DERFOR BØR DU HA DRESSING PÅ SALATEN

Ofte når jeg spiser sammen med folk som blir interessert i at jeg jobber med ernæring, blir det som regel snakk om maten vi spiser der og da, enten jeg vil det eller ikke. Noe jeg har lagt merke til er at hvis de da spiser salat eller for eksempel et smørbrød med mye grønt på, er at de ofte sier noe sånt som «…ehe ja dette er i alle fall sunt da, hvis jeg bare hadde tatt vekk dressingen»…

Det mener jeg er en stor misforståelse, og det er nok fettskrekken hos mange som forårsaker den kommentaren. Det er veldig synd, for å dressing på salat er faktisk helt topp, og jeg skal fortelle hvorfor.

Jeg snakker ikke om de kjøpte ferdigdressingene som er fulle av sukker og tilsetningsstoffer, men rene dressinger av for eksempel olivenolje, rømme og eddik.

FETT FOR NÆRINGSOPPTAK – Kaldpresset olje eller ekte rømme/kesam
I salat, grønnsaker, frukt og krydder finner du både vannløselige og fettløselige vitaminer og plantestoffer, som vitamin A, E og K, og plantestoffer som karotenoider og curcumin. Disse er avhengig at det er noe fett i maten for at de skal bli tatt opp i kroppen. De trenger noen som kan leie dem inn rett og slett. Så om du spiser en salat, er det faktisk veldig lurt å ha på litt dressing. Gjerne i form av kaldpresset olivenolje. En hjemmelaget rømmedressing med ekte seterrømme eller kesam med fett funker også fint! Om du ikke liker dressing kan du ha i andre ting med fett, som ost, oliven, avokado, nøtter og frø for å få best opptak av næringen i det grønne og fargerike du spiser.

SYRE FOR FORDØYELSEN – Eddik eller sitron
En annen ting som jeg alltid har i når jeg lager salat hjemme, er eplesidereddik. For det første gir det en syrlig, frisk smak til salaten! Jeg tenger virkelig ikke mer enn bare rucola eller raspet kål med litt olivenolje og litt eplecidereddik, så har jeg et friskt tilbehør. Og for det andre; eplesidereddik er også positivt for fordøyelsen. Det setter i gang magesyreproduksjonen og gjør klart til en god fordøyelse.

Eplesidereddik er jo gjæret eplesaft. Når det gjæres dannes det melkesyrebakterier som er gode bakterier til tarmen, og dermed bra for fordøyelsen. Velger man en upasteurisert eplesidereddik (skal stå på etiketten. selges ofte på helsekost) får man disse gode bakteriene. Du kan også bruke den vanlige eplesidereddiken i matbutikken, men den er pasteurisert, så da får du ikke de gode bakteriene på kjøpet. Men smaken og syra får du fortsatt! Du kan så klart også bruke annen frukteddik, balsamicoeddik, vineddik eller kombuchaeddik. (Bare sjekk at de er rene og av god kvalitet, og ikke full av sukker og dritt). Liker du ikke eddiksmaken kan du bruke sitron.

Jeg pleier som oftest bare å helle litt olivenolje og eplesidereddik over salaten på slump. Men det kan også blandes med sitron, friske urter og andre smaker. Neste uke kommer oppskrift på en digg dressing!

Pleier du å ha dressing på salaten? Ha er favoritten?  🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *