DÅRLIG FORDØYELSE = DÅRLIG PSYKE

I går skrev jeg at tarmen har en stor innvirkning på det som skjer i kroppen, også oppi topplokket..

AND THIS IS WHY…

Tarmen kommuniserer med hjernen
…gjennom både nervesignaler, hormoner og nevrotransmittere. Du har kanskje opplevd at hvis du er forelsket eller nervøs er du ikke sulten? Eller om du er  nedstemt trøstespiser du? Og det er ikke bare litt kommunikasjon mellom tarmen og hjernen skal jeg si deg; hele 80% av kommunikasjonen mellom hjerne-tarm går faktisk FRA TARMEN TIL HJERNEN, og bare 20% den andre veien. Det er ganske sjukt det. Tarmen bestemmer altså veldig mye hvordan du har det.

Vagusnerven
…er en viktig nøkkel til forståelse av samspillet mellom «storehjernen» og «tarmhjernen». Vagusnerven betyr den «vidtvandrende nerven» fordi den når så store deler av kroppen, og den får hele 80 prosent av sine impulser fra tarmen. Den er den største nerven i kroppen og går fra hodet og ned i tærne!

90-95 % av kroppens eget lykkehormon – serotonin, produseres i tarmen
…og bare ti prosent i hjernen. (Likevel er de fleste antidepressive medikamenter som finnes på markedet designet for å påvirke hjernen…) Serotonin er bl.a. nødvendig for å opprettholde en normal psykisk balanse, og regulerer ting som humør, appetitt og søvn. Når tarmen ikke fungerer ordentlig kan den ikke danne de hormoner den skal. At lav serotoninproduksjon i tarmen kan være medvirkende til utvikling av depresjon er godt beskrevet, og har vært forsket mye på de siste 10 årene.

Serotonin omdannes til melatonin
…som er søvnhormonet, og gjør at vi får en god natts søv. Lite seratonin = lite melatonin = dårlig søvn. Og alle som har hatt flere søvnløse netter vet vell hvordan man føler seg? Ganske lost og ubrukelig.

Et annet signalstoff vi finner i hjernen er GABA.
GABA har en beroligende og avslappende effekt. Bestemte tarmbakterier har evnen til å skape ‘godfølelse’. Noen bakterier øker antall reseptorer for GABA i hjernen slik at den kan gjøre nytte av større mengder av dette stoffet. Både depresjon og angstlidelser er blitt knyttet opp til lav GABA aktivitet.

..og forresten, visste du at det er 10 ganger mer bakterier i tarmen enn det er celler på hele kroppen!!! Og vi har flere milliarder celler i kroppen, so you do the math! Vi, mennesket, består faktisk av 90% bakterier! Er vi bare et transportmiddel for bakteriene? 😉

Kraft take-away på Fermantation Farm i California

SPENNENDE FORSKNING 

Ikke bare kan det å transplantere tarmbakterier fra friske mennesker til syke (fekal transplantasjon), muligens kunne kurere sykdommer som diabetes, metabolsk syndrom, ME, MS og en rekke diagnoser, men kan også influere på humør og psyke. Foreløpig har det meste av forskningen foregått på mus. Forsøk har blant annet vist at deprimerte og inaktive mus som fikk tilført en annen type tarmbakterier, endret adferd og ble kvikkere. Målinger viste at de også hadde betydelig færre stresshormoner i blodet. Den første studien som viste at også mennesker kan endre sinnsstemning ved å bli tilført en bestemt blanding av utvalgte tarmbakterier, ble offentliggjort i 2003. Ved hjelp av hjernescanning kunne forskerne konstatere at flere celler i forsøkspersonenes hjerne var betydelig forandret.

**

Forsker Philip Burnet fra universitetet i Oxford gjorde i 2014 et studie for å undersøke om prebiotika kunne ha innvirkning på det mentale plan. Resultatene viste at den gruppen som hadde fått tilskudd av prebiotika over en periode viet mindre oppmerksomhet til negativ informasjon og mer oppmerksomhet til positive input, lignende den effekten man ser ved bruk av antidepressive midler. Denne gruppen hadde også lavere nivå av stresshormonet kortisol enn kontrollgruppen.

Og med det lille innblikket i tarmen, skjønner du kanskje at tarmen har mye makt, og det angår oss alle, enten vi vil det eller ikke. Så ta godt vare på den, ellers vil den ta igjen 😉 

I morgen for du vite forskjellen på prebiotika og probiotika, og hvordan vi kan bruke det.


Kilder:
– https://forskning.no/bakterier-mat-sykdommer/2013/05/bakterier-i-magen-pavirker-hjernen
– https://forskning.no/bakterier-immunforsvaret-sykdommer/2011/11/forgiftet-innenfra
– «Sjarmen med tarmen» (Cappelen Damm) av Julia Enders, medisiner og forsker ved Institutt for mikrobiologi og sykehushygiene i Frankfurt.
– http://naturmedisinske.no/?p=1829

4 kommentarer

 1. Så flott at du skriver om noe så viktig? Hva ville du ha spist om du hadde ME?

  1. Maren Aasen

   Takk 🙂 Jeg har ikke noe erfaring med ME så det kan jeg ikke si så mye om her sånn på sparket.

 2. Heidi P

  Hva skal vi spise for å holde disse hormonene i sjakk? Veldig spennende lesing alt henger sammen hvordan få balanse best mulig?

  1. Maren Aasen

   Kommer litt mer om hvordan få bedre tarmhelse 🙂 Som vil være positivt for disse hormonene.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *