DEN FØRSTE BARNEMATEN

Noah er litt over seks måneder nå, og vi har begynt å gi han litt fast føde. Han har fullammet helt til nå, så kun morsmelk, ikke noe grøt. Han har vokst og trivdes så godt på bare morsmelk, jeg synes det er så lettvint og koselig, og ikke minst; det er den beste næringen han kan få! Men fra rundt seks måneders alder er jernlageret til babyer brukt opp, så da må de få i seg jern via mat, så derfor på tide med litt fast fast føde. Han har også fått to tenner, begynt å bli veeldig interessert i alt vi spiser, er fysisk sterk og sitter bra (med litt støtte).

Vi startet med bare en liten smaksprøve av en og en matvare de første dagene, søtpotet, avokado, eggeplomme… men så kjapt at han likte og tålte alt vi prøvde, så begynte da å blande flere ting til en mos.

De første gangene blandet jeg det med litt morsmelk for å få den søte smaken og at det skulle ligne litt på smaken han er vant til. Etter hvert har jeg bare spedd ut med vann i stedet hvis det har blitt for tykt. Han klarer ikke så tykk konsistens enda, da brekker han seg bare og spytter ut.

Han har fått spise/holde litt selv med mat i en «smokk» med hull, men vi mater mest med skje. Det er viktig for motorikken at de lærer seg det. Foreløpig er det mye søl, og minst like mye går ut som inn 😉 Så han trenger ikke akkurat å få servert noe store porsjoner enda. Vi fryser derfor ned i isbitformer, eller små glass. Da er det lettvint å ta opp bare litt og tine, eller ha med seg bort.


Så menyen til Noah de siste ukene har bestått av;

 • Avokado, rå eggeplomme, morsmelk
 • Søtpotet, usaltet smør, morsmelk
 • Avokado, rå eggeplomme, banan
 • Søtpotet, elgkjøtt, kraft og usaltet smør
 • Soddboller, gulrot, potet, kraft
 • Pastinakk og hjemmelaget leverpostei (ikke laget av meg)
 • Hirsegrøt med smør og ceylonkanel eller kardemomme

Jernkildene her er; eggeplomme, kjøtt, kraft, lever og hirse.

Jeg synes ikke det er noe stress i det hele tatt og lage barnematen selv. Vi tar jo bare av litt av det vi spiser til middag og moser med stavmikser, eller moser sammen noe frukt, kokte grønnsaker, kraft, eggeplomme, smør, kokosolje osv, fryser ned i små porsjoner, tar opp kvelden før eller tar med bort.

Har også laget litt hirsegrøt; hirseflak kokt på vann, og rørt inn smør og kanel, og evt. litt banan. Hirse er lett fordøyelig, rik på jern og glutenfri.

Anbefaler å følge Bare Bra Barnemat på insta/FB, og sjekke ut hjemmesiden deres. Her er det mye god inspo og info og finne!

15 kommentarer

 1. Så godt å høre at det er flere kvalitetsbevisste foreldre som lager barnematen selv ?
  Jeg har en datter som nå er 4,5 år og det første hun fikk smake var bløtkokt, økologisk eggeplomme.
  Fra hun var 7 mnd var det stort sett babystyrt mattilvenning vi praktiserte. Alt fra kjøtt og grønnsaker til lever og spekk ?

  Baby nummer to er rett rundt hjørnet og jeg håper han blir like enkel i matveien som søsteren ?

  1. Maren Aasen

   Herlig å høre! Ja tenker å prøve mer BLW jeg også, måtte bare starte litt i det små.. mye nytt med første baby 😀
   Hvordan har det fungert? Er jo nervøs for om han skal sette noe i halsen… :p

 2. Kirsten

  Takk for konkrete gode tips. Lillemor er 6 mnd nå, og vi tenker å introdusere litt avocado, smart å blande inn moramelk, det skal vi også prøve. Jeg fullammer, så har nok melk ?
  Hilsen Kirsten

  1. Maren Aasen

   <3 Åh perfekt, lykke til! 😀

 3. Kathrine

  Det er ikke vanskelig å lage barnemat selv? mine to ble ammet men ved 4 mnd alder ga de begge ganske tydelig beskjed om at nå hadde de behov for mer. Begge satt å gapte og smatta når vi voksne spiste? og var tydelig klar for og smake. Jeg hadde nok dessverre ikke melk med nok futt i så de hadde nok behov for mere. Barn har forskjellige behov så man må nesten prøve seg litt fram. Man kan ta av mat fra det man lager selv, før man salter. Ellers lagde jeg opp flere typer barnemat og hadde i fryseren til dager vi spiste ting som ikke var like lett og ta av til barnemat. Hvis man flatpakker (i pose og klem flatt) så tiner det fort. De fikk også glass i ny og ned når det var praktisk, men husker at flere av de smakte sikkelig ekkelt og et par glass brakk jeg meg av. Barnemat på glass er ikke feil, og vil ikke kritisere de som ikke har andre muligheter etc. Men jeg tror ikke at glassene er med og skaper mat glede og interesse. De smaker ingen ting. Mine var og er fortsatt glad i smaker og krydder som hvitløk, oregano, karri mm ble mye brukt i barnematen. I dag har jeg ei som smaker på alt! Hu andre er litt mer trassig men vi fortsetter og servere alt så kommer nok det også. ? Lykke til med mattilvenning!

  1. Maren Aasen

   En kombinasjon av glass og hjemmelaget går nok også helt fint ja, og ammelengde blir også forskjellig. Jeg ville visst ikke ha mer pupp når etter jeg ble 5 måneder sier mamma. Så en må gjøre det som passer hver enkelt best 🙂 Men enig i at det både er enkelt å lage selv, og man kan eksperimentere med mange fler smaker! Tusen takk <3

 4. Charlotte

  Hei ☺️ Hvilke soddboller bruker du? Og hvilken kraft? ?

  1. Maren Aasen

   Inderøysodd fra Inderøy Slakteri 😉

 5. Har et spørsmål som ikke passer helt til innlegget men: Så en oppskrift med salat og byggryn. Og lurte på hvilken type byggryn du bruker? Det finnes så mye forskjellig. 🙂

  1. Maren Aasen

   Jeg har brukt fra Duga eller Møllerens, men så lenge det er hele byggryn funker det! Synes hele blir best til middag, og flak til grøt 🙂

 6. Jenta mi er også 6mnd gammel:) Hvilket usaltet smør kjøper dere? I butikken er det eneste usalta smøret de har, ikke økologisk.
  Lager dere kraft selv?

  1. Maren Aasen

   Herlig 🙂 Kjøpte TINE, var ikke noe øko her heller. Lager selv innimellom, men kjøper også ferdig fra Inderøy Slakteri (det lokale slakteriet).

   1. Renate

    Tusen takk for svar 🙂 Blir liten tid til å lage kraften selv, og ofte utfordrende å kjøpe med tanke på løk osv som kanskje er kokt med.

 7. Hei, hvilke «kjøpe» leverpostei anbefaler du? Skal begynne med smaksprøver når han blir seks mndr…: men er jo vanskelig å bare gi jernrike smaksprøver?

  1. Maren Aasen

   Leverpostei og eggeplomme er supre smaksprøver rike på jern! Bløtkokt eggeplomme med skje, eller bland eggeplomme med andre ting, f.eks. banan eller avokado 🙂 spørs hva du har tilgang til i butikk nært deg, Grøstad har vel en bra leverpostei tror jeg. Jeg finner ikke den noe sted her vi bor, så vi har bare brukt Dansk leverpostei som de selger på coop og rema1000, husker ikke merket. Den er vel ikke optimal, men den beste av de vi har å velge mellom, og Noah liker den godt 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *