ER KAFFEKOPPEN BRA FOR DEG ELLER IKKE?

Ahhh kaffe… finnes det noe bedre enn den første kaffekoppen på morgenen? (Det spørsmålet er kun til dere kaffedrikkere. Dere andre vil aldri forstå). Men den koppen, og alle andre koppene, er de egentlig bra for deg?

Vi vet jo at kaffe er rikt på antioksidanter og kan beskytte mot blant annet kreft, diabetes og hjerte-karsykdom. Samtidig, som med alt annet, kommer det helt an på HVEM som drikker kaffen. Vi reagerer på kaffe og koffein på forskjellig måte, både på grunn av gener, forskjellig toleranse for kaffebønner og koffein, men også alt etter hvordan vi har det, akkurat nå.

Kaffe øker stresshormonet kortisol. I utgangspunktet trenger ikke det å være noe problem, men hva hvis du i tillegg har dårlig toleranse for koffein, har en veldig stressende hverdag, fult kjør hele dagen, stresser rundt både fysisk og mentalt? Kanskje er du i tillegg mye sliten og sliter med å sove? Da er muligens kortisolnivået ditt ganske høyt fra før. Om det er sånn jevnt over, i lengre tid, er ikke det lureste å fyre på med ekstra kopper kaffe, oppå alt det andre stresset.

Men det er jo gjerne da vi drikker noen ekstra kopper kaffe, er det ikke? Når vi har sovet litt for lite, har litt for dårlig tid, litt for mange avtaler, er litt for spent til et viktig møte, og liksom flyter gjennom dagen helt der oppe!

Et varseltegn bør være om du tross den ørtende kaffekoppen fortsatt føler deg trøtt og sliten, og i tillegg sliter med og sove på natta….

Kortisol skal være høyt på morgenen. Det er det som får deg til å våkne. Også skal det gradvis gå ned utover dagen, sånn at vi blir trøtt på kvelden. Men om du har kjørt ut dette systemet med konstant stress (i flere forskjellige former) vil det være tungt å stå opp om morgenen, fordi kortisol ikke er der og hjelper deg. Du vil også føle deg trøtt og sliten resten av dagen, og ha vanskelig for å sove siden kortisol kanskje er høyt når det ikke skal være høyt. Da kan en pause fra kaffe og koffein være en god ide, i tillegg til å stress ned så klart.

Det er jo litt skremmende hvor avhengig noen er av kaffe for å fungere? Jeg måtte ha pause fra kaffe et par måneder for noen år siden da jeg reagerte på kaffebønner. Og hjelpes, de første to dagene… aldri kjent så intens hodepine verken før eller etter! Det var kjempetungt i starten, men så gikk det seg til. Nå går det i grunn bra, jeg koser meg med kaffe nesten hver dag jeg, men jeg merker når jeg må ha en pause, og da erstatter jeg kaffen med andre kosedrikker.

..og forslag til noen av de får du i morgen 🙂

Hvordan er det med deg, er du kaffeavhengig?

2 kommentarer

  1. Hei! 🙂 Jeg lurer på om koffeinfri kaffe vil påvirke kortisol-nivået på samme måte?

    1. Maren Aasen

      Hei Tyra 😀 Nei, det er koffeinet i kaffen som påvirker kortisol, så koffeinfri kaffe gjør ikke det 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *