ENKEL, FERMENTERT KIMCHI

Jeg la ut på instastory at jeg har satt i gang litt fermenteringsprosjekter igjen, og lovet og komme med litt updates om hvordan det gikk. Jeg fermenterte kimchi, ingefær, cherrytomater, hvitløk, rødløk og brokkoli.

Kimchi´en og ingefæren ble kjempegod! Men resten ble dessverre ikke bra… vet ikke helt hva som skjedde, men det ble mugg og luktet dårlig. Tror det var fordi jeg ikke hadde bra nok «lokk» som pushet grønnsakene godt nok under vann. Jeg satte små glass oppi for å presse det ned, men det var begrenset hvor mange små glass jeg hadde, og fant liksom ikke noe som fungerte bra. Det hadde sikkert blitt godt om resultatet hadde blitt bra, så jeg må vel bare prøve igjen. Men synes også løken og hvitløken gjorde at det luktet ganske sterkt i leiligheten… sååå vet ikke om det er verdt det? :p

Er det noen som har prøvd å fermentere noe av dette? Er det godt, og verdt det? Tenker altså på cherrytomat, løk, hvitløk og brokkoli? Evt. noe annet som er digg å fermentere? 

Men kimchi´en og ingefæren ble som sagt digg, og jeg lagde en ny runde kimchi i går allerde, for den ble spist opp på et blunk. Tidligere har jeg saltet kålen først, og knadd ut væsken, sånn som jeg viser på DENNE filmen. Litt søl og styr synes jeg. Men nå kokte jeg bare opp vann med salt, avkjølte og slo over. Så mye enklere! Du kan også ha i litt ha i litt av laken fra grønnsaker du har fermentert tidligere, eller molkosan, vita biosa eller myse for å kjappere få i gang prosessen.

SALTLAKE 
1 liter vann
2 ss mineralsalt / havsalt

1. Kok opp vann og salt
2. Avkjøl
3. Bruk denne saltlaken til å fermentere grønnsaker

Gang opp oppskriften om du trenger mer enn 1 liter. Jeg brukte vel ca 3 liter på et stort kålhode i oppskriften nedenfor. 

FERMENTERT KIMCHI 

1 stort kålhode
3-4 cm ingefær
1 chili
ca 3 liter saltlake
2 ss myse/vita biosa e.l. eller lake fra fermenterte grønnsaker (kan sløyfes)

1. Kutt opp grønnsakene, bland sammen i en bolle, også ha det over i ett eller flere glass. Pass på at det er godt vasket og helt rent.
2. Hell over saltlake (og evt. myse e.l)
3. Legg press på slik at kålen er dekket av væske. Sett f.eks. et lite glass oppi, eller legg kålblader som lokk på toppen, slik jeg gjorde. Ikke ha på lokk så det blir helt tett, la det i så fall ligge lett oppå, det skal være luft.
4. La det stå i romtemp i 5-10 dager. Min var ferdig etter 5.
5. Når du synes den er ferdig, smaker passe syrlig, setter du på lokk og oppbevarer i kjøleskapet.

Kan spises til alle måltider; til brødskiva, salaten, kjøtt eller fisk, og holder i maaange måneder 🙂 Jeg elsker den salte, syrlige, umami smaken av kimchi, pluss at det er bra for fordøyelsen. 

Jeg gjorde i grunn akkurat det samme med ingefæren, og de andre grønnsakene for så vidt. Koke opp saltlake, avkjøle, helle over grønnsaker i et glass, la det stå noen dager. Simple as that.

God helg <3 Fermenter noe da! 😉

10 kommentarer

 1. Molkosan er eit pasteurisert produkt, pasteurisering har vel tatt knekken på levende melkesyrebakterier, så veit ikkje om det er melkesyren i seg sjølv som gir kickstart til fermenteringen? Bruker heller vita biosa for å få de levende bakteriene og bonusen med urtene.

  1. Maren Aasen

   Hmm står ikke noe om at den er pasteurisert på flaska. Fikk den spesielt anbefalt på helsekosten nettopp til fermentering, og det står «Kan brukes til fermentering» foran på flaska… så det var jo litt rart da ? Men jeg bruker egentlig kun salt og vann, var litt tilfeldig at jeg prøvde med molkosan denne gangen. Vita Biosa kan absolutt brukes ja ??

 2. Dette må jeg prøve!! Hvordan vet man at den er ferdig?
  Tror du det kan bli bra med f.eks. gulrot eller eple??

  1. Maren Aasen

   Smaker 😉 Ferdig når du synes den er passe syrlig på smak. Blir surere jo lengre den står. Epler og gulrot funker nok bra ja! 🙂

 3. Kaja Haug

  Takk for tips med saltlake! Satt akkurat å tenkte på at jeg burde komme i gang med fermenteringen igjen, men synes det er et underlig styr å holde på med den kålen å kna og søl.. så takk 😀 gleder meg til å teste!

  1. Maren Aasen

   Ja enig! Nettopp den knainga og sølet som har gjort at jeg hele tiden utsetter også 😛 Så dette var veldig lettvint ja!

 4. Helluu 😀
  Om man bruker blader som lokk skal saltlaket dekke bladene?
  Heller man av noe av laket før man setter i kjøleskapet?
  Må sette et glass med kimchi nå skjønner jeg, å kna den her kålen frister jo ikke så mye. Ok å bare hakke grønnsakene i foodprosessor, helle lake over å la stå? Blir jo ikke enklere enn det isåfall! 🙂

  1. Maren Aasen

   Heiii 😀 Bladene blir ikke alltid heeelt dekket nei. Det går som regel bra, men alltids en fare for mugg så klart. Du kan evt finne noe tungt, f.eks sette et mindre glass med vann nedi, som presser kålen under væsken. Nei, trenger ikke helle ut noe væske når du setter den i kjøleskap, bare ta av kålbladet på toppen og sett på lokket skikkelig. Ja, perfekt å hakke i foodprosessor og slå over laken. Veldig lettvint! Jeg orker heller ikke knaing og søl ;p

 5. Har prøvd å fermentert rødløk med ingefær, chilli og ingefær. Skikkelig godt!
  Noe jeg lurer på: vil fermenteringen gå raskere om man tilsetter litt eddik og sukker? Fordi det sto det i den oppskriften jeg fulgte.

  Hvis det gjør det, er det vablig å tilsette litt av det i grønnsakene, eller vil det gjøre at der blir veldig søtt? ??

  1. Maren Aasen

   Nam nam, hørtes godt ut ja 😀 hmm nei, ikke som jeg vet i hvert fall.. har ikke testet så vet ikke hvordan smaken blir i så fall 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *