HVORDAN LAGE FERMENTERT KÅL

Surkål, fermentert kål, sauerkraut eller kraut… kjært barn har mange navn. Det er i alle fall noe som er positivt for fordøyelsen, med sine gode melkesyrebakterier til tarmen, og enzymer og organiske syrer som  stimulerer kroppens magesyreproduksjon, og hjelper til med nedbrytningen av maten i magesekken. Mange opplever for eksempel mindre oppblåsthet og halsbrann etter å ha introdusert fermentert mat i kostholdet sitt.

Når kålen fermenteres blir den også delvis brutt ned som gjør den lettere for oss å fordøye. Du slipper altså de gassene og ubehaget man vanligvis får ved å spise rå kål. Fermenteringa gjør også at næringsstoffene i kålen, eller andre grønnsaker, øker.

Og ikke minst; fermentert kål passer ypperlig til julematen, da den er syrlig og frisk på smak, og i tillegg hjelper den fordøyelsen av den fete maten. Så det er bare å sette i gang og få ferdig julekålen allerede nå. Den står seg i mange måneder på kjøl.

Her har du basisoppskriften, og i morgen kommer tips til flere spennende varianter + mine favoritter! Og fortvil ikke, om du ikke helt skjønner greia, eller synes det høres uoverkommelig ut; vent til søndag, for i ukas vlog viser jeg hvordan jeg gjør det, lett som en plett.


Om du vil lese mer om fermentering anbefaler jeg bloggen til fermenteringsdronninga Gry Hammer!


FERMENTERT KÅL

Basisoppskrift  

1 hodekål
1 ts salt

– Ta av de ytterste kålbladene hvis de er dårlige + et par som du sparer til slutt. De skal brukes som «lokk»
– Finkutt eller rasp kålen (evt. bruk foodprossessor, sånn som meg, frøken Lazy), og ha det i en ren bolle
– Bland inn saltet
– Vent gjerne litt nå, 30-60 min, så saltet får begynt å jobbe seg inn i kålen. Saltet skal nemlig trekke væske ut fra kålen ved hjelp av at du knar. Du kan godt begynne å kna med en gang, men jobben blir litt lettere om du venter litt først. Så bare take a chill pill! (Evt. kjør på og ta det som ei litta treningsøkt).
– Kna kålen med rene hender, helt til det begynner å komme ut litt væske
– Begynn så å putte litt og litt kål oppi et rent, stort glass, for eksempel et norgesglass. Press kålen godt ned i glasset hele tiden.
– Når du kommer mot toppen skal du se at kålen blir liggende under væsken. Da kan du avslutte med å legge kålbladene du sparte på, på toppen som lokk. Jeg pleier også å ha på lokket på glasset, men uten den gummiringen, sånn at luft får lov å slippe ut. Blir ikke glasset helt fult, eller du ikke har kålblad eller lokk, kan du finne noe annet, rent, tungt å legge nedi (et glass, en stein…) Poenget er at kålen skal presses under væsken, ellers kan det komme mugg
– La det stå på kjøkkenbenken i ca 3-7 døgn. Smak undervis. Når du syns det smaker syrlig nok setter du det inn i kjøleskapet. Her kan det oppbevares i mange måneder, ja til og med år! Så lenge det ikke er mugg, og smaker godt, så er den grei!

Det ér mye lettere enn det høres ut som altså. Den verste jobben er 1) raspinga – det løser jeg med fooprosessor, og 2) knainga – det løser jeg med å vente litt før jeg begynner å kna. PS: lag gjerne større porsjon når du først er i gang. Good luck 😉

13 kommentarer

 1. Nå står det blivende surkål på kjøkkenbenk her:) Jeg bare lurer på om lokket på glasset skal være helt tett, eller skal det ha et lite luft-rom?

  1. Maren Aasen

   Herlig =D La det være litt åpent sånn at luft kan komme ut.

   1. Takk for svar 🙂

    Et annet spørsmål; skulle lage solkål for noen uker siden, men det kom mugg på alle tre glassene og jeg måtte kaste alle.. Vet du hvorfor det oppstår mugg?

   2. Maren Aasen

    Har nok noe med luft, klima og renslighet/baktrier. Det kan lett komme mugg på kålen som er i kontakt med lufta. Prøv å bruke noe som virkelig presser kålen under væske, f.eks. et tungt glass eller en ren stein. Eller så kan man kjøpe fermenteringskrukke der det kommer med et tungt «lodd» for å legge på, eller et glass med vannlås så luft bare slipper ut, ikke inn. Jeg har ikke sånt no, bruker bare glass (klarer som regel å unngå mugg. kommer det litt på toppen tar jeg bare bort akkurat det), så vet ikke helt hvor du får kjøpt, but google it 😉

 2. Begynte å fermentere kål for noen måneder siden, og min nye favoritt er helt klart surdeigsbrød med leverpostei, majones og fermentert kål? Du har forresten en super inspirerende og lærerik blogg!

  1. Maren Aasen

   Ååh naaam jasa, det er helt fantastisk! Og helt knall at du har begynt med fermenterting. Tusen takk <3

 3. Tusen takk for en kjempe fin oppskrift! Jeg har nå laget min første runde, den både ser og smaker fint. Jeg har nå puttet kålen i mindre glass i kjøleskapet, men kålen har ikke noe væske rundt seg. Ikke noe mugg og jeg tror den smaker som den skal, hehe… men skal den egentlig oppbevares i væske i kjøleskapet? Selve kålen er tørr, men også fuktig. Hehe =)

 4. Kari Anne Gislefoss

  Jeg hadde en liten plastpose på toppen, og fylte vann i den. Funka som lokk og holdt kålen nede i væska.

  1. Maren Aasen

   Ja det har jeg også brukt ??☺️

 5. Kan kanskje lage saltlake og fylle oppå sånn at kålen er helt dekket med veske.

  1. Maren Aasen

   Yes, det kan du absolutt 🙂

 6. Har kjøpt meg ett fermenteringglass. Fylte den med rødkål 1 gulrot og ett eple. Gikk fram etter pppskrift. La opp på kålblader og steinene som fulgte med krukka. Stod tre dager på kjøkkenet, har så stått en uke i kald kjeller. Skulle se på de5 i dag. Syns det lukter rart. Er det normalt.

  1. Maren Aasen

   Det er vanskelig for meg å svare på, hva du synes er «rar lukt».. noen synes kanskje det luker litt rart. Men om den er dårlig eller ikke kan ikke jeg svare på. Om det ikke er mugg (?) så kan du jo smake på den… 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *