DERFOR BØR DU VELGE NATURLIG HUDPLEIE

«Naturlig» hud- og kroppspleie skulle jo være et tema på bloggen denne måneden. Jeg synes ordet naturlig kan være litt vanskelig å bruke… eller oppbrukt kanskje? Uansett… det som menes er jo i grunn hudpleie og sminke som har en mest mulig ren ingredienseliste, uten miljøgifter og unødvendige og skadelige stoffer i seg. Akkurat som i mat. For huden er tross alt vårt største organ, og det vi smører på den tas opp og går inn i blodet. Så ville du ikke spist det, bør du vel ikke smøre eller spraye det på kroppen heller?

Og tenkt så mye vi smører og sprayer på kroppen i løpet av et år? Såper, kremer, shampoo, balsam, tørrshampoo, hårspary, hårfarge, selvbruning, solkrem, sminke, parfymer, tannkrem, tannbleking… i tillegg til alt det andre i huset; vaskemiddel til klær, sengeklær, kopper og kar, og diverse vaskesprayer og godlukter…  ææææh, man får litt panikk av å tenke på det?

Men om man er tryggere på at de produktene man velger ikke er fulle av unødvendige stoffer og kjemikalier, så føles det mye bedre! Men hvordan vet man det? Man må jo ha ganske peil for å skjønne alle navn og ingredienser. Ukjente rare ord i ingredienselista kan like så godt være noe helt naturlig og ufarlig. Jeg har ikke peil i alle fall, men har blitt veldig nøye på hvilke merker og butikker jeg kjøper fra, sånn at jeg i alle fall kan føle meg litt tryggere.

Anbefaler deg å lese dette innlegget til Anja Stang:
Inneholder sminken din en coctail av miljøgifter og mikroplast? 

«Vel visste jeg at konvensjonell sminke inneholder mye rart, men at et bestselgende produkt fra et merke som markedsfører seg som trygt og rent inneholder mer miljøgifter enn brannskum? Se, det visste jeg ikke». 

«Produktet som scoret dårligst i testen var Cliniques bestselgende foundation, som faktisk inneholder 100 ganger mer fluorkarboner enn EUs nye grenseverdier vil tillate. Og åtte ganger mer enn det høyeste nivået som har blitt funnet i brannskum». 

Også om Body Shop, som hevder at de skal «berike mennesker så vel som naturen, dens økosystemer og ressurser»:

«I tillegg til 19 ulike fluorkarboner, inneholder flere av produktene andre miljøgifter som siloksaner og mikroplast. Spesielt sistnevnte kjenner vi godt skadevirkningene av, både på huden og i havet». 

Ehm ja…  som sagt er det vanskelig for mannen i gata å vite hva som er trygt. Men videre kommer Anja med noen råd som kan gjøre det lettere…

Dette kan du selv gjøre for å unngå tikkende bomber i ansiktet:

  • Bruk forbrukermakten og støtt økologiske parfymerier som kun fører naturlige og rene produkter. Noen favoritter: Gimle Økologiske Parfymeri, PureYou (tidligere PureSkin), Clean Living og Green Spirit. Du kan også få gode anbefalinger i helsekostbutikker som Røtter og Life.
    Også vil jeg (Maren) legge til nettbutikken SkinLove som jeg har fått testet produkter fra. Noen favoritter fra de kommer på bloggen i morgen 🙂
  • Let etter økologiske sertifiseringer og Svanemerkede produkter i hyllene.
  • Se etter miljøgifter på emballasjen: Styr unna produkter som inneholder stoffnavn som PTFE, Polytef, Perfluoro og Polyfluoro.
  • Inneholder produktet mikroplast? Se etter ingredienser som polyetylen, polypropylen, polyetylentereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon.
  • Til slutt: Bruk appen Dyretestet? for å sjekke om et merke tester på dyr eller ikke. Det er rett og slett skikkelig dårlig karma, og heldigvis forbudt i EU.

Selv har jeg i løpet av de siste årene byttet til mer naturlig/renere: shampoo, balsam, deodorant, tannkrem, kroppsolje og skrubb, alt av ansiktspleie, neglelakker, vippe-/brynserum, hårkurer, noe sminke, og bruker lite parfyme rett på huden. Jeg er langt i fra hysterisk, men siden det stadig kommer nye gode produkter og butikker, er det det jo bare en fryd å bytte ut! Og noe lager enkelt jeg selv, med oljer. More about that…

I morgen kommer tips til noen nydelige produkter som jeg har fått teste fra SkinLove.no, så følg med!

Tenker dere på hva dere smører og sprayer på dere? 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *