GLUTENFRITT OG LAVKARBO SURDEIGSBRØD

På tide med litt skikkelig mat igjen da, etter mye piller og pulver. Det er både gøy og interessant synes jeg, men maten er og blir viktigst!

Jeg har jo bakt mitt faste surdeigsbrød i to år nå, etter akkurat samme oppskrift. Jeg spiser ikke veldig mye brød, jeg blir liksom ikke ordentlig mett eller tilfredsstilt. Men det er noen kriterier som jeg synes gjør brødet enda bedre for kroppen MIN, altså hvordan JEG føler meg etter å ha spist det. Og det er at det er 1) av surdeig, 2) lavkarbo og 3) glutenfritt. Og får jeg alle de tre i ett og samme brød… WINNIIIING!

Men det er det ofte mye frø i lavkarbobrød, som kan være tungt å fordøye og gi ubehag i magen. I korn og frø er det fytinsyre som binder seg til mineralene jern, sink og kalsium, og hindrer opptaket av disse. Men med bløtlegging eller langtidsheving med surdeig brytes frøene og fytinsyra delvis ned, så både næringsstoffene blir mer tilgjengelig, og det blir lettere å fordøye.

Jeg fikk tips om denne oppskrifta fra bloggen til Gry Hammer , så brukte den, men byttet ut rismel med mandelmel for å få den enda mer low carb. Jeg synes brødet ble kjempebra! Smaker godt, og metter godt uten å skape ubehag i magen eller gi ustabilt blodsukker.

PS: Det er gluten i surdeigsstarteren, så de med cøliaki tåler det kanskje ikke. Men mest sannsynlig går det bra for de som bare er litt gluten sensitiv.

GLUTENFRITT, LAVKARBO SURDEIGSBRØD
9,5 dl lunkent vann (ca 40 grader)
3 ts fiberhusk
2 ss surdeigstarter
1 ss lønnesirup / honning
1/2 ts havsalt
0,25 dl smeltet smør

Tilsett så:
6 dl mandelmel
1 dl knuste linfrø*
1 dl knuste gresskarkjerner*
1 dl knuste solsikkekjerner*
2,5 dl hele solsikkefrø
3 dl hele gresskarkjerner


*Du kan kjøpe ferdig knuste linfrø, men det beste er å knuse selv (f.eks. i en elektrisk kaffekvern). Når du knuser linfrø og oljen kommer i kontakt med lufta harskner den fort. Knuste frø er derfor ferskvare. Gresskarkjerner og solsikkekjerner kan knuses i blender. 

 1. Blandet alt i eltemaskinen i ca 5-10 min, eller bare med ei sleiv i en bolle.
 2. Ha røra over i en smurt brødform og sett det inn i avslått kald ovn. La brødet godgjøre seg der i ca 6-12 timer, og stek på nederste rille på 160 grader, i ca. 2 timer og 10 minutter. Men følg med når det nærmer seg, kanskje trenger du kortere eller lengre steketid, avhengig av ovn og størrelse på brødet.
 3. La brødet kjøle seg helt ned på rist før du kjærer i det. Og så er det bare å nyyte.

Du kan lage ett stort brød, eller to litt lavere som jeg gjorde. Du kan også lage rundstykker, ca. 16 stk. stekes i ca. 1t og 10min.

Nå er jeg på vei hjem igjen etter en helg i Oslo. Litt sliten etter lange dager med modelljobbing; mye venting og mye tung styling på hodet.. ehe. De som har fulgt med på instastory/snapchat skjønner ;p Så det skal bli veeeldig godt å komme hjem til Luca. Også kommer vell mandagen så alt for fort… Bare å stålsette seg! God søndags kveld <3

23 kommentarer

 1. Har så lyst å prøve dette! Lurer på om du bruker mandelmel, den fettreduserte eller finmalte mandler? 🙂

  1. Maren Aasen

   Jeg blandet siden jeg ikke hadde nok av ferdig (fettredusert) mandelmel… så kvernet litt mandler selv i tillegg. Ble ca 50/50. Tipper begge funker 🙂

 2. Lillian

  Dette så spennende ut. Fantastisk med glutenfrie oppskrifter! Har du tips til oppskrift på surdeigstarter? Aldri gjort det før men lyst til å prøve. Veldig inspirerende å følge deg Maren <3

  1. Maren Aasen

   Så koselig å høre <3 Bare google oppskrift på surdeigsstarter. Jeg har fått min, det er vell det enkleste. PS: det er gluten i surdeigsstarteren, så de med cøliaki tåler kanskje ikke. Men mest sannsynlig går det bra for de som bare er litt gluten sensitiv siden det er så lite. (Skal skrive det i innlegget).

 3. å nam! det skal jeg teste! tusentakk for delt oppskrift 🙂 Kan jeg spør hvor du har kjøpt tallerken? den var så fin 🙂 ha en god mandag 🙂

  1. Maren Aasen

   Så braaa ? Den er kjøpt på et keramikksted i Portugal. De har såå mye fint der! Takk i lige måde <3

 4. Linn Marie

  Hvor lang steketid om du lager to små i forhold til ett stort?

  1. Maren Aasen

   Det ble faktisk ca like lang tid. Jeg stekte i ca 2 timer (glemte faktisk å se på klokka når jeg startet, så ble sånn ca 😉 ) men var usikker på om de var ferdige, så stekte 10-20 min til uten form. Vet ikke om det ble så mye forskjell… det var ikke like lett å skjønne om de var ferdigstekt eller ikke som vanlig brød. Men de ble greie, så tenker ca 2 timer +/- er ok 😉

 5. Hei!

  Oppskrifta og brødet virker helt super, men 6 dl mandelmel blir veldig dyrt om man skal kjøpe fettredusert fra butikken. Noen tips til et annet alternativ eller hvor det finnes billigere? Hvor kjøper du det?

  Takk for en inspirerende blogg <3

  1. Maren Aasen

   SÅ braa 😀 Ja mandelmel er dyrt. Jeg hadde ikke nok, så malte opp mandler selv til mel. Knuste de i foodprosessor. Så ble ca 50/50 kjøpt og hjellemaget mandelmel. Kunne sikkert laget alt selv, da blir det vell litt billigere 🙂 Evt. bruke annet type mel. Det var egentlig halvparten rismel som stod i oppskriften. Tipper det er billigere. Jeg brukte kun mandel fordi jeg ville ha det helt lavkarbo, men du kan helt fint bruke rismel også 🙂

 6. Ingeborg

  Hei, jeg tar nå tarmtabletter/ urter , som heter candaway. Har startet på dem siden har fått påvist intoleranse for en rekke matvarer. Urtetablettene skal hjelpe å få vekk candida i tarmfloraen. føler symptomene mine på intoleranse har blitt enda verre eller kommet tilbake igjen etter jeg startet på dem. Er dette normalt?

  1. Maren Aasen

   Hei 🙂 Når candidaen dør og renses ut er det normalt at man kan få en såkalt «die off effekt», som kan gi symptomer ja, og du kan føle deg dårligere før det blir bedre 🙂

 7. Sidsel kvitvik

  Hei! Bløtlegger du frøene før du maler dem?

  1. Maren Aasen

   Hei du! Maler de før jeg bløtlegger 🙂

   1. Sidsel kvitvik

    Hvor lang tid da? Tusen takk for svar! Skal gå i gang med å lage min egen surdeigstarter nå og teste din oppskrift på brød! ?

   2. Maren Aasen

    Nei beklager, disse bløtla jeg faktisk ikke. Knuste og hadde de rett i røra. Røra står jo å fermenterer/hever med surdeigen i mange timer (f.esk. over natta), så da blir frøene brutt ned samtidig 🙂 Men du kan så klart bløtlegge de noen timer først i tillegg om du vil det. 6-12 timer..

 8. Sidsel kvitvik

  Aha! Skjønner! Thanks?

 9. Trond Torkildsen

  Tusen takk for spennende oppskrift. 🙂
  Lurer på om sirup/honning brukes kun for smaksetting eller om det har annen funksjon i deigen? Tenkte å eventuelt erstatte det med sukrin/tagatesse hvis det kun er for smaken sin skyld.
  På forhånd takk for svar. 🙂

  1. Maren Aasen

   Bare hyggelig 🙂 Det er for å få ekstra futt i bakteriene i surdeigen, de liker sukker. Hvis du baker med surdeig er det derfor fint med litt honning eller lignende i, men du kan ta mindre enn det som står. Og kanskje går det fint uten også, jeg har ikke testet. Prøver du altså uten trenger du ikke å tilsette sukrin/tagatesse for smakens skyld.

 10. Katrin Sørensen

  Hei prøvde å lage brødet men ble mislykket . Det står 2 timer og 10 min. Det gjelder kanskje for det store brødet hadde røren fordelt i 2 mindre former. Brødet var litt for stekt på utsiden selv om stekte det 15 min kortere tid enn det stod i oppskrift. Det var rått inni så lurer på om jeg enten hadde for mye vann ( brukte hjemmelagd mandelmel med skall så kanskje det ikke trekker til seg så mye vann. ) eller at det skulle ha hevet mer før det stekte . Jeg lot brødet stå å godgjøre seg i 9 timer men hadde bare tett lokk de 4 siste timene da jeg kom på at det pga. surdeigen ikke ville heve uten at det var tett. Bruker du å legge noe over formene når de godgjøre seg ? Mvh. Katrin

  1. Maren Aasen

   Heisann 🙂 Jeg brukte også mandelmel, så det skal gå fint. Men har erfart selv med mine vanlige surdeigsbrød at hvis jeg har litt for lite mel så deigen blir for klissete, da blir den rå inni, uansett hvor mye jeg steker. Så prøve med litt mer mel du 😉 Tror ikke hevinga skal ha noe å si. Legger et håndkle over bare.

 11. Katrin Sørensen

  En ting til nå som deigen inni er rå kan jeg blande innmaten med litt gjær for å prøve å steke igjen ? Vil det fortsatt da ha surdeig egenskapene inntaket ?

  1. Maren Aasen

   Ville heller prøvd å blande med mere mel da, men vet ikke om resultatet kommer til å bli bra.. ;p

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *