CHAGA

Klart for nytt adaptogen; CHAGA! 
Les også innleggene om adaptogener og maca.

Chagasoppen er veldig gjenkjennelig og du har sikkert sett den voksende på en bjørkestamme. Det ser ut som stammen har fått en svart kreftsvulst, og på norsk kalles chaga for kreftkjuke. Chaga kan finnes hele året, da den sitter på treet i mange år. Det vanligste er å samle soppen om høsten og i vinterhalvåret, og man trenger gjerne en øks eller sag for å få løsnet soppen fra bjørkestammen. Så tørkes den og kan trekkes som te, eller knuses til pulver.

Chaga er proppe full av gode nærings- og plantestoffer. Jeg skal ikke nevne alle, les heller mer HER. Av alle medisinske sopper har chaga trolig det største mangfoldet av medisinske egenskaper. Det er et «grounding»  adaptogen og skal særlig støtte opp mot angst, stress og nervøsitet. Den er derfor fin å ta med seg på lange flyreiser eller før en stressende dag. Soppen utgjør også den kraftigste antioksidanten som er kjent (!), og skal være styrkende på immunforsvar og krefthemmende.

Sponset produkt av Life Helsekostbutikk

FUNNY STORY!
Vi har lenge hatt en chaga voksende på bjørka i gårdsveien hjemme hos mamma og pappa. Og flere ganger har det kommet bil opp på gården og lurt på om de får lov ta ta den! Og nesten hver gang har det vært japanere! De er tydeligvis mer interessert i chaga enn oss nordmenn. Vi har ledd mye av dette og lenge snakket om å ta den selv og tørke den før noen andre stjeler den midt på natta. I går da jeg dro hjemom for å knipse bilde til dette innlegget og ta ned soppen, var den BORTE! Bare et stort svart hull var igjen! Tror du ikke noen faktisk har vært der og tatt den, uten lov! Haha. Sånn går det når man venter for lenge. Så ser du en chaga, TA DEN før det er for sent. Det er visst eksklusiv vare 😉

Aaanyways… Selv har jeg ikke så mye erfaring med chaga, annet enn at jeg har smakt det som te, av tørket chagasopp. Jeg likte smaken og syntes det smakte en blanding av mild kaffe og… skog. Også var det overraskende søtt! På helsekosten fant jeg chaga i kapsler, også er det så klart å mulig å kjøpe ferdig tørket eller pulver hvis du ikke er av typen som titt og ofte rusler rundt i bjørkeskogen på soppjakt. Men jeg tror jaggu jeg skal prøve kapslene neste gang jeg er stressa eller skal på reise.

Noen med erfainger med chaga? Plukker selv kanskje? I morgen kommer siste adaptogen, for now; reishi!

4 kommentarer

 1. Anna Julia

  Så gøy å vite litt mer om chaga! Kjøpte nettopp dette i pulverform faktisk! Jeg blandet det med vann ( i en te-sil), så brukte jeg litt kakaopulver og kokosblomssukker. Sammen med en liten dæsj mandelmelk ble det som et sunt alternativ til kakao. Anbefales! 🙂

  1. Maren Aasen

   Bra timing 😀 Ooh det var et fint tips! Takk, skal prøves 😉

 2. Chaga er jo rett og slett fantastisk. Verdens sterkeste antioksidant? Selv bjørkesaft har vært brukt opp igjen tidene. Chaga oppkonsentrerer virkestoffene i bjørken og det blir heftige saker!

  1. Maren Aasen

   Ja, kraftfulle greier 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *