ERNÆRING FOR GRAVIDE: MELKEPRODUKTER

Hvis du tåler melk, er fullfete melkeprodukter som smør, rømme, fløte, creme fraiche osv. topp. Når det gjelder oster, sjekk anbefalingene helsedirektoratet, og matportalen.no for hva som bør unngås og hva som er ok!

Mange har jodmangel i Norge i dag, så da er melkeprodukter (i tillegg til fisk) en fin kilde. I tillegg til protein og viktige mineraler som kalsium, jod, B6 og B12, får du de fettløselige vitaminene A, D, E og K2 når du velger fete melkeprodukter i stedet for lette. Disse vitaminene er er nødvendig for utvikling av kropp og hjerne.

Er det melk fra kyr som er foret på gress, får du også CLA (konjugerte linolsyrer) og omega-3 fettsyren DHA. Fettet holder også blodsukkeret stabilt, og holder deg mett lengre. Velger du syrnede melkeprodukter som yoghurt og kefir, får du i tillegg gode melkesyrebakterier som er helt supert for tarmen!

SMØR

Selv tåler jeg ikke melkeprotein så godt, jeg spiser noe, men er forsiktig. Men smør går bra, for det er mest melkefett. Også er jo smør, skikkelig meierismør vel og merke, dronninga av fettet med alle gode næringsstoffene nevnt ovenfor.

Og kanskje det viktigste, smør inneholder også arakidonsyre (AA), en fettsyre som blant annet er viktig for hjernefunksjonen og sentralnervesystemet, og dannelse av forbindelsen mellom celler som er viktig for både fin hud og tett tarm.

Bruk godt med smør på brød og knekkebrød, på havregrøten, smeltet på varme grønnsaker og i sauser. Fløte er også mest melkefett, så bruk det i supper, sauser, havregrøt, hjemmelaget iskrem eller som pisket krem til frukt.

 • For de som ikke tåler melkeprotein så godt er ghee/klarnet smør et fint alternativ. Se oppskrift HER.
 • Savner du også å spise yoghurt, kan du teste å lage kokosyoghurt med gode bakterier selv, oppskrift HERVil du også lage egen müsli finner du oppskrift HER.

Kilder:
The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care. Morell, Sally Fallon.

6 kommentarer

 1. Mari Rangnes

  Urolig bra blogg beste Maren!!! 🙂 Hvilke yogurter eller kesamer eller cottage chees anbefaler du?

  klem mari

  1. Maren Aasen

   Takk Marimor :-* Velg helst de fete, naturelle typene, i stedet for lettvarianter og de med smak/sukker/kunstig søtning. Så kan man heller ha i frukt eller bær som man ønsker, oog man får alle de gode fettsyrene og vitaminene 🙂

   1. Mari Rangnes

    Tusen takk Maren!❤️

   2. Maren Aasen

    <3 <3

 2. Skulle virkelig ønske jeg ble gravid ett år senere slik at jeg kunne fått med meg disse innleggene om ernæring for gravide. Hadde hg de første fem månedene, og da jeg endelig kunne spise igjen var jeg absolutt ikke slektiv. Får dårlig samvittighet for at jeg ikke tenkte meg litt mer om. Neste gang blir det bedre. Lykke til med de siste månedene!

  1. Maren Aasen

   Off det må være helt forferdelig! Som jeg skrev i introen (http://www.marenaasen.no/2018/09/02/ernaering-forunder-svangerskapet-intro/), er det ingen grunn, eller vits i å ha dårlig samvittighet. Som regel går det jo helt fint! Dessuten er kroppen så fantastisk at babyen blir uansett prioritert, den får det den trenger først 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *