PORTUGAL TIPS

Siden Luca har vokst opp i Portugal, og mammaen hans, Lis, bor der, har jeg vært der ca tre ganger i året de siste 6 årene. Andre som skal reise dit spør derfor ofte om tips til what to do and where to go. Jeg har en liten liste over plasser og ting jeg synes er verdt å sjekke ut, så deler den med dere her + litt andre praktiske spørsmål jeg ofte får..

Flyplass og leiebil:

Vi er for det meste enten i Algarve (sør), da flyr vi til Faro, eller i Lisboa-området (da flyr vi til Lisboa), eller kjører litt mellom. For det er ikke mer enn en 3-4 timer biltur mellom disse plassene, så har du nok tid, anbefaler jeg å leie bil og sjekke ut begge! Skal du bare være i Algarve, er det helt klart verdt å leie bil. Skal du bare en weekend til Lisboa, trenger du ikke bil. Men det er også fine plasser å sjekke ut 20-30 min fra Lisboa, og da er det verdt å leie bil likevel.

Typisk Portugisisk:
Fado, Portugisisk tradisjonell musikk som man kan høre live noen steder i Lisboa.
Pastel de Nata, små kaker som du finner i stort sett alle kaffeer, må smakes!
Alfarrobakake! Min favoritt. Carrob på engelsk, johannsebrød på norsk, og kalles Algarves kakao.
Medronho – Portugisisk sprit. For de aller tøffeste….
Fiken. SÅ gode fiken. Både ferske og tørkede. Og mandler for den del!

ALGARVE

Tavira: Koselig og idyllisk liten by, 20 min fra spanskegrensa. Her har Luca vokst opp, Lis bor her, så vi tilbringer alltid noen dager her, og dette er den plassen jeg finner aller mest ro. Ta en tur opp til borgen/festningen som ligger midt i byen, ta båt ut til øya, Ilha de Tavira, og en tur til fossen. Maten i Tavira er helt fantastisk! En favorittrestaurant er Aquasul, og goat cheese salaten er verdt å bestille! Vi må ALLTID dele en (eller flere) av den som forrett. Er du kunstinteressert kan du også stikke innom atelieret til Lis som maler helt nydelige bilder!

Fossen i Tavira
Tavira
Tavira
Tavira
Tavira
Tavira

Lagos: Litt større, men også koselig by som ligger på vestkysten. Her er plassen for party i Algarve, i tillegg til litt mer typiske turistiske gater med butikker, restauranter og kafeer. Byen ligger også rett ved strand og fine klipper og grotter! Her er det verdt å bli med på kanopadling eller stand-up padle i grottene!

Lagos
I grottene i Lagos

Sagres: Sagres er plassen å dra til om du vil surfe. Selve byen er en liten surfeby, med rå natur, bratte klipper og ofte mye vind. I områdene rundt Sagres er det uendelige valg av lange hvite strender og de beste surfe-spottene du kan tenke deg! Noen er avmerket på kart, mens andre må man spørre seg frem etter. En fin plass å starte er Amado Beach, og da bør man samtidig spise burger på Microbar, eller pizza på Pizza Pazza. Andre fine strender både for surf og sol er Cordoama og Zavial + maaange mange fler. Ta også turen ut til fyrtårnet i Sagres som er ett av Europas vestligste punkt, gjerne for å se sola gå ned i havet. Jeg drar også alltid innom Potteria (det er to store i området, jeg liker den i Raposeira best), og kjøper med noe nydelig og billig keramikk! Noen tips til surf- og yogakurs: vel, det florerer jo av dette, men vi kjenner i alle fall godt til de som driver disse: Freeride Surfschool (har selv jobbet der), Algarve Surf School, Chicks On Waves (for jenter), Pure Flow Motion, og Mekayoga. De to siste har mest fokus på yoga.

Cordoama Beach
Arrifana
Microbar
Alfarrobakake på Microbar
Frida på Zavial
Bordeira
Amado
Fyrtånet i Sagres; Cabo de Sào Vicente (Verdens Ende)
Fyrtånet i Sagres; Cabo de Sào Vicente (Verdens Ende)

LISBOA

Lisboa: Hovedstaden, en stilig by med mye kultur, shopping, party, festivaler, konsert og ting som skjer hele tiden. Her kan man lett slå i hjel noen dager bare ved å vandre rundt og bli med på det som skjer. På sommeren pleier det å være gratiskonserter i forskjellige parker hver søndag; Out Jazz. De bytter på hvilke parker det skjer i. Festivaler; Nos Alive i juli (kommersiell og rock), og Lisb-On i september (jazz og elektronikk). Vi har vært på begge flere ganger. Ellers må man sjekke ut en av de flere utsiktsplassene (miradouro) i Lisboa for et overblikk over byen. Og ta en tur til Bairro Alto på kvelden; en bargate med bra liv, men også gode restauranter. Er du en partyløve kan du starte i Bairro Alto, også i 2-3 tida (ja, det starter så sent), gå videre til LUX, en stor nattklubb med tre etasjer, der du kan danse til soloppgang (done that). Live Fado kan du høre i restauranter i bydelen Alfama, og på Pasteis de Belém får du Lisboas mest berømte Pastel De Nata. Her er det alltid lang kø ut i gata, og de kan være likeså gode på hvilken som helst annen kafé.

Sintra: Ca. 30 min kjøretur fra Lisboa. Grønn, frodig og vakker liten landsby og område. Fine strender, og ikke minst slottet! Google it sier jeg bare. Det er en fin gåtur opp til dette eventyrslottet!

Ericeira: Sjarmerende surfeby 30 min fra Lisboa som er verdt å ta turen til om du har tid, bare for å se, spise, for å surfe eller bare ligge på stranda. Eller bo her, og heller ta en dagstur til Lisboa. Her er også de norsk/svenske Lapoint-campene som mange sikkert kjenner til, så mange fra Skandinavia drar hit (og vi har en drøm om å flytte hit en vakker dag).

Ribeira, Ericeira
Ericeira

NORDOVER

Det var vel det viktigste etter min mening. Men om du vil kjøre lengre nord, kan man stoppe innom Peniche, Nasaré (her blir det stadig tatt ny verdensrekord i å surfe de største bølgene). Også Porto da, enda lengre nord, en by med gamle gater og bygninger. Synes ikke stranda er så fin her (den ene jeg har vært på), men byen er veldig sjarmerende. Ellers noe vi aldri har gjort, men som jeg vil gjøre en dag; dra på vinsmaking på en vingård. Her har jeg ikke noe anbefalinger, så det nok best å bare google.

BO

Jeg har ikke så mye bo-tips heller dessverre, siden vi alltid bor hos familie og venner. Men kan i det minste nevne Lapoint i Ericeira, Algarve Surf School i Algarve (Lagos og Sagres), og The Shelter i Lagos. Dette er for de som er interessert i surf camp life, bli kjent med og bo med andre fra hele verden. Vil man heller ha et (super)fint hotell; sjekk ut Memmo Baliera i Sagres!! Ellers er det vel bare å sjekke hotels.com, airBbB osv.

Yaas det var mine tips… og Portugal har SÅ mye mer å by på også! Anbefaler en tur dit om du ikke har vært der før, og spør gjerne om det er noe du lurer på :)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *