SLIK FIKSER DU FORDØYELSEN DIN

I siste innlegg skrev jeg om hvordan jeg «fisket» fordøyelsen min, også er det sikkert mange som lurer på hvor de skal starte for å gjøre det samme? Eller, jeg VET at det er mange som lurer på det, for jeg får nemlig ofte spørsmål om det, på snap, insta, facebook…  Historier om oppblåste mager, smerter, halsbrann, utslett etter å spist diverse mat ooosv, og om jeg har tips til hva de kan gjøre.

Jeg skulle så gjerne hatt et enkelt fasitsvar å komme med da, men det er akkurat det som er så vanskelig, at fordøyelsesplager og andre plager som er knyttet til fordøyelsen (uten at vi kanskje vet det) kan det være så mange forskjellige årsaker til det. Og det er UMULIG for meg å vite eller svare på bare ved et spørsmål over snapchat. Jeg har jo ingen som helst bakgrunnsinfo om den som spør sin situasjon.

Men her er noen ting som KAN være årsaken, som jeg uansett ville fått sjekket opp i, pluss noen tiltak som generelt sett ofte vil være til hjelp…

Kollagenrik kraft er gull for fordøyelsen
 1. Eliminasjonsdiett! Det er ikke tvil om at det er NOE mat som irriterer fordøyelsen og immunforsvaret ditt. Kutt ut de typisk irritasjonsmatvarene eller de du har misstanke om at det kan være, i 3-4 uker. HELT! Ikke halvveis… da blir du ikke noe klokere. For eksempel alt av melkeprodukter og gluten. Andre ting som kan testes er sukker, gjær, soya, og evt. andre ting du selv mistenker. Kjenn godt etter disse ukene hvordan kroppen reagerer. Føler du deg bedre? Da er det et tegn på at det er noe av dette du ikke tåler så godt. Etter de 3-4 ukene kan du gradvis begynne å introdusere én og én matvare for å se hvordan du reagerer. Start med det du tror er minst sjanse for at du ikke tåler. F.eks. om du har tatt bort melk og gluten, prøv å spise litt gluten igjen en dag, også vent 2-3 dager for å se om du får noe reaksjon. Hvis det går bra kan du introdusere neste matvare. Om kroppen din hele tiden blir utsatt for mat du ikke tåler så godt, blir immunforvaret litt «hemmet» og du merker ikke gå godt reaksjonene. Men om du kutter ut den maten i noen uker, for så å introdusere igjen, kan du kjenne stor forskjell.
 2. Ta en intoleransetest om du ikke orker å teste selv, eller ikke klarte å få noe skikkelig svar fra eliminasjonsdietten. (Send meg en mail om du vil ha tips til hvem du kan stole på; post@marenaasen.no)
 3. Når du har funnet ut hvilke matvarer du bør holde deg unna, er det mange som bare slår seg til ro med det… ok da skal jeg ikke spise gluten resten av livet, men ellers fortsetter jeg som før. Neeeei! Det er jo nettopp NÅ den viktigste jobben starter; å få orden på fordøyelsen igjen! Og kanskje kan du spise den maten igjen, om noen måneder, eller år, hvis du er tålmodig. Ref. forrige innlegg!
 4. Så er det tilskudd… da anbefaler definitivt å få veiledning av en fagkyndig, for dette er ikke enkelt å komme til bunns i helt selv. Men jeg kan uansett nevnte at typiske ting å sjekke opp/tilføre er; enzymer, magesyrestimulerende og probiotika. Alle disse er kjempeviktige for at maten effektivt skal kunne fordøyes og nyttiggjøres. Glutamin er også næring til tarmslimhinnen, og kan være verdt å prøve.
 5. MAT og måltider:
  – Fermentert mat (kombucha, kimchi, sauerkraft, kefir, yoghurt.. lag gjerne selv, eller sørg for at det ikke er pasteurisert eller full av sukker hvis du kjøper). Noen oppskrifter HER og film HER.- Kraft! Kok kraft på bein, bruk i matlaging eller aller best; drikk som varm buljong! Dette er virkelig smøring og næring for tarmen og hele kroppen.
  – Spis mindre sukker, raske karbohydrater og bearbeidet mat. Mer fett, og ren, naturlig mat laget fra bunnen.
  – Bruk kollagenpulver i kaffe, te, smoothies, grøt osv. Dette er også god næring for tarmen. Jeg bruker DENNE (rabattkode RGC867)
  – Spis gode, fettrike måltider så du blir mett, og holder deg mett lenge. Da kan du gi fordøyelsen en god PAUSE mellom måltider, i stedet for å gå å småsnackse og spise små mellommåltider hele tiden.
  – Stress ned, ro ned, og sitt ned når du spiser! Kjempeviktiiiiiig for at fordøyelsen skal få ro til gjøre jobben sin. Dette hører i grunn med til forrige punkt… vi har blitt så avhengige av «mat på farten», snacks, barer og mellommåltider. Ahhrrrrg. Dette er en uting mener jeg… (men mer om det i et senere innlegg).
  – Ikke drikk mye til måltidet. La fordøyelsen få gjøre jobben. Magesyre, enzymer osv. jobber best uten at du heller innpå mengeder vann eller annen drikke. Drikk heller godt med vann MELLOM måltider.

Så om jeg ikke har noe konkret svar til deg som vil løse dine problemer, så har du noe å starte med her. Som sagt, anbefaler å få hjelp av noen som faktisk jobber med akkurat dette, (lurt å ta en tur til fastlegen for å utelukke alvorlige sykdommer, men husk at fastlegen jobber ikke med kosthold og fordøyelse, så her må du selv gjøre en research for å finne riktig person. Spør meg gjerne om tips). Men som du ser er det også mye du kan gjøre selv <3

4 kommentarer

 1. Hei Maren :) Har du tips til gode fettkilder?? Skal prøve en periode nå med lite karbohydrater og mer fett, men syns det fort blir litt ensformig for det ender som regel opp med noe kjøtt, grønnsaker og avocado både til lunsj og til kvelds.. så hva er dine beste tips til gode fettkilder? Jeg gjør dette fordi jeg ble anbefalt å prøve da jeg sliter litt med overvekt, så trenger tips!! ellers er jeg veldig glad i bloggen din, kjempefin inspirasjon.

  1. Maren Aasen

   Hei Hilde! Tusen takk for fine ord :D Så fint at du finner inspo her! Gode kilder fet kjøtt og fisk (makrell, laks, sardiner..), olivenolje, kokosolje, avokado, kokosmelk, mandelmelk, helfete melkeprodukter, nøtter og frø, lavkarbobrød og knekkebrød (google oppskrifter), meierismør, majones/aioli, salat med dressing, egg, MCT-olje…
   De fleste av mine oppskrifter er lav karbo og godt med fett i, så se litt i kategorien oppskrifter. Vurderer å lage en egen kategori for lavkarbo/ketogent etter hvert ;)

 2. Christina

  Hei☺Tusen takk for at du deler så mye bra på bloggen din. Jeg lurer bare på hvilken type enzymer du kan anbefale?

  1. Maren Aasen

   :) <3 F.eks. disse:
   http://supershift.no/superzym-1-bredspektret/ (helsekosten har i alle fall disse)
   https://no.iherb.com/pr/Now-Foods-Super-Enzymes-180-Capsules/857
   https://no.iherb.com/pr/Doctor-s-Best-Digestive-Enzymes-90-Veggie-Caps/12

   Man må bare prøve seg frem hvem som funker best

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *