SJARMEN MED TARMEN

I know, veldig oppbrukt overskrift. Men det er jo så sant!

Tarmen og fordøyelsen er det temaet innen ernæring jeg synes er mest spennende! Det er bra at bøker som «Sjarmen Med Tarmen» kommer ut sånn at flere, også mannen i gata, får øynene opp for denne fantastiske maskinen av et organ.

En tenker kanskje at dette gjelder ikke meg, det er ikke noe jeg interesserer meg for, fordøyelsen min er bra. Også er det jo mye mer sexy å legge ut bilde på insta av en fresh, fargerik smoothiebowl enn fermentert kål liksom. Eller å fortelle venninnene dine om den nye, fantastiske oppstrammende, eksklusive ansiktsserumet, enn at du har begynt å koke kraft. Eller å vise frem den nye mindfullness-appen du kjøpte, enn probiotikaen…

I get it, det er kanskje ikke så sexy å bry seg om tarmen… men om alle hadde skjønt hvor sjukt mye av det som skjer i kroppen den faktisk styrer, for det er mer enn vi noen gang kommer til å forstå… Da hadde vi kanskje heller snakket om hvor flinke vi var til å roe ned i matpausen og nyte den gode, gjennomtenkte matpakka vår, enn å fortelle om hvor flinke vi var som rakk å kaste i oss ei brødskive og to pre-workouts samtidig som vi fikk gjort unna ei treningsøkt OG et telefonmøte.

Vi interesserer jo oss både for huden vår, hvordan vi skal holde oss frisk i vinter, hvordan vi skal få mer energi eller gå ned i vekt. But guess what, alt dette har på en eller annen måte  sammenheng med tarmen. 

En annen ting som angår oss alle er vår mentale helse, psyke og humør. Man tenker gjerne at om man sliter med depresjon, angst, nedstemthet, dårlig humør osv. så er det oppi topplokket det sitter. Domme meg, og domme hjernen min som ikke fungerer. Men kanskje vi heller bør flytte fokuset lengre ned, til noe som muligens også er et enklere sted å starte… nemlig fordøyelsen.

I de siste 5–10 årene har det kommet en flodbølge av ny forskning som tyder på at sammensetningen av bakterier i tarmen kan påvirke hjernen. En studie viser for eksempel at det er en forbindelse mellom tarmbakteriene og depresjon. En ser også sammenheng med sykdommer som alzheimers, ADHD, schizofreni, angst, stress og diabetes.

…men mer om kommunikasjonen mellom tarmen og hjernen kommer i morgen 🙂

4 kommentarer

 1. Spennende tema som jeg selv har blitt veldig opptatt av i det siste. Spesielt linken mellom tarmen og psyken.. Gleder meg til å lese mer i morgen!

  1. Maren Aasen

   Så bra!! =DD

 2. Dette er så spennende tema, gleder meg til nytt innlegg i morgen!! 😀

  1. Maren Aasen

   Enig! Så bra =D <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *