MACA

Først må jeg bare advare om en del pulver, piller og «rare greier» på bloggen denne måneden. Det er fordi jeg har blant annet adaptogener som tema. Jeg mener så klart fortsatt at den vanlig mat er viktigst, og det er alltid det jeg selv har mest fokus på. Samtidig liker jeg å eksperimentere og teste nye ting. Jeg har brukt adaptogener litt før, men det var noe jeg hadde lyst til å sette meg litt mer inn i selv, og derfor ble dette temaet denne måneden. Om du synes det er too much… bare les, lær… også la det ligge 😉 Det kommer alltids mer «vanlig mat».

Det adaptogenet jeg har brukt mest og lengst er maca. Maca er en rotgrønnsak som ligner på en bete, og vokser under jorda i fjellene i Peru og Bolivia. Den finnes i forskjellige farger; gul, svart og hvit, som alle har litt forskjellige virkestoffer. Hvit er den vanligste, så hvis det ikke står noe på pakken så er det nok den.

Denne er kjøpt på iHerb.com

Maca er rikt på mineraler som kalsium, kalium, magnesium og jern, og inneholder også mye proteiner, fettsyrer og vitaminer.  Den er særlig kjent for å øke sexlyst, øke sædkvaliteten hos menn og fruktbarheten hos kvinner. Løøp og kjøp! Hehe neida 😉 Som adaptogen virker den balanserende på ulike systemer i kroppen. Jeg liker den energigivende og feel-good følelsen den gir.

Maca har faktisk vært klassifisert som et legemiddel og reseptbelagt i Norge de siste årene, så det har ikke vært mulig å kjøpe den her. Jeg har derfor tidligere alltid kjøpt på reise eller på iHerb (under tollgrensa). Men nå er den lovlig for alle å kjøpe igjen, og er å finne i helsekostbutikker!

Denne er fra Life helsekostbutikk (sponset)

Den blir produsert på forskjellige måter og du kan få kjøpt både rå og gelatinisert maca. Rå maca er tørket og pulverisert, så alle næringsstoffer og enzymer er intakt, inkludert de spesielle glukosinolatene (plantestoffer som blant annet finnes i kål). Den rå macaen kan være litt hard for magen for noen, så da kan gelatinisert maca være et alternativ. Da blir knollene først kokt og under trykk blir de lange, kompleskse karbohydratmolkylene fjernet slik at produktet er lettere å fordøye og næringsstoffene mer tilgjengelige. I prosessen blir imidlertid innholdet av enzymer og glukosinolater redusert.

Personlig er det først og fremst smaken som gjør at jeg kjøper den igjen og igjen. Den har en veldig sterk og spesiell smak. Noen liker den kanskje ikke, jeg syntes den var litt rar i starten, men nå digger jeg den. Smaken er ganske søt, så jeg liker å bruke den i smoothie og sunne fat bombs eller noe i den duren (kan legge ut en oppskrift på det). I det siste har jeg faktisk brukt den aller mest som en trenings-shake! Og oppskift på den kommer i neste innlegg!

Du kan ta opp til 1-3 ss maca daglig, men start med litt og øk gradvis. Og som jeg skrev HER, man har forskjellig effekt av adaptogener, og de fungerer nødvendigvis ikke likt eller like bra for alle. 

OBS: er du gravid eller går på medisiner bør du så klart snakke med lege først! Særlig de med høyt stoffskifte bør være forsiktig siden den kan virke stimulerende på skjoldbruskkjertelen. 

Noen flere som har erfaringer med maca? 


Nå skal Luca og jeg ut på en løpetur. Det er snø og overskyet her i dag, og jeg har fått en strekk eller noe sånt i skuldra, så er ikke så gira på skitur. Ellers må jeg psyke meg opp til CrossFit Open 18:3 da…  altså FOR en (umulig) økt. Haha. Mer om det når jeg har gjennomført (prøvd). God lørdag <3

2 kommentarer

  1. Hei! jeg har hørt at sideeffekter av Maca kan dere vektøkning? større pupper, rumpe osv… jeg har brukt Maca i ettpar uker nå og elsker energien den gir meg! men å oppleve disse sideeffektene er jeg absolutt ikke interessert i. Har du noen mening om dette?

    1. Maren Aasen

      Heidu! Jeg har ikke hørt om det nei, og ikke merket noe av det selv 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *