ADAPTOGENER – HVA ER DET?

Adaptogener…. kanskje et kjent ord for noen, men sikkert et ukjent ord for de fleste. Let me explain. Eller… det er vell akkurat det jeg synes kan være litt vanskelig å forklare. Det kan virke litt komplisert og… diffust.  Så her gjør jeg rett og slett best i å støtte meg på urteeksperten slev; Rolv (rolv.no);

Et adaptogen er en substans som øker kroppens motstand mot stress, og fremmer en balanserende effekt på ulike systemer i kroppen, inkludert immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- og karsystemet.

Her er noen kjente adaptogener: 

Rosenrot, ginseng, reinrot, reishi, chaga, ashwagandha, gynostemma, shisandra, astragalus, aloe vera og  maca…

Adaptogener jobber som en termostat; når termostaten registrerer at temperaturen i rommet er for høyt, skrus den ned, og når temperaturen er for lav, skrus den opp. Adaptogener tilpasser seg kroppens behov, og prøver å få den i balanse. Ett og samme adaptogen kan roe deg ned hvis du er stressa, eller booste energien hvis du er sliten, uten å overstimulere. Og du blir mer motstandsdyktig mot stress.

«Kjernen av adaptogeners ulike virkemåter er deres evne til å hjelpe kroppen til bedre å beherske stress. Binyrene, som sitter på toppen av nyrene, er det organet som hjelper oss til å tåle stress. Når binyrene blir overbelastet vil evnen til å takle stress bli dårligere, og ulike systemer i kroppen vil begynne å bryte sammen. Hvis du lever under konstant stress vil den første reaksjonen du vil kjenne sannsynligvis være tretthet. Du kan også oppleve problemer med blodsukkermetabolismen, dårlig immunforsvar og kanskje verking eller smerter i muskler og ledd. Kronisk tretthetssyndrom kan bli sluttresultatet av utslitte binyrer. Adaptogenene hjelper blant annet til med å gjenopprette binyrenes funksjon, og generelt å motstå sykdom.» 

Også er det viktig å bemerke at man kan «reagere» forskjellig på adaptogener, og det er forskjellig hvem som funker bra for den enkelte. Selv har jeg mest erfaring med maca, og skal skrive litt mer om den i neste innlegg + at det kommer fler etter hvert 🙂

Også er det gøy å høre deres erfaringer? Har fått inn noen allerede!

3 kommentarer

 1. Gleder meg til å lese mer om dette!!

  God lørdag, Maren<3

  1. Maren Aasen

   Så braa! Skriver om maca nå! 😀 Takk det samme <3

 2. Fredrik

  Hei. Adaptogener er dessverre bare et uttrykk og har ikke god nok vitenskapelig støtte, ifølge kjemiker og fagbokforfatter Alexander Sandtorv. Han mener det faktisk er oppfunnet. Rolv Hjelmstad som driver rolv.no er utdannet botaniker. Jeg tipper at ingen av oss er gode til å lese og forstå forskningsartikler, men det er de store systematiske gjennomgangene i forskninga som gjelder.
  Håper dette var litt oppklarende 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *