KOMBUCHAKRITIKK, NO BULLSHIT

«På tide å snakke om kombucha»… 

For noen uker siden ble Surf Kombucha, sammen med Gry Hammer, tagget på instagram med kritikk fra klinisk ernæringsfysiolog Mari Borge Eskerud. Jeg svarte Eskerud direkte med det samme for å rette opp i noen misforståelser, uten å gjøre noe stor sak ut av det. Men nå, noen uker senere, har Gry blitt ringt opp av journalister som ønsket kommentar, og har skrevet en sak om det.

Du kan lese saken i Stavanger Aftenblad her:
Ernæringsekspert og matblogger i te-krangel: – Lureri og uetisk

Og Gry sitt blogginnlegg med svar på kritikken her: 
Mitt svar på kombuchakritikk 

I tillegg til det Gry skriver, vil jeg tilføye at vi, Surf Kombucha, har vært veldig forsiktige med hva vi har sagt og skrevet om kombucha. Vi har ikke skrevet noe om helseeffekter, men Eskerud hadde hengt seg opp i det vi hadde skrevet om hva kombucha generelt inneholder.

Og nei, vi har det ikke svart på hvitt hva som faktisk er i vår kombucha, fordi de testene koster flere hundre tusen å få tatt. Da vi startet opp for tre år siden sjekket vi mulighetene for dette, men skjønte fort at som en liten oppstartsbedrift det var bare å glemme. Vi var en av de første som startet produksjon av kombucha i Norge, og flere startet på samme tid og etterpå. Det var ingen å dra på kurs eller opplæring til, vi måtte ut i den store verden (USA), og til og med der har det vært vanskelig å fått svar på det vi har lurt på, både når det gjelder produksjonen, innhold og helseeffekter. Vi har selv måttet lese oss opp, prøvd og feilet. Vi har hele veien vært i nær kontakt med både mattilsynet og debio for å få veiledning i hvordan produksjon og markedsføring skal foregå. Men til og med her har det av og til vært litt uklare svar, nettopp fordi dette var et så pass nytt produkt i Norge da vi startet. De hadde ikke hatt disse problemstillingene og spørsmålene før. VI var de første. Så det som ble skrevet på hjemmesiden til Surf Kombucha av hva kombucha generelt inneholder, har vi måttet hente fra andre som har gjort analyser av kombucha.

Vi har helt sikkert tråkket feil flere ganger, sagt og skrevet ting som kanskje ikke har vært riktig formulert, men jeg skal love dere at det aldri har vært vår intensjon å lure eller villede forbrukeren. Vi har rett og slett måttet finne ut av ting selv, bane vei sammen med de andre produsentene, og vi alle lærer (fortsatt) på veien.

Jeg mener ikke at vi ikke skal stille kritiske spørsmål til hverandre, men måten Eskerud går frem på, med å henge ut personer i sine kanaler, kan jeg ikke si jeg er noe fan av. Og ja, jeg mener det er å henge ut når du tagger, henter sitater og kommenterer useriøst (les innlegget til Gry), og avslutter med #TEAMNOBULLSHIT. Dette har jeg sett flere andre i trening- og ernæringsmiljølet gjøre på  sine sosiale medier i det siste også. Denne ovenpå-og-ned-attituden med at «jeg har en høyere tittel en deg, du har ikke noe forsking å vise til, derfor er kun det jeg sier som er RIKTIG, alt annet er FEIL og BULLSHIT!».. den har jeg lite til overs for.

Jeg regner med Eskerud er klar over overkonsumet av brus, alkohol, sukker- og energidrikker i Norge. Så hva om hun heller hadde brukt tiden og ernæringstittelen sin på å heie frem de som FAKTISK tør å satse på å gjøre en forskjell, og skape et produkt til forbrukeren som er et sunnere alternativ til alkohol, brus og annen sukkerholdig drikke? For det er steintøft å ta denne sjansen. Greit at hun heller foretrekker å ta seg «en øl fremfor svakt søt te», men vi trenger ikke folk som er ute etter å ta oss eller rakke ned på det vi bruker hver eneste dag på å skape, vi trenger de som støtter oss og heier oss frem.

Til slutt kan jeg jo dele at vi (Surf Kombucha), til høsten forhåpentligvis kommer i gang med et prosjekt der vi faktisk får vite mer eksakt hva vår kombucha inneholder, uten at jeg vil gå noe mer i detalj på dette enda. Så inntil videre har jeg fjernet det som stod på hjemmesiden om hva kombucha inneholder, til vi forhåpentligvis har fått noe mere konkrete svar.

NO BULLSHIT. 

17 kommentarer

 1. Heier på dere ?? Surf kombucha smaker nydelig!

  1. Maren Aasen

   Takk Mari! <3

 2. Heia dåkk!!!
  Vi skjønne vel all med litt utdanning at «en svak søt te» e et ber alternativ for kroppen enn brus,saft eller alkoholholdig drikke…

  1. Maren Aasen

   Takk Sigrid! 🙂 <3

 3. Åå kjenner jeg blir så irritert av de mange der ute som bruker tittelene sine til å heve seg over andre. Deres kombucha er min favoritt og gleder meg til å drikke massse av den i sommer, nettopp fordi den smaker godt OG jeg føler meg bra av den!
  Klem

  1. Maren Aasen

   Enig! Åh så gøy å høre! Herlig 😀 God sommer <3

 4. Så bra skrevet Maren, heia deg og alle de andre som tør å gå mot strømmen og gi oss forbrukere mer spennende og sunnere alternativer!????

  1. Maren Aasen

   Tusen takk Annette <3 🙂

 5. ?? Dokk e rå! Ska kjøp med mæ par flaska idag å æ. For æ vil fortsætt å gi dokker min støtte sjøl om det sitt nå kvervulanta å lire tu sæ allt mulig.

  1. Maren Aasen

   hehe herlig =D Takk!! <3

 6. Silje Kvalvik

  Er det mulig. Jeg elsker deres kombucha – helsebringende eller ei? fortsett med det gode arbeidet!

  1. Maren Aasen

   Takk Silje! 🙂 <3

  2. Maren Aasen

   Takk <3 🙂

 7. Hei!

  1. Helt enig i at det å henge ut folk- ikke greit. Punktum!
  2. Helt enig i at vi må heie frem dere som lager sunnere alternativer og som ikke minst tør og satse, og gå all inn! All heder og ære og applaus til alle som gjør det.
  3. Du har en veldig fin blogg, gode oppskrifter og du er en super ambassadør når det kommer til sunnere kosthold og en frisk livsstil.

  MEN. Det jeg derimot er kritisk til og som jeg er enig i FB-innlegget til Eskerud er at vi må ha et større fokus på hva som er vitenskapelig dokumentert og ikke. Tiden vi lever i dag er preget av medier og kanaler på alle kanter hvor vi som forbrukere blir utsatt daglig for reklame og informasjon. Vi som forbrukere må være mer kildekritiske, men jeg synes også at det absolutt ligger et ansvar hos alle å ha mer forskning i ryggen før man promoterer for noe man skal selge eller fremsnakke, enten du er blogger, ernæringsfysiolog, journalist eller bare mannen i gata,

  For å ta et helt annet eksempel enn kombucha, men samme poenget. Her om dagen så jeg denne artikkelen på flere nettsteder (nettsteder som jeg opplever som seriøse mediekanaler): https://www.tv2.no/a/10681533/. Slike artikler som dette er ikke enestående og de dukker opp stadig vekk. Denne studien har blitt sterkt kritisert og slaktet av forskere før media kom på banen, men det kommer ikke godt nok frem i artikkelen. Nei! Man får IKKE horn av se på mobilen hvis man ser på nærmere på saken, men som leser tror du fort på det når du leser denne teksten. Det jeg vil frem til er: Når man ikke kan vise til god nok vitenskapelig dokumentasjon er det lett for at det fort kan bli skremselspropaganda (som i nevnte artikkel) eller at man lover gull og grønne skoger. Det mener jeg er feil ovenfor enhver og jeg synes det burde være mer fokus på det.

  Jeg forstår at deres hensikt ikke har vært å lure eller villede noen og jeg synes det er positivt å høre at dere jobber med å finne ut mer om hva kombucha inneholder og at dette foreløpig er fjernet fra hjemmesiden. Forsett den gode jobben!

  – Astrid

  1. Maren Aasen

   Tusen takk for fine ord 🙂 Og veldig enig med deg! Synes det er bra det blir tatt opp jeg (skulle bare ønske det ble gjort på en litt annen måte), da skjerpes vi alle mer!

 8. Digger Kombucahen deres. Har flere varianter av andre leverandører men kommer til å velge flere fra dere i disken i vår lille kaffebar i Kristiansund.

  1. Maren Aasen

   Ååh så gøy å høre! Hurra ???

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *