KOMBUCHA – SPØRSMÅL OG SVAR

DERE SPURTE, JEG SVARER: 

Hvordan får man til å lage så sykt god kombucha som Surf Kombucha Mang0?
Det er en hemmelighet, høhø. Neida.. Både type te, mengde te og sukker, hvor lenge du fermenterer, hva du smakssetter med, mengde kullsyre, pH og sukkerinnhold i sluttproduktet har noe å si for hvordan sluttproduktet blir. Alt dette er jo noe vi har brukt veldig mye tid på, for å få  kombuchaen akkurat sånn som vi vil ha den. Og hele tiden tester vi nye te-sorter, smaker andre kombuchaer og finjusterer smakene, så de blir enda bedre! Vi lager jo kombuchaen sånn som VI liker den best, og da er det veldig gøy å høre mange si at de synes vår er den aller beste! <3

Egenskapene til vannkefir VS. kombucha?
Kombucha er jo fermentert te der du bruker en SCOBY/kombuchakultur. Vannkefir er også en fermentert drikk, men her bruker du ikke te, og du bruker en annen type startkultur, nemlig kefirkorn. I begge drikkene har du melkesyrebakterier, syrer og enzymer som er positivt for fordøyelsen. Men detaljert hvilke forskjellige egenskaper de har vet jeg ikke.. jeg har kun laget vannkefir én gang, så har heller ikke satt meg inn i detaljene, men vil tro det er ganske likt.


Hva tenker du om kombucha og økt gjærmengde i kroppen?

Det finnes mange typer gjær, de er ikke skadelig i utgangspunktet, og det er ikke nødvendigvis sånn at du får økt mengde gjær i kroppen av å drikke kombucha. Det er hvis det blir overvekst av visse gjærtyper at det kan skape problemer. Et eksempel er candida som vi har, og skal ha i fordøyelseskanalen. Men blir det overvekst av denne kan det skape problemer. Fermentert mat og drikke med sine melkesyrebakterier, enzymer, syrer og lave pH er positivt for fordøyelsen, og kan hjelpe mot blant annet candida. Men for noen med candida-overvekst kan den lille sukkermengden som er i kombucha skape problemer, så da er kanskje annen fermentert mat bedre i en periode. For andre er det bare positivt, så her må man prøve seg frem.

Går man ned i vekt av å drikke kombucha?
Det er sjelden én matvare, drikke eller kosttilskudd som gjør at du går ned i vekt, men flere ting sammen, over tid! Så nei, jeg vil ikke si at man automatisk går ned i vekt av å dikke kombucha, da må man se på helheten kostholdet og livsstilen din. Men det man vet er jo at fordøyelsen og tarmfloraen spiller en viktig rolle for vektnedgang, og her er kombucha positivt.

Kan det hjelpe babyen min sin tarmflora at jeg drikker kombucha når jeg ammer?
Mors tarmflora og hva hun spiser og drikker vil påvirke tarmen til babyen ja, både ved fødsel og via amming. Så det er bare positivt.


Hvordan få mest mulig kullsyre i kombuchaen?

– Det må være nok sukker/bær/frukt
– Flaska må være helt tett
– Det må være varmt nok i rommet flaska står i

Hvor mye må man drikke for at det skal ha effekt på magen?
Kommer vel an på utgangspunktet og hvilken effekt du forventer. Det viktigste er å variere med litt forskjellig fermentert mat og drikke så ofte du kan, gjerne hver dag.

Hvordan smaksetter man kombucha? Kan man bruke bær eller f.eks. ingefærbiter i etterfermenteringen?
Ja! Smaksett / etterfermenter med hele bær, fruktbiter, ingefærbiter, eller du kan bruke saft / juice av frukt og bær. Bringebær og ingefær slår aldri feil!

Hvilke flasker anbefaler du å bruke?
Hvis du skal etterfermentere for å få kullsyre kan det være lurt å starte med plastflasker så du har mer kontroll på hvor mye gass det blir, sånn at den ikke eksploderer. Når du blir mer trygg på prosessen vil jeg anbefale glassflasker. Det viktigste er at de er tette, og tåler en støyt.

Har ikke turt å prøve da jeg er redd magen blir oppblåst..?
Bare prøv med litt og se hvordan det går, f.eks. 1 dl, også øk gradvis når du ser det går greit. Har du ubalanser i fordøyelsen kan du få litt ubehag i starten før det retter seg opp og blir bedre. Blir det bare ubehag er det bare å slutte å drikke det… det er jo ikke farlig å bli oppblåst.

Hva er opprinnelsen til din første kombucha-baby / SCOBY ?
Min aller første fikk jeg av en random da jeg bodde i Oslo. Jeg fikk kontakt med han på nett, og møtte han på en bussholdeplass for å få den. Denne brukte jeg lenge, men da vi bestemte oss for å satse på Surf Kombucha og økte produksjonen for salg, ville vi ha litt mer kontroll på hvor kulturen kom fra og hva den inneholdt. Så den vi bruker nå er kjøpt fra noen i California som er eksperter på kombucha og kan garantere at den er av god kvalitet.

Flere typiske spørsmål og svar finner du her:

8 kommentarer

 1. Kan man drikke kombucha under graviditet?

 2. Kan man bruke en flaske av deres kombucha som starter?

  1. Maren Aasen

   I utgangspunktet ja. Men jeg har aldri testet.. vi har jo tilsatt kullsyre og bær/frukt etterpå, så usikker på om det vil gjøre prosessen mindre effektiv. Men bare å prøve 😉

 3. Du skriver i andre innlegg at man skal starte forsiktig med kombucha (og annen fermentert mat og drikke) som ammende om man ikke er vant til det. Men hva er forsiktig? Eksempel på hvor mye kombucha jul jeg kan kose meg med f.eks?

  1. Maren Aasen

   Det er vel ikke noe konkret fasit her.. men f.eks. en flaske litt nå og da, evt. 1-2 dl hver dag, f.eks 🙂

 4. Hvordan velger jeg ut hvilken te jeg skal bruke? I videoen sier du at man kan bruke både grønn og sort te, mens jeg har lest andre steder at man kun kan bruke økologisk svart eller roibus-te. Hva stemmer her, og har du noen gode forslag til hvilken te jeg kan bruke?

  1. Maren Aasen

   I surf kombucha bruker vi bare grønn te, så det stemmer ikke nei 😉 Bare bruk en te du synes er god du! 🙂 Friske frukt-teer funker bra til kombucha!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *