YERBA MATE – THE REAL WAY

Good morgen!

Jeg er hjemme i Norge igjen! Alltid blandede følelser når jeg drat. Trist å dra fra Portugal og alle der, men godt å komme hjem til egen leilighet og rutiner. Luca kommer heldigvis også om en uke. Det er i alle fall helt gull å komme hjem til helg, så jeg rekker å get back on track med utpakking, rydding, planlegging jobb osv. før 2018 kan starte sånn skikkelig neste uke. Jeg utsatte den litt jeg 😉

Men i Portugal viste tvillingbroren til Luca meg noe kult. Han, Joackim, kom hjem fra USA og hadde med seg en diiiger pose med yerba mate te, og viste meg hvordan det skal drikkes på den tradisjonelle måten. Jeg har drukket yerba mate i mange år, and love it, men aldri på denne måten, med en bombilla!

Yerba mate er en plante, og smaker grønn te. Den inneholder stimulantenkoffeinteobromin og teofyllin, men mindre koffein enn kaffe, og mer teobromin og teofyllin. Mange som blir nervøse av kaffe kan drikke mate uten problem. Teobromin er en mild stimulant som virker under lang tid i motsetning til kaffe som virker kjapt. Koffein kan også gi en rastløs energi, mens man av teobromin får et forsiktig positivt humør.

Ca sånn skal den altså se ut.. (bortsett fra at vi ikke hadde den tradisjonelle koppen)…

Og sånn lager du det, the real way:

 • Ha først en gooood dose teblader i koppen, sånn typ halve koppen
 • Tøm først litt kaldt/romtemperert vann ned på langs ene siden av koppen, sånn at bare den nederste teen blir våt. Det øverste laget skal fotsatt være tørt. Det kalde vannet er for å forberede og beskytte tebladene mot det varme vannet som kommer etterpå. Siden mate inneholder masse gode vitaminer, mineraler og antioksidanter, vil man bevare disse best mulig. La det stå ett minutt.
 • Stikk så bombillaen (sugerøret) ned i bunnen av koppen, helt inntil kanten. Sugerøret er av stål, der enden som skal være i teen ser ut som en liten skje med hull i, og fungerer som en sil når du drikker.
 • Så kan du forsiktig fylle på med varmt vann, fortsatt inntil kanten.
 • Den første supen er ganske bitter, og vannet er kaldt, så den spytter man vanligvis ut. Så er det bare å drikke litt og litt ut av sugerøret, uten å røre. Tebladene skal alltid ligge tørre øverst i koppen. Slik kan du fylle på med vann maaange ganger, og teen holder seg sterk og god.

Haha funny, right? Ikke så lett å forklare med ord, men sjekk video på youtube HER hvis du er interessert. Man kan så klart drikke yerba mate som helt vanlig te. Men det er jo gøy med disse detaljene som gjør opplevelsen litt ekstra… spesiell. Har en følelse av at jeg må skaffe meg en sånn bombilla. 

Noen flere som har prøvd denne måten? 

God helg <3

ps: husk å stem på meg til Vixen Influencer Awards i dag også –> HER 😀

2 kommentarer

 1. Kathrine

  Ja, har en bombilla selv ? Sugerøret, men ikke koppen. Kjøpt på o store ebay. Yerba Mate får man faktisk tak i på noen helsekoster i Trondheim (utflytta inderøyning ?) Fikk smake det av ei jeg traff i et utdrikningslag for noen år siden og som en ekte tekjerring måtte jeg bare utforske dette nærmere?. Drikker det av og til når jeg føler jeg trenger litt boost men synes ofte den blir litt for bitter, gjør det helt sikkert ikke helt riktig. Digger bombillaen ?. God helg!

  1. Maren Aasen

   Kult! Jeg drikker det ofte og synes det er godt, men ble noe annet på denne måten ja! 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *