ERNÆRING FOR GRAVIDE: FRUKT OG GRØNT

Jaddaaa på tide å få ut de siste innleggene om gravidernæring da! Nå er jeg jo snart ikke gravid lengre selv (wæææ), så da blir det andre boller.

Jeg har allerede skrevet mye om animalsk mat og fett. Men så var det frukt og grønnsaker da.. Selvfølgelig skal vi har masse av det også, i alle regnbuens farger! Men de er ikke like næringstette som animalsk mat. Det er jo, som dere har lest i de forrige innleggene, i animalsk mat at man finner alle de gode fettsyrene, proteinene og fettløselige vitaminene som er viktig for å bygge en frisk og sterk baby.

Frukt og grønnsaker inneholder bare en liten del av næringsstoffer per gram sammenlignet med animalsk mat. Men de er gode kilder til fiber, vitamin C, folat og mineraler som magnesium. Men hvordan de behandles og servers er litt viktig å tenke på.. 

Mørke bladgrønnsaker for eksempel, er en god kilde til folat, men de inneholder også oksalsyre, som kan blokkere kalsiumopptaket og forme smertefulle avleiringer i ledd, nyrer og organer. Så mat som spinat, grønnkål, rosenkål og kål bør varmebehandles og serveres med noe fett til, for eksempel olivenolje. Fettet hjelper opptaket av næringsstoffene i grønnsakene.

Grønnsaker som kål, brokkoli og rosenkål inneholder goitrogener som kan blokkere tyroidfunksjonen (stoffskiftet) og bruke opp verdifull jod (som mange gravide allerede har mangel på). Så disse bør også varmebehandles, fermenteres eller inntas i moderate mengder om man spiser de rå. Dette gjelder i grunn de fleste grønnsaker, da fordøyelseskanalen ikke er designet for å håndtere mye rå fiber.

Potet, søtpotet og andre stivelsesrike grønnsaker er rike på disakkarider. Hvis du har noen form for fordøyelsesplager kan disse være problematisk. Har du ikke noe problem med dette, kan de helt fint inkluderes i kostholdet, alltid sammen med noe fett for godt næringsopptak og stabilt blodsukker.

Frukt med mye pektin, som epler, pærer, erter og nektariner vil også være lettere og fordøye hvis de er varmebehandlet. Prøv for eksempel bakte epler med pisket krem og kanel, eller med hjemmelaget iskrem til! Mmmhm. Sitrusfrukter, bær og tropiske frukter kan gjerne spises rå. Mango og ananas for eksempel inneholder enzymer som hjelper fordøyelsen av protein, så disse er fine å spise rå.

Så dagens take home message;
Spis frukt og grønnsaker i alle regnbuens farger! Varier med noe rått, noe varmebehandlet og gjerne noe fermentert. Og alltid med noe fett til. 

I morgen kommer det om korn og belgfrukter, så blir det oppsummering, og til slutt litt om hvordan mitt kosthold har vært under graviditeten. God mandag og ny uke! 🙂

Kilder:
The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care. Morell, Sally Fallon

2 kommentarer

  1. Veldig spennende innlegg! Liker godt «gravidernæring» innleggene dine 🙂 lykke til med siste innspurt!

    1. Maren Aasen

      Så braaa 😀 Tusen takk for det! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *