ERNÆRING FOR GRAVIDE: KORN, NØTTER, FRØ OG BELGFRUKTER

Korn, belgfrukter, nøtter og frø kan gi super næring, men bare hvis de behandles riktig. Disse er nemlig rike på næringsstoffer, men også anti-næringsstoffer som kan blokkere absorpsjonen, forstyrre fordøyelsen og irritere fordøyelseskanalen.

Med riktig behandling menes fermentering eller bløtlegging i vann, gjerne varmt vann med noe syre, som sitronsaft, eddik, surdeigsstarter eller kefir. Ved å la korn, nøtter og frø ligge sånn noen timer vil antinæringsstoffer brytes ned, irritanter som tanniner nøytraliseres og næringsinnholdet øke. Næringsstoffene blir mer tilgjengelige og korn, nøtter og frø blir lettere å fordøye.

Belgfrukter som bønner, linser og erter gir fiber, kolin, folat, fosfor og mange viktige mineraler. Men de inneholder også karbohydrater som er vanskelig å fordøye, og høye nivåer av enzymhemmere som kan blokkere fordøyelsen, for eksempel fitynsyre som kan blokkere mineralopptaket. Så disse må også bløtlegges godt før bruk.

Noen oppskrifter:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *