FETT VS. KARBS FØR LØPETUR ?

Bare for å gjøre det helt klart; dere vet godt at jeg..
1) spiser det meste, både sunt og usunt, sukker og fett, alt til sin tid, no rules
2) samtidig liker jeg og utforske, og er spesielt interessert i lavkarbo-høyfett / ketogent kosthold, og eksperimenterer med det til tider, særlig i sammenheng med trening
3) Jeg mener ikke at det ene er bedre enn det andre, jeg bare leker rundt med det, lærer og kjenne min egen kropp

I helga løp jeg 9 km på lørdag, og 9 km på søndag. Akkurat like langt, akkurat samme runde, men med forskjellig bensin før turen. Det førte også til ganske så forskjellig løpeform og resultat… let me explain…

ps. nei, det er ikke nørd med refleksvest. Hehe. 

Lørdag 
Stod opp i 8-9 draget, spiste my fav weekend brekkie; superpannekaker med smør og kokossukker, og en kopp kaffe. Det er godt med fett i disse, i tillegg til fiber og proteiner, men også litt karbs fra både kikertmelet og kokossukkeret. I 13 tida bars det ut på løpetur, en runde på 9k som jeg har løpt i mange år, grusvei og variert med oppover og nedoverbakker. Følte meg fin og fresh de første 3k, men så sank formen. Slappere, trøttere og måtte pushe veldig for å holde meg i gang. Endte opp med å veksle mellom å løpe, jogge og gå, så brukte godt over en time. Hørte musikk og podcast, så koste meg uansett, men ikke så mye futt.

Søndag
Same same, stod opp i 8-9 draget, men denne gangen ble det min fav start på dagen som jeg stort sett gjør i ukedagene; bulletproof kaffe, i tillegg til en fat bomb, stort sett bestående av kokosolje, smør, kakaosmør, kakaopulver, valnøtter (og søtning). Kun fett altså (+ litt kollagen i kaffen). Ut igjen i 13 tida, samme runde, bare at nå løp jeg den andre veien, og det er mere oppover denne veien. Definitivt tung i beina etter dagen før, så gikk litt trått i starten, men likevel var formen bedre. Mer energi, ikke trøtt, beina gikk jevnt, hele veien, non stop i 9k. Løp hele veien, ikke en eneste pause, det ble lettere og lettere for hver kilometer, og avluttet med høyere tempo enn jeg startet med. Brukte i underkant av en time denne gangen.

Konklusjon
Tross tunge bein fra løpeturen dagen før, OG mere oppoverbakker denne veien, føltes søndagens økt kun på fett MYE bedre enn lørdagens økt med litt karbs. Ja, det kunne vært tilfeldig, hadde det ikke vært for at jeg har opplevd dette mange ganger før. Føler jeg endelig begynner å se et mønster, og kjenne på hva som faktisk fungerer best som bensin for meg, nemlig fett! Legg forresten merke til at jeg ventet 2-3 timer før jeg løp, etter jeg hadde spist / drukket.

Budskapet jeg prøver å formidle er at;
– man MÅ nødvendivis ikke pøse på med karbs for å få energi på trening
– MEN det er så klart individuelt! Så prøv deg frem for å finne hva du trives med
– blir du trøtt, sliten, skjelven eller svimmel 20-30 min uti økta – da er det mest sannsynlig et blodsukkerproblem – og kroppen sliter med å finne nok bensin, i form av sukker
– å trives med fett før trening er noe jeg gradivs har vent meg på, og kan føles veldig tungt i starten siden kroppen ikke er så vant til å bruke denne energikilden effektivt. Men når det funker, så kjennes det ut som jeg har uendelig med energi, jeg går ikke tom. Vi har vi tross alt STORE bensintanker på kroppen, i form av fett, i forhold til karbs.
– og igjen, i fare for å repetere meg selv 100 ganger; jeg mener ikke at det ene er bedre enn det andre, det er idividuelt hva man fungerer best med, og så klart hva man er vant til. Men ikke vær redd for å prøve deg frem, det verste som kan skje er vell bare at du går tilbake til gammelt mønster…

Les mer om ketogent kosthold her:
Hva er det?
Mine erfaringer

Det var egentlig bare det jeg ville dele, etter helgas løpeglede. Hva med dere, hva spiser/drikker dere før løpetur, hva fungerer best? Who´s the sugar runner and who´s the fat runner? 😉

I helga skal jeg forresten til  O s l o  weeee, gleder meg!

4 kommentarer

 1. Hei 🙂 Hvis man opplever å bli slapp og svimmel etter 20-30 min, hva tyder det på at man trenger mer av før trening? Har man da generelt fått i seg for lite, eller er det kroppens måte å si fra at den trenger feks mer fett eller karbs?

  1. Maren Aasen

   Hei 🙂 Det kan være at du har fått i deg for lite ila. dagen ja. Det kan også være et blodsukkerproblem.. da må du se på forholdet mellom karbs/fett i kostholdet ditt, og justere litt for å se om du føler deg bedre.

 2. Jeg er definitivt en fat. Etter at jeg gikk over til høy fett kosthold kan jeg trene når som helst og trenger ikke å planlegge. Før måtte jeg alltid planlegge trening i forhold når jeg spiste fordi jeg ble så tung i myagen. I tillegg holder energi mye lengre og jeg tenker aldri på mat lenger,

  1. Maren Aasen

   Jeg kjenner meg helt klart igjen! Med gode, mettende måltider trenger jeg ikke stresse med å fylle på med banan og sukker rett før trening for å få energi! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *