Men man må helt klart være godt forberedt om man setter i gang 😉 Høres jo ut som du har funnet en veldig bra balanse og fornuftig kosthold! 🙂

 5. Så spennende, gleder meg til å lese om erfaringene dine i morgen! 😀

  1. Maren Aasen

   =D

 6. Hei!
  Vet du noe om hvordan kroppen reager hvis man f eks et ketogent kosthold i hverdagene , men ikke i helgene ? Er intreressert i kostholdet pga jevnere energi Og mindre sult, lettere hverdag. Men vanskelig å følge strikt i helgene, så bare lurte på hvordan det vil påvirke kroppen. Takk for svar!

  1. Maren Aasen

   Svarer litt på det i dagens innlegg: http://www.marenaasen.no/2017/08/31/ketogent-kosthold-mine-erfaringer/
   Ville i alle fall hatt en god periode med ketose først for å bli skikkelig fettadaptert, så har jeg hørt om mange som kjører carb-cycling, altså at de har LITT mer karbs innimellom, f.eks. en 1-2 dager i uka, og at de kjapt kommer inn i ketose igjen neste dag. Her må man nok bare eksperimentere litt. Anbefaler da særlig podcasten The keto diet podcast, hun snakker mye om dette. Også på bloggen sin; https://www.healthfulpursuit.com/

 7. Flott at du skriver litt om dette ? veldig interessant ? hvilke podkaster hører du på om dette emnet?

  1. Maren Aasen

   Kult at du synes det er interessant =D Skiver om podcastene nederst i dagens innlegg; http://www.marenaasen.no/2017/08/31/ketogent-kosthold-mine-erfaringer/

 8. Jeg synes også det er superinteressant! Driver og prøver dette ut selv nå. Har bare urinsticks og de viser ikke de store utslagene.
  Jeg vil gjerne lese mer om HVA du spiste. Og selvfølgelig dine erfaringer, som kommer i mårra. Jeg bruker mange av dine oppskrifter i hverdagen og liker godt det du legger ut 🙂

  1. Maren Aasen

   Urinstiks er veldig lite nøyaktig så ville brukt strips for måling i blod de første dagene i alle fall, til du blir litt «kjent» med det. Skriver litt mer om det i dagens innlegg; http://www.marenaasen.no/2017/08/31/ketogent-kosthold-mine-erfaringer/
   Kommer ikke til å skrive om eksakt HVA jeg spiser med det første, kanskje etter hvert… men de fra podcastene nederst i innlegget har en del tips, f.eks. bloggen; https://www.healthfulpursuit.com/

 9. Heidi P

  Driver selv å prøver ut litt forskjellig da jeg leser til kostveileder. Sliter med hvis jeg spiser for mye karbo så må jeg bare ha mer, men det å finne balansen mellom fett og proteiner er litt vanskelig synes jeg. Og ikke minst at jeg ikke skal ha egg, melk eller glutenmel…. men litt startproblemer er vel vanlig…men merker mye avgiftningssymptomer i begynnelsen er dette vanelig? morsomt å høre hva dere andre har efart? Prøver å få regulert fordøyelsen og hormonene mine etter en periode med mye stress 🙂

  1. Maren Aasen

   Kult! 🙂 Helt klart ekstra utfordring uten egg, melk og gluten ja, men det er mulig! Ikke avgiftningssymptomer, men det tar litt tid før kroppen switcher fra å forbrenne sukker til fett, og i den overgangen når kroppen på en måte ikke skjønner hva som er hovedenergikilden, kan man føle seg litt slapp og dårlig, nesten forkjølelsessymtpomer («keto flu»).

 10. Suuuuperinteressant tema!! Veldig gøy at du tar opp dette?? Spent på å høre erfaringene dine! For min del var det litt rart å skulle spise mindre protein – jeg har pleid å ligge på 2 g/kg, og har alltid trodd at man «burde» det for å underbygge styrketreningen best mulig. Så det var en overgang for min del. Et spørsmål som kanskje går igjen her er om man må gjennom samme runde med «avgiftningssymtomer» etter hver gang man har inntatt mer karbs enn hva som tilsvarer å ligge i ketose. Ellers er jeg også veldig interessert i å høre mer rundt hvordan man kan lære seg å kjenne ketosen på kroppen, også ift hvor mye karbohydrater man kan tolerere osv.. Hvis du skjønner?

  1. Maren Aasen

   Enig! 🙂 Ja det er typisk at man er litt redd for å spise mye fett, og heller da spiser mer proteiner, men det kan også kicke deg ut av ketose. Ketogent kosthold er proteinbesparende så etter hvert har du ikke behov for like mye protein.
   Om du først har en god periode (minimum 3 uker, men kanskje trenger du mer) på å bli skikkelig fettadaptert, kan det tåles å ha litt mere karbs innimellom. Går man ut av ketose er det da lettere å komme inn igjen uten å merke det særlig, men hvor mye og ofte er vell individuelt. Podcasten The keto diet podcast snakker mye om dette, carb cycling. Bloggen hennes: https://www.healthfulpursuit.com/
   Litt vanskelig å forklare hvordan jeg kjenner det, men helt klart energi! Mye mer energi, våkenhet, konsetrasjon, effektivitet og nesten rastløshet. Og i starten vanskelig å sovne (men det gikk over). Og aldri bråsulten eller særlig søtsug. Mange får også en metallisk smak/ånde i munnen.

   1. Tusen takk for veldig godt svar, godt forklart! Jeg måtte sjekke ut den podcasten, digger den allerede ?

   2. Maren Aasen

    Fantastisk!! 😀

 11. Hei 🙂 Jeg er utrooolig interessert i dette temaet, og har lyst til å lære mer. Hvilke podcaster har du hørt på?

  1. Maren Aasen

   Kult 😀 Står nederst i dette innlegget: http://www.marenaasen.no/2017/08/31/ketogent-kosthold-mine-erfaringer/

 12. Hei,

  Kan man havne i ketose med ganske «store» mengder karbo? Før sommeren kutter jeg det meste av melkeprodukter, korn og stivelsesrike grønnsaker til de fleste måltider. Spiste allikevel noe potet til middagene, litt frukt, bønner og av og til hjemmelagde knekkebrød på kvelden. Fikk allikevel denne metalliske smaken/ånden og følte meg utrolig bra. Skjønner at man kanskje ikke kan bruke den metalliske smaken som indikator på om man er i ketose.
  Men lurte mest på hvor store variasjoner av karbo det kan være fra person til person ?

  Ønsker deg en god ferie!

  1. Maren Aasen

   Hei! Det er helt klart mulig da karbohydrattoleransen er forskjellig fra person til person. Hvis det kun var litt frukt, bønner og knekkebørd og potet ila. dagen, og resten var stort sett fett + kanskje lang faste på natta/mellom måltider, og/eller hard trening… da kan det godt være du var i ketose 🙂 Takk =D

 13. Marianne

  Høres spennende ut. Har en sønn som har gått ned mange kilo på dette, han har holdt på i over ett år. Jeg lurer litt på å prøve for jeg klarer ikke å gå ned i vekt som jeg gjorde før. Jeg hadde en slanke operasjon for 6 år siden gikk ned over 50 kg har nå lagt på meg 25 men får de ikke av. Grunnene kan være mange men tenker overgangsalder og lipolympødem, der ble dette kostholdet foreslått, må jo etter Gastric Bypass slankeoperasjon spise lite og ofte men tenker det ikke kan skade å prøve

  1. Maren Aasen

   Så fantastisk at det har funket bra for sønnen din! 😀
   Jeg vet ikke hvordan det kommer til å funke etter operasjon, men som du sier, skader ikke å prøve nei 🙂 Når det er en god del kalorier i lite mengde mat, som det ofte er med fettrik mat, trenger du ikke spise store mengder, så sånn sett kan det jo funke fint.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *