TREN, SPIS OG LEV ETTER SYKLUSEN

Hallooo håper dere har hatt en magisk påske! Påsken min ble ikke helt som jeg hadde sett for meg. Jeg hadde planer om å få gjort unn litt kjedelig regnskap, litt vårrydding, gjort klart blogginnlegg og filmet masse til vloggen. I tillegg til å så klart gått masse på ski, strikke og øve portugisisk. Vell, jeg ble syk jeg… så har ikke fått gjort noe av det. Kun vekslet på å ligge ute i sola å strikke, eller på sofaen å se serier og filmer. Ikke akkurat drømmepåska. Har ikke hatt ork til å åpne mac´en en eneste gang hele påska. Men har i alle fall fått en del sol, vært med venner og familie, stikket og hørt lydbok. (Kan anbefale «En Liste For Livet» på Storytel, veldig fin!). Heldigvis er det enda mye vår og fine forhold på fjellet igjen, så satser på å få tatt igjen skiturer i sola senere.


Nå føler jeg meg heldigvis litt bedre igjen, så her kommer endelig det litt forsinkede innlegget om hvordan synkronisere livet med syklusen din! Jeg valgte å slå det sammen til ett innlegg.. syntes det ble mer oversiktlig da. Sååå advarsel; litt lengre innlegg denne gangen.

Bilde fra shoot for Run&Relax ss18

Husk, alt dette er jo så klart individuelt. Vi kjenner det ikke på samme måte, noen blir mer påvirket enn andre, og kanskje er det forskjellig fra måned til måned. Men på grunn av hormonene som øker og synker, er det typiske ting som går igjen når det gjelder både kropp, energi og det mentale.

TRENING
Fra dagene før mensen (siste del av lutealfasen) og de første dagene med mensen har man gjerne litt smerter, føler seg oppblåst og ekstra trøtt og mindre energi. Det frister kanskje ikke med trening nå. Trening vil lette PMS-symptomer, så det er lurt å bevege seg litt, men det er ikke nødvendigvis nå du trenger å legge inn den hardeste styrkeøkta eller intervalløkta. Planlegg heller litt roligere trening her. Yoga, gå tur, lettere styrke osv.

De neste to ukene etter mensen derimot, i follikelfasen, er en perfekt tid for de harde øktene. Nå føler du deg mer opplagt, sterkere og har gjerne bedre selvtillit. Prøv en ny aktivitet, en ny pers på styrkerommet, avtal intervalløkt med ei venninne, legg inn en ekstra økt i i uka..

Utnytt denne energien og motivasjonen så lenge den varer. For etter eggløsning er du over i lutealfasen igjen, og etter hvert vil gjerne både energi, styrke og motivasjon synke, jo nærmere du kommer mensen.

Personlig kan jeg ikke si at jeg planlegger treningen min etter dette, men heller at jeg passer på å utnytte energien i den gode perioden, og trener mer og hardere da. Også når den litt dårligere perioden kommer, har jeg i bakhodet hvorfor det skjer, godtar det og roer litt ned, i stedet for å bli skuffet eller prøve å presse meg til noe som ikke kommer til å funke så bra. 

MENTALT / SOSIALT
Rundt mensen med alle plager som evt. kommer med, frister det som regel mest å bare legge seg under dyna og bli der. Mindre selvtillit, mindre lyst til å være sosial, mindre effektiv og kreativ på jobb. Mens de neste to ukene etter mensen er selvtilliten på topp, huden er finere, magen flatere, mer motivasjon til… alt. Det er lettere å si ja og stille opp på ting, ta en telefon du har kviet deg for å ta osv. Egentlig burde vi jo lagt inn alle avtaler, møter og sosialt her 😉 Også legge inn litt ekstra egentid, kjærestetid, hjemmespa, filmkos osv. i den litt kjipere perioden.

Jeg merker godt at lysten på livet sånn generelt er aller best i follikelfasen og starten på lutealfasen, før dagene gradvis kan bli litt tyngre når det nærmer seg mensen. Så klart er det ikke hver måned jeg merker så stor forskjell, men det er alltid lettere å f.eks. skulle snappe, blogge, filme, stille på fotoshoots og sosiale ting i den gode perioden. 

Bilde fra My Moontime

KOSTHOLD
Denne er vell den jeg synes er vanskeligst å… skjønne seg på. Jeg har lest mye forskjellig om hvordan man bør spise for å best mulig følge syklusen. Og noen lister er veldig spesifikke, med den og den matvaren i de fire forskjellige fasene. Det har sikkert noe for seg, men for min del blir det for spesifikt og… for mye å tenke på rett og slett. Det jeg selv merker er at det er såå mye lettere å spise sunt og være kreativ i matveien i ukene etter mensen, mens i dagene før mensen og når jeg har mensen har jeg mindre matlyst, eller mer lyst på søtt og kosemat. Det henger jo gjerne sammen med mindre energi, og hormoner i sving. Personlig følger jeg intensjonen her; utnytter den gode perioden med masse sunn og bra mat, også ikke nødvendigvis spiser drittmat når mensen nærmer seg, men kanskje lager litt mer sånn typisk kosemat da, taco, pizza, pannekaker, mer sunne desserter og snacks osv. Egentlig er det jo nettopp i denne perioden at det er ekstra viktig å tenke på stabilt blodsukker, for å holde energi og hormoner mest mulig i sjakk. Samtidig er det lov å kose seg litt ekstra her.

Avslutningsvis vil jeg si at poenget med dette er ikke å følge syklusen sin slavisk. Men det jeg prøver å få frem, er at vi jenter må være litt snillere med oss selv, særlig i visse perioder. Vi ER mye hormoner, så dagene, ukene, og månedene er ikke like. Vi har gode perioder og dårlige perioder, og vi gjør det så mye lettere for oss selv om vi bare med en gang godtar det, og gjør det beste ut av de dårlige dagene, i stedet for å være sinte på oss selv for det <3

Kilde/inspirasjon: WOMAN CODE – Perfect Your Cycle, Amplify Your Fertility, Supercharge Your Sex Drive, and Become a Power Source

4 kommentarer

 1. Super-interessant innlegg! Du er så flink!

  1. Maren Aasen

   Så bra du synes det! Takk ☺️

 2. Hannah Lina

  Spennende innlegg! Har du noen flere gode tips til feks treningsøkter i de ulike fasene eller mattips?

  1. Maren Aasen

   Så bra du synes det 🙂 Hmm la meg gruble litt på den så skal jeg vell komme opp med et innlegg med litt forslag på det! Takk for spørsmål <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *