FORSKJELLIGE TYPER FASTE, OG MINE ERFARINGER

Det finnes mange forskjellige former for faste, men her er noen populære:

Vannfaste: du drikker kun vann i én eller flere dager.

Juicefaste: du drikker kun forskjellige ferskpressede juicer i én eller flere dager.

Kraftfaste: Du drikker kun kraft, kokt på bein, i én eller flere dager.

5:2 dietten: Du spiser normalt 5 dager i uka, også ”faster” du sånn halvveis ved at du spiser kun 500 kcal (kvinner) / 600 kcal (menn) to dager i uka.

Periodisk faste: du har et begrenset antall timer i løpet av dagen der du spiser, vanligst er 8 timer, også faster du de resterende, altså 16 timer. Klokkeslett velger du selv, for eksempel spiser mellom 11.00-19.00, også faster mellom 19.00-11.00.  Fasten/spisevinduet kan gjøres kortere/lengre, som du føler for.

 Kollagenrik kyllinkraft 


PERSONLIGE ERFARINGER

Selv har jeg testet kraftfaste, som går ut på å kun drikke kraft. Måler var 3 døgn, men jeg klarte ikke mer enn 1,5. Haha. Tror ikke jeg hadde god nok kraft, det sa helt stopp, og jeg fikk ikke ned en dråpe mer :p Kraft er kjempenæringsrikt, så du lider altså ingen nød når det kommer til verken næringsstoffer eller kalorier. Kraft er helt topp for tarmen, så her får tarmen i tillegg til en pause, skikkelig god pleie. På grunn av høyt innhold av fett, og lite karbohydrater i kraft, kommer du også kjapt i ketose som tvinger kroppen til å forbrenne fett. Men om man aldri har vært borti faste før, og spiser et ganske ”normalt” karbohydratrikt kosthold med hyppige måltider, vil det nok være ganske hardt å kjøre på med en kraftfaste, eller en lang vannfaste for den del. Det er kanskje litt hardcore.


Jeg prøvde også 5:2 dietten
i en periode, men det var ikke noe for meg. Bare 500 kcal på en dag… heeell no. For glad i mat til det ass.

Juicefaste har jeg ikke testet, og tror ikke jeg kommer til å teste det heller. Når du hele tiden fyller på med sukker, vil jo blodsukkeret fyke opp og ned, og jeg ser for meg at jeg bare hadde blitt sulten, slapp og ikke særlig gøy å være rundt 😉 But who knows… kanskje jeg tester en dag.


Det jeg har funnet ut at passer meg best,
i lengden, og som jeg tror er enklest å starte med er periodisk faste. Jeg utsetter frokosten litt, som regel til 11-12 tida, også har jeg som regel 3, gode måltider i løpet av dagen, uten noe særlig i mellom, kun vann, te og kaffe. Prøver å ikke å spise senere enn 7-8 på kvelden, men det er ikke alltid det skjer. MEN, dette er noe jeg gradvis, over tid har vent meg til, og jeg har i grunn aldri fulgt klokka eller et bestemt «spisevindu». Jeg trives best med å heller lytte til kroppen, og spise etter behov.

Er jeg sulten når jeg våkner, så spiser jeg. Er jeg sulten kl. 10, så spiser jeg da. Men som regel er jeg ikke veldig sulten med en gang jeg våkner, så da passer det bedre med en kaffe/te med MCT-olje, og evt. litt kollagen. Også passer det sånn praktisk veldig bra å spise første skikkelige måltid i lunsjpausen i 11-12 tida. Da trenger jeg ikke stresse med frokost, og kaffe/te med mct-olje gir mer nok energi til å holde fokuset oppe frem til lunsj. Jeg forlenger altså bare nattefasten noen timer.

Det første måltidet, uansett når det er, må være næringstett og blodsukkerstabilt, gjerne eggerøre med masse ghee/smør, frøknekkebrød med smør og pålegg, og noe salat eller fermenterte grønnsaker. Da holder jeg meg helt fint til middag, uten å bli bråsulten eller trøtt et par timer etterpå.

Til middag (i 4-5 tida) er det som regel noe kjøtt eller fisk, salat og grønnsaker, og godt med olivenolje, smør, dressing, saus. Igjen, dette må være energirikt og næringstett siden jeg ikke har så mange måltider. Da kan jeg gå 4-6 timer mellom måltider uten skikkelig sult, lavt blodsukker og slapphet. Om jeg er sulten senere på kvelden eller etter trening, så lager jeg meg noe da, men prøver å ikke spise for nært leggetid, sånn at kroppen får en god fasteperiode på natta. Trener jeg tidligere spiser jeg noe lettere midt på dagen, og venter med middagen til kvelden.

Siden jeg ikke følger noe regler slavisk, vil jeg ikke si jeg følger noen diett. Jeg har bare over tid, gradvis blitt vant til dette spisemønsteret, men følger alltid signalene til kroppen, om jeg skal spise oftere, mer, mindre eller annerledes. Det er ikke verre enn det 🙂

Men, du kan ikke plutselig hoppe inn i periodsik faste og forvente at det skal være helt awesome bare på noen dager… så hva som vil være best for deg, og hvordan du bør gå frem? …mer om det i morgen 😉

8 kommentarer

 1. Yeyy til disse innleggene!! Jeg begynte å eksperimentere med periodisk faste for rundt et år siden – og har bare positive erfaringer med det! Alt er jo individuelt som du sier, men for min del med færre og mer energitette måltider slipper jeg både å tenke så mye på hva jeg skal spise til enhver tid, i tillegg til at jeg holder meg mett lengre av gangen.. Vinn-vinn for min del iallefall 😉

  1. Maren Aasen

   Tuusen takk for tilbakemelding! Setter veldig pris på å høre hva dere liker å lese om 😀
   Kult at du har gode erfaringer! Veldig deilig å ikke være avhengig av å fylle på hele tiden 🙂

 2. Hei! Når jeg står opp tar jeg meg alltid et stort glass med sitronvann samt vitaminer, mineraler og omega3. Bryter jeg da nattens faste?

  1. Maren Aasen

   Hei Marita 🙂 Jeg ville svare nei på det, at det ikke bryter fasten, nettopp fordi det er litt opp til deg selv å definere din fasten. Hvis du trives med det, synes du har bra energi, konsentrasjon og ikke blir sulten så kjør på! Det er jo det som er det viktigste 🙂 Selv bruker jeg kaffe eller te med kokosolje, og ofte også sitronvann, og synes det funker helt topp.

 3. Fint med så oversiktlig og lettlest informasjon om dette! Jeg har testet ut periodisk faste en liten periode, og merker stor forskjell på magen. ?
  Et lite spørsmål litt utenfor tema; Kan barn drikke kombucha?

  1. Maren Aasen

   Så fint å høre Malin :))
   Kombucha… (du fikk vell svar på på insta, men kan vare her også).. Anbeflaer å ikke gi til de aller minste, men de kan begynne å smake etter hvert. Det er jo bra for de også, bare i mye mindre mengde. Så bare prøv med litt innimellom, og se hvordan det går 🙂

   1. Haha, dårlig tålmodighet der, altså ? Men kanskje noen andre lurte!
    Takk for all inspirasjon!

   2. Maren Aasen

    Hihi 😀 <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *