LETTFORDØYELIGE KNEKKEBRØD

…laget på slump. Så om du er en oppskrift-freak, og MÅ ha alle mål til punkt og prikke.. sooorrriiii. Men disse ble laget på slump, og ble heelt perfekte, derfor deler jeg likevel, også utfordrer jeg deg til å prøve. Gi slipp på kontrollfreaken, and go with your gut 😉

Jeg bløtla frø som jeg skulle bruke til surdeigsbrød i helga, også ble det litt for mye (bevisst, fordi jeg også ville lage knekkebrød). Jeg hadde ikke så mye forskjellige frø, så jeg bløtla en skål med solsikkefrø og linfrø noen timer, også helte jeg de i foodprosessoren, tilsatte litt bokhvete, surdeigsstarter, salt og vann. Kjørte det så til en tykk masse, og lot det stå til neste dag før jeg stekte de som knekkebrød.

Når du bløtlegger frøene i forkant bryter det ned en del av fytinsyra. Fytinsyre er et ufordøyelig stoff som finnes i blant annet korn og frø, og hemmer enzymer som skal sørge for fordøyelse og opptak av næringsstoffer. Det hjelper altså å bare la frøene ligge i vann noen timer, eller over natta, men enda bedre om du i tillegg tilsetter litt salt, eplecidereddik eller surdeigsstarter. Ikke bare får du lettfordøyelige og næringsrike knekkebrød, men de blir også skikkelig luftig og sprø!


LETTFORDØYELIGE KNEKKEBRØD, på slump

Nøtter, frø, korn 
Vann
Salt
Surdeigsstarter (kan sløyfes)

1. Bland det du vil av nøtter, frø og korn i en bolle/skål. Jeg brukte kun solsikkefrø, linfrø og bokhvete. Men du kan også ha i f.eks. havregryn, mandler, gresskarkjerner osv. Mengde? Up to you, et par kopper av hver for eksempel.

2. Fyll i vann så det dekker frøene og la det stå i noen timer. Fyll på litt mer vann etter hvert som det forsvinner / trekkes inn i frøene.

3. Hell så alt i en foodprocessor/blender, tilsett 1-2 ss surdeigsstarter (kan som sagt sløyfes), et par klyper salt og evt. litt mer vann

4. Kjør til en tykk masse, og la den stå noen timer til, gjerne over natta

5.  Smør tynt utover to bakepapirkledde stekebrett, og stek på varmluft 170* i en time. Ett brett på øverste rille og ett på nederste, bytt plass halvveis. Når du bytter plass kan du også skjære ruter så du lett kan knekke de til passe biter når de er ferdigstekt. Stek flere runder om du har flere brett. Avkjøl på rist.

Du kan så klart også bare helle alt i blenderen med én gang uten å bløtlegge først, kjøre til en tykk masse og la det stå over natta med surdeigsstarteren i, evt. bare vann om du ikke har surdeig. Du trenger ikke gjøre det vanskeligere enn du må. Jeg skulle som sagt bløtlegge frøene på forhånd uansett til brødet, så da passet det sånn. 

Det var knekkebrød på slump, lettfordøyelig, ganske så lavkarbo og nesten glutenfri (kun surdeigsstarteren med litt gluten). Trenger du en eksakt oppskrift, så finnes det et hav av det der ute… google it. Uansett oppskrift anbefaler jeg å la røra stå noen timer. Nøtter, korn og frø kan være hardt å fordøye. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *