NATURLIG SYKLUS OG PREVENSJON

Jeg har skrevet litt om dette før men får fortsatt spørsmål om det så tenkte det var fint å ta det opp igjen…. det med naturlig prevensjon, menssyklus osv. Litt girl talk rett og slett. 

(Jeg kommer ikke til å skrive eller kommentere om de forskjellige typer prevensjon, rett og slett fordi jeg ikke har nok kunnskap eller erfaring om det). 

Bilder fra shoot med Be Embraced


Naturlig syklus

Selv sluttet jeg på p-pillen for snart 6 år siden, da jeg ble sammen med Luca, og ønsket å få tilbake min naturlige syklus. Det er mange fordeler med å lære og kjenne sin naturlige syklus, og det skal jeg kommer mer inn på de neste dagene. Vi snakker humør, energi, selvtillit, ernæring, trening osv.

Det tok faktisk nesten 6 måneder før jeg fikk mensen tilbake, og minst ett år før syklusen var stabil. P-pillen har kunstig progesteron. Det stopper kroppens egen produksjon, og det hindrer egget i å løsne. Når man slutter å gå på p-pillen etter mange år, skjønner ikke kroppen helt hva som skjer når den plutselig må begynne å produsere progestron selv. Lavt progesteron kan gi humørsvingninger, hovne bryster, oppblåsthet, mellomblødninger osv. Dette kan altså ta litt tid å få i balanse igjen.

For meg ordnet det seg av seg selv, med litt tid, og siden har jeg brukt en app som heter Natural Cycles, hvor jeg registrerer når jeg har mensen, i tillegg til å hver morgen (eller så ofte som mulig hvertfall) måler kroppstemperaturen med et termometer, og registrerer tallene i appen. Kroppstemperaturen varierer nemlig etter hormonene i syklusen. For eksempel etter eggløsningen når progesteron skilles ut, øker kroppstempersturen, og appen kan på denne måten skjønne syklusen din.

Etter ca. 3 måneder med registrering begynner appen å ha ganske kontroll på syklusen, og det er røde og grønne dager i forhold til når eggløsning er. Dette er jo så klart ikke 100% sikkert, men hvis kroppen får lov å komme inn i sin naturlige syklus, skal man klare å ha litt oversikt over når man kan bli gravid og ikke. Man kan faktisk ikke bli gravid 24/7 året rundt 😉 Om du vil være enda mer sikker kan du ta eggløsningstester rundt de dagene du tror du skal ha eggløsning. Slike tester får du kjøpt på apoteket. Det finnes andre apper også så klart, men de har jeg ikke prøvd. Life er én app, og MyFlo ser også veldig bra ut!

For noen er kanskje dette mest stress, og det vil være bedre med annen prevensjon, og det er helt OK. Men det jeg jeg synes er litt dumt er at man ikke lærer mer om akkurat dette allerede på barne- og ungdomsskolen? Til og med jenter på min alder vet ingenting om syklusen sin, fordi de har gått på p-piller eller annen kunstig prevensjon i alle år. Hadde vi visst mer, og vært tryggere på hvordan ting faktisk fungerer i kroppen vår, hadde vi kanskje ikke hoppet på kunstig prevensjon med EN gang vi fikk mensen, bare fordi alle andre gjorde det, og vi ikke visste bedre…

Jeg mener IKKE at det er noe galt med kunstig prevensjon!! Som sagt, for mange er nok dette mindre stress, og en bedre løsning. Noen blir kanskje ikke påvirket av disse hormonene i så stor grad heller. Men jeg er i alle fall veldig glad for at jeg lot kroppen komme tilbake til den naturlige syklusen. Jeg har lært å kjenne kroppen bedre, og har muligheten til å prøve å synkronisere livet mitt mer med syklusen. Det høres kanskje heeelt nørd ut, men det er faktisk veldig nyttig, og er det jeg skal skrive litt mer om de neste dagene, så følg med 🙂

14 kommentarer

 1. Veldig interessant, Maren! Gleder meg til mer!

  1. Maren Aasen

   Så bra! Og enig 😀

 2. Veldig bra! Jeg visste ikke at dette var mulig før enn for kanskje et år siden. For oss jenter er det gull å kjenne syklusen sin, så vet man når man er sliten, litt sår og lei eller kan «gå i taket» av ikke noe.. Bra tema, gleder meg til mer info?
  Sluttet selv på p-pillen etter mange års bruk og det tok lang tid før kroppen ble normal igjen. Ha en fin dag?

  1. Maren Aasen

   Nettopp! Akkurat dette jeg vil få frem 🙂 Bra! <3

 3. Rokaya Hossainali

  Hei Maren,
  Takk for at du tar dette opp. Veldig viktig tema. Jeg har brukt p-piller i mange år og har sluttet å bruke det i desember i fjor. Kjenner at jeg har gått opp i vekt og har humørsvingninger i de siste. Vet du om det er naturlig? Uansett, jeg ble overrasket over hvor enkelt det er å bruke naturlige prevensjonmetoder uten hormoner. Jeg bruker en app som heter my calender tror jeg, og den er jeg fornøyd med.

  1. Maren Aasen

   Så bra 🙂 Ja, det kan være normalt siden hormonene er ute av balanse og det kan ta tid før ting er på plass igjen. Blodsukkerstabilt kosthold er bl.a. viktig da. Mye svingninger i blodsukkeret er med å forstyrre endre hormoner.

 4. Kristiane

  Så flott at du har funnet noe som fungerer for deg. Det er viktig, men jeg synes det er en uting at bloggere skal reklamere for dette. Prevensjon er et helsefaglig felt og hver enkelt burde ha en samtal om dette med helsepersonell. Du kunne gjerne skrevet et innlegg om at å kjenne kroppen og syklusen er bra, men du trenger ikke nevne appene. Du vet for lite om prevensjon, statistikk og tendenser i samfunnet generelt når det gjelder dette.

  1. Maren Aasen

   Svarte jo deg på snapp men kan skrive her også; at jeg gjorde det ganske tydelig at jeg IKKE er i mot prevensjon, og at info om akkurat det får man lett! Info om at det finnes andre alternativer derimot, det er det vanskelig å finne, og derfor viktig at jeg og andre skriver om det! Så ikke enig med deg der. Men vi ble vell enige om at ja, snakk så klart med lege/helsesøster først!! Og at vi må lære kroppen vår å kjenne, og ikke være så strenge mot oss selv… som var poenget i snappene og det neste blogginnlegget jeg la ut i dag ?❤️

 5. Gått på ppiller i 8 år. Ble singel, og slutta på ppillen for en mnd siden. Det tok presis 29 dager før jeg fikk tilbake mensen min (ikke forventa! Jeg trodde det skulle ta litt tid mtp alle hormonene..) så jeg er fornøyd med det!

  Det med denne appen, virker litt interessant, men hvis man er veldig fruktbar (ligger i familien min, mamma fikk barn når hun var 42 liksom), kan man virkelig stole på det? Syns det er veldig bra du tar opp dette! For det er ikke mange plasser man finner erfaringer om slikt føler jeg 🙂

  1. Maren Aasen

   Så bra! 🙂 For det første bør syklusen komme skikkelig tilbake i rytme, så du er sikker på hvor lang den er, og det må registreres i noen måneder før man kan være sikre på de sikre og usikre dagene. Også vet man jo at sædcellen kan overleve opptil 5-6 døgn inni kroppen til kvinnen, og egget kan overleve opptil to døgn. Så man må så klart være forsiktig rundt dagene ved eggløsning, ikke bare akkurat den dagen. Kondom er så klart da å anbefale. Du kan også ta eggløsningstest (kjøpes på apoteket) for å sjekke at det stemmer når du tror du har eggløsning 🙂

 6. Linda M

  Har brukt p-sprøyte i så mange år at jeg ikke husker hvordan det var å ha mensen en gang, men tviler på at bruk av naturlig prevensjon er noe for meg heller. Har du noen tanker om annen type (hormonfri) prevensjon? er det kun kobberspiral og kondom?

  1. Maren Aasen

   Men hvis det fungerer fint for deg er det vell bare å fortsette 🙂 Som jeg skriver i innlegget; jeg har ikke nok kunnskap eller erfaring om de andre forskjellige typer prevensjon, så vil ikke uttale meg om det. Det må du snakke med helsepersonell om 🙂

 7. Dette er kanskje veldig personlig, men har du og Luca kun sex på de «sikre» dagene? Eller bruker dere kondom på de «usikre» dagene? Synes det høres stress ut å planlegge sex

  1. Maren Aasen

   Planlegger ikke noe nei 🙂 Men «hopper av i svingen» når det begynner å bli usikkert, og kondom ved eggløsning. Har gjort det sånn i 5 år nå, aldri vært noe stress med det. Men så har vi jo vært i et veldig sikkert forhold og da, så aldri tenkt at det hadde vært krise om jeg ble gravid… og det letter kanskje litt stressen ved det. Det viktigste er nok å finne det som fungerer best for deg og din situasjon, uten at det blir bare stress 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *